Leśna zupa grzybowa

Jedną z tradycyjnych pozycji w świątecznym menu jest zupa grzybowa. Ci, którzy chcieliby żeby była ona aksamitna i bogata w smaku radzimy przygotować ją według tego przepisu.

Podstawę tego dania stanowią leśne grzyby, których cudowny aromat wypełni dom, zaostrzy apetyt i sprawi, że wręcz nie będzie można doczekać się chwili, kiedy wszyscy zasiądą przy wigilijnym stole. Zupa grzybowa sprawdzi się nie tylko w trakcie uroczystej kolacji, ale podczas całych świąt Bożego Narodzenia.  Można ją podać z uszkami, grzankami czy pieczywem albo serwować bez dodatków, na przykład w filiżankach.

Leśna zupa grzybowa

Składniki:

  • 40 g suszonych borowików lub podgrzybków Devaldano
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • śmietana kremówka (opcjonalnie)
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)

Wykonanie:
Suszone grzyby Devaldano zalać w miseczce ciepłą wodą (ok. 1,5 szklanki) i odstawić na co najmniej pół godziny. Po tym czasie odsączyć grzyby, ale wywar z namaczania zachować. W głębokim garnku lub rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać drobno pokrojoną cebulę i delikatnie zeszklić. Dodać na patelnię odsączone grzyby z połową wywaru pozostałego po namaczaniu, posolić i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do czasu częściowej redukcji wody. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i całość zalać winem (opcjonalnie). Zwiększyć ogień i po ok. 3 minutach dolać bulion, resztę wywaru z namoczonych grzybów wymieszać i dodać mleko. Zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut. Doprawić do smaku solą pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawić z ognia i dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku.

Rada:
Zupę można wzbogacić dodając 4 łyżki śmietany kremówki. Odrobina świeżego tymianku dodatkowo wzmocni i podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów.

Więcej leśnych i grzybowych inspiracji na stronach http://www.devaldano.pl i www.facebook.com/devaldano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *