Kutia

To tradycyjna potrawa, która spożywana była podczas świąt na Kresach. Współcześnie popularna jest wśród mieszkańców wschodnich regionów Polski. Jej nazwa pochodzi od ukraińskiego słowa kókkos, które oznacza ziarno.

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren pszenicy

  • 1 masa makowa Bakalland

  • 4 łyżki miodu

  • 100 g rodzynek Bakalland

  • 100 g orzechów włoskich Bakalland

  • 100 g Złotych owoców (Miechunki peruwiańskiej) Bakalland

  • Pół szklanki soku wyciśniętego z mandarynki

Pszenicę płuczemy i zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy pszenicę do miękkości (przez ok. 1 godzinę). Następnie do ugotowanej i wystudzonej pszenicy dodajemy masę makową i podgrzany miód. Do szklanki wyciskamy sok z mandarynki i dodajemy do niego rodzynki i miechunkę, odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie siekamy orzechy. Namoczone rodzynki, posiekane orzechy i miechunkę, dodajemy do pszenicy i maku, wszystko mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kutię możemy ozdobić mandarynką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *