bakalland_kutia2

Kutia

To tradycyjna potrawa, która spożywana była podczas świąt na Kresach. Współcześnie popularna jest wśród mieszkańców wschodnich regionów Polski. Jej nazwa pochodzi od ukraińskiego słowa kókkos, które oznacza ziarno.

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren pszenicy

  • 1 masa makowa Bakalland

  • 4 łyżki miodu

  • 100 g rodzynek Bakalland

  • 100 g orzechów włoskich Bakalland

  • 100 g Złotych owoców (Miechunki peruwiańskiej) Bakalland

  • Pół szklanki soku wyciśniętego z mandarynki

Pszenicę płuczemy i zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy pszenicę do miękkości (przez ok. 1 godzinę). Następnie do ugotowanej i wystudzonej pszenicy dodajemy masę makową i podgrzany miód. Do szklanki wyciskamy sok z mandarynki i dodajemy do niego rodzynki i miechunkę, odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie siekamy orzechy. Namoczone rodzynki, posiekane orzechy i miechunkę, dodajemy do pszenicy i maku, wszystko mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kutię możemy ozdobić mandarynką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>