Na „odchudzenie” diety trudno wyobrazić sobie lepszą porę roku niż lato. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu nie jest wtedy tak duże jak jesienią czy zimą. Pogoda sprawia również, że mamy większy apetyt na potrawy light, zwłaszcza że na straganach i w przydomowych ogródkach dostępnych jest mnóstwo świeżych owoców, warzyw oraz ziół.
Wszystkim, którzy chcieliby gotować mniej kalorycznie, a przy okazji smacznie, tylko nie wiedzą jak się do tego zabrać polecamy zajrzeć do książki „Kuchnia lekkostrawna”. Jest ona swego rodzaju kursem w tej dziedzinie. Znajduje się w niej ponad 500 zdjęć, na których przedstawiono kolejne etapy powstawania kilkudziesięciu sosów, przekąsek, pierwszych i drugie dań oraz deserów w wersji light. Każdy przepis opatrzony został też fotograficzną mapę składników (tak naprawdę więcej jest w „Kuchni lekkostrawnej” do oglądania niż do czytania i wystarczy rzucić okiem na zdjęcia żeby wiedzieć, co jest potrzebne do przygotowania potrawy oraz jak się ją robi). Wśród zamieszczonych w książce propozycji są znane potrawy w wersji „odchudzonej np. dzięki zastąpieniu śmietany jogurtem lub twarożkiem, mleka krowiego – napojami roślinnymi, a często nadużywanych, ciężkich sosów – oliwą z oliwek albo odejściu od smażenia na rzecz pieczenia w folii i gotowania na parze. Nie brakuje tu również lekkostrawnych dań zaskakujące oryginalnym i bogatym smakiem.
Autorką znajdujących się w „Kuchni lekkostrawnej” przepisów oraz fotografii jest Barbara Toselli. Książką liczy 224 strony i ma miękką oprawę. Ukazała się nakładem Wydawnictwa Jedność w ramach cyklu Szkoła gotowania krok po kroku. Cena regularna: 35,00 zł
Więcej informacji o ofercie Wydawnictwa na stronie: www.jednosc.com.pl