Kapary w oleju z ziołami OLE! to niepowtarzalny, warzywny dodatek do wielu dań. Idealnie skomponowana mieszanka ziół zaskakuje wyjątkowym śródziemnomorskim aromatem.
Składniki:
- 5-6 nóżek lub udek z kurczaka
Marynata:
- 4 wyciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego imbiru ze skórką
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- sok z połowy cytryny
- pół pęczka pokrojonego koperku
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka gęstego octu balsamico
- 1 łyżka białego sezamu
- 4 łyżeczki Kaparów w oleju z ziołami OLE! wraz z zalewą (ok. 4 łyżki oleju ze słoika)
Przygotowanie:
Składniki sosu do marynaty łączymy ze sobą i odstawiamy na min.1h do lodówki. Mięso dokładnie myjemy i dokładnie łączymy z marynatą. Smażymy je kilka minut na żaroodpornej patelni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut, aż kurczak będzie zarumieniony. Co jakiś czas polewamy mięso powstałym sosem, aby było soczyste.
Więcej na www.wole-ole.pl