Kurczak w sosie cytrynowo-imbirowym z Kaparami w oleju z ziołami OLE!

Kapary w oleju z ziołami OLE! to niepowtarzalny, warzywny dodatek do wielu dań. Idealnie skomponowana mieszanka ziół zaskakuje wyjątkowym śródziemnomorskim aromatem. 

Składniki:

  • 5-6 nóżek lub udek z kurczaka

Marynata:

  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego imbiru ze skórką
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • pół pęczka pokrojonego koperku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka gęstego octu balsamico
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 4 łyżeczki Kaparów w oleju z ziołami OLE! wraz z zalewą (ok. 4 łyżki oleju ze słoika)

Przygotowanie:

Składniki sosu do marynaty łączymy ze sobą i odstawiamy na min.1h do lodówki. Mięso dokładnie myjemy i dokładnie łączymy z marynatą. Smażymy je kilka minut na żaroodpornej patelni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut, aż kurczak będzie zarumieniony. Co jakiś czas polewamy mięso powstałym sosem, aby było soczyste.

Więcej na www.wole-ole.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *