Kulinarny patent na to jak oczarować kobietę

Szukacie pomysłów na wyrażenie uczuć do bliskiej sercu kobiety? Dobrą formą ich manifestacji będzie z pieczołowitością przygotowany obiad. Taka niespodzianka – smaczna i pokazująca zaangażowanie – to strzał w dziesiątkę!

Dzisiejszy świat to dla wielu ciągła gonitwa, towarem luksusowym staje się więc czas. Każda kobieta doceni, gdy druga połówka odciąży ją w codziennych obowiązkach. Co jednak upichcić, aby nie popełnić p gafy? Zastanów się jakie są kulinarne upodobania ukochanej i koniecznie wybierz świeże, wysokiej jakości produkty. Dzięki temu z pozornie nieskomplikowanego przepisu powstanie pyszne danie, które na długo pozostanie w pamięci.

Amore mio
Polacy kochają włoską kuchnię, jest więc duża szansa, że propozycja wprost z Półwyspu Apenińskiego i twojej ukochanej przypadnie do gustu. Do przygotowania dania nie potrzebujesz wielu sprzętów – wystarczy garnek, blender, miska, durszlak i łopatka do mieszania. Z produktów postaw na te typowo włoskie: klasyczny makaron tagliatelle, aromatyczną, już umytą rukolę, niezawodne dodatki w postaci wysokiej jakości oliwy z oliwek, parmezanu, orzeszków piniowych. Do tego czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. – Kluczem do kulinarnego sukcesu, a zarazem serca ukochanej są świeże produkty. Nie bez przyczyny właśnie na nie mieszkańcy Italii kładą największy nacisk – zauważa Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, w której ofercie są sałatki typu convenience, warzywa i owoce. Pesto ze świeżej i aromatycznej rukoli z czosnkiem i parmezanem odda ducha włoskiej kuchni i idealnie podbije smak makaronu. Na dodatek rukola od czasów starożytnych traktowana jest jako składnik zwiększający pożądanie, co w związku z tym, że ma to być dania dla ukochanej nie pozostaje bez znaczenia – dodaje ekspert.

Tagliatelle z pesto z rukoli

fot. Orchidea Creative Group

Składniki: 

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 100 g rukoli mytej marki Eisberg
  • 3 łyżki parmezanu
  • 60 g orzeszków piniowych
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Do gotującej się, osolonej wody (łyżeczka soli na 2 litry wody) wrzuć makaron i ugotuj al dente (dokładnie tak, jak podaje producent na opakowaniu). Makaron odcedź, używając durszlaka bądź sitka i zahartuj pod bieżącą, zimną wodą, dzięki czemu nie będzie się sklejał. Z opakowania rukoli wyciągnij kilka listków do dekoracji. Resztę przełóż do wysokiego naczynia np. miski i zblenduj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Makaron przełóż do pustego garnka, w którym był gotowany i wymieszać z pesto. Podziel na 2 porcje, wyłóż na talerze, udekoruj listkami rukoli i posyp orzeszkami.

Rada:
Podawaj z białym schłodzonym winem, pięknym uśmiechem i szczerym komplementem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *