Szukacie pomysłów na wyrażenie uczuć do bliskiej sercu kobiety? Dobrą formą ich manifestacji będzie z pieczołowitością przygotowany obiad. Taka niespodzianka – smaczna i pokazująca zaangażowanie – to strzał w dziesiątkę!
Dzisiejszy świat to dla wielu ciągła gonitwa, towarem luksusowym staje się więc czas. Każda kobieta doceni, gdy druga połówka odciąży ją w codziennych obowiązkach. Co jednak upichcić, aby nie popełnić p gafy? Zastanów się jakie są kulinarne upodobania ukochanej i koniecznie wybierz świeże, wysokiej jakości produkty. Dzięki temu z pozornie nieskomplikowanego przepisu powstanie pyszne danie, które na długo pozostanie w pamięci.
Amore mio
Polacy kochają włoską kuchnię, jest więc duża szansa, że propozycja wprost z Półwyspu Apenińskiego i twojej ukochanej przypadnie do gustu. Do przygotowania dania nie potrzebujesz wielu sprzętów – wystarczy garnek, blender, miska, durszlak i łopatka do mieszania. Z produktów postaw na te typowo włoskie: klasyczny makaron tagliatelle, aromatyczną, już umytą rukolę, niezawodne dodatki w postaci wysokiej jakości oliwy z oliwek, parmezanu, orzeszków piniowych. Do tego czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. – Kluczem do kulinarnego sukcesu, a zarazem serca ukochanej są świeże produkty. Nie bez przyczyny właśnie na nie mieszkańcy Italii kładą największy nacisk – zauważa Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, w której ofercie są sałatki typu convenience, warzywa i owoce. Pesto ze świeżej i aromatycznej rukoli z czosnkiem i parmezanem odda ducha włoskiej kuchni i idealnie podbije smak makaronu. Na dodatek rukola od czasów starożytnych traktowana jest jako składnik zwiększający pożądanie, co w związku z tym, że ma to być dania dla ukochanej nie pozostaje bez znaczenia – dodaje ekspert.
Tagliatelle z pesto z rukoli

fot. Orchidea Creative Group
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 100 g rukoli mytej marki Eisberg
- 3 łyżki parmezanu
- 60 g orzeszków piniowych
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Do gotującej się, osolonej wody (łyżeczka soli na 2 litry wody) wrzuć makaron i ugotuj al dente (dokładnie tak, jak podaje producent na opakowaniu). Makaron odcedź, używając durszlaka bądź sitka i zahartuj pod bieżącą, zimną wodą, dzięki czemu nie będzie się sklejał. Z opakowania rukoli wyciągnij kilka listków do dekoracji. Resztę przełóż do wysokiego naczynia np. miski i zblenduj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Makaron przełóż do pustego garnka, w którym był gotowany i wymieszać z pesto. Podziel na 2 porcje, wyłóż na talerze, udekoruj listkami rukoli i posyp orzeszkami.
Rada:
Podawaj z białym schłodzonym winem, pięknym uśmiechem i szczerym komplementem.