Kulinarna podróż po Sri Lance

Jedzenie jest bardzo ważną częścią kultury Lankijczyków. Aby lepiej poczuć smak potraw, większość dań jedzą rękoma. Najpopularniejszą potrawą jest tam ryż z curry, jednak lankijska kuchnia jest bardzo bogata zarówno w ostre, jak i słodkie smaki. Aby w pełni ją poznać, herbata Akbar zabierze nas w pełną kolorów i smaków kulinarną podróż po Cejlonie.

Kuchnia na Sri Lance słynie z ostrych potraw. Przeciętna, lankijska gospodyni domowa zużywa nawet kilogram ostrych papryczek na miesiąc. Równie popularne są dania słodkie i smażone na głębokim tłuszczu. Podstawą lankijskiego jedzenia są również owoce, wybór których na Sri Lance jest niezwykle bogaty. W szczególności warto zwrócić uwagę na takie, które u nas są niespotykane. Owoc jajeczny czy drewniane jabłko to tylko nieliczne przykłady prawdziwie lankijskich smakołyków. Oto kilka przepisów, które sprawią, że w naszej kuchni zawita smak i zapach prosto ze słonecznej Sri Lanki.

Masala Czaj

Jest to herbata z mlekiem i dużą ilością cukru. Na Sri Lance zwyczajowo podawana jest do śniadania w towarzystwie innych słodkości lub bananów w cieście smażonych na głębokim oleju. Warto podkreślić, że proces przygotowywania Masala Czaj na Sri Lance nie jest taki prosty. Nie wystarczy dolać do herbaty mleka, aby cieszyć się niezwykłym smakiem napoju. Na Cejlonie jest ona wielokrotnie przelewana i nalewana, aby w ten sposób uzyskać najlepszy aromat. Należy także pamiętać o wyborze odpowiedniej herbaty. Powinna być czarna i mocna, o wyrazistym aromacie, aby liczne dodatki nie zniszczyły jej smaku. Najlepiej wybrać herbatę Akbar, która dzięki temu, że jest zbierana i pakowana na Sri Lance, zachowuje wszystko, co najlepsze w czarnej, lankijskiej herbacie. Oto przepis na prawdziwą Masala Czaj.

Składniki:

  • Czarna herbata Akbar

  • Łyżka miodu lub brązowego cukru

  • ½ szklanki mleka

  • Kardamon, cynamon, imbir

Przygotowanie:

Mleko gotujemy razem z przyprawami oraz miodem lub cukrem. Tak przygotowany wywar zalewamy zaparzoną herbatą. Napój najlepiej podawać ciepły.

Smażone banany

masala-czaj-i-smazone-bananyLankijczycy uwielbiają potrawy smażone na głębokim tłuszczu i słodkie. Najlepiej, jeśli można ze sobą połączyć te dwie cechy. Smażone banany najczęściej podawane są na śniadanie w towarzystwie Masala Czaj. Są kaloryczne, ale dają też porządny zastrzyk energii na cały dzień.

Składniki:

  • Kilka bananów

  • Sok z cytryny

  • ½ szklanki mąki pszennej

  • ½ szklanki mąki ryżowej

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki cukru

  • Olej do smażenia

  • Łyżka miodu

Przygotowanie:

Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Mąki łączymy ze sobą oraz dodajemy do nich proszek do pieczenia i cukier. Dolewamy trochę wody i miksujemy na gęstą masę. Banany maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanej patelni. Kiedy są już gotowe, skrapiamy je miodem i podajemy ciepłe.

Naleśniki kokosowe

nalesniki-kokosoweBardzo popularne na Cejlonie. Same naleśniki mają już słodki smak kokosa. Jeśli jednak nie chcemy jeść ich samych, doskonale sprawdzą się z dodatkiem ulubionego dżemu czy czekolady.

Składniki:

  • Szklanka mąki ryżowej

  • ½ szklanki mąki kokosowej

  • Szklanka mleka koksowego

  • Olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Łączymy ze sobą mąki oraz mleko kokosowe. Dokładnie rozrabiamy ciasto. Dodajemy trochę wody ciągle mieszając, do momentu aż ciasto uzyska konsystencję ciasta na naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni.

Więcej informacji na temat marki Akbar znaleźć można na stronie www.akbar.pl

Więcej informacji o Akbar:

akbar_pure_ceylonAkbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

akbar-pure-ceylon-tagged-25-akb-03-new

Więcej informacji o LEVANT Foods:

LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).

Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *