Pasty są ciekawym połączeniem różnorodnych smaków w wygodnej, praktycznej formie. Łatwość ich podania sprawia, że znajdują w kuchni mnóstwo zastosowań. Produkty tego typu mogą być świetną alternatywą dla masła na ulubionym pieczywie. Z ich udziałem można stworzyć zimne przekąski, ciepłe przystawki i dania główne.
Oto kilka propozycji wykorzystania jednego z wariantów Pasteny, czyli pasty z suszonych pomidorów marki Ole! Słodycz dojrzewających w śródziemnomorskim słońcu pomidorów został w niej przełamana wyrazistym smakiem sera corregio, który jest jednym ze znaków rozpoznawczych kuchni południowej Europy. To niespotykane połączenie zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia i z pewnością na stałe zagości w menu poszukiwaczy kulinarnych wyzwań.
Pierogi z dodatkiem pasty z suszonych pomidorów z serem corregio Ole!
- 3 szklanki mąki pszennej (może być w połączeniu z orkiszową czy razową)
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody
- duża łyżka soli
Składniki na farsz:
- 1 lub 2 duże cebule
- 250 g sera białego (półtłusty lub tłusty)
- 2-3 duże łyżki Pasteny
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- 3 duże ziemniaki (ugotowane lub upieczone poprzedniego dnia)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebule siekamy i smażymy na łyżce oleju. Ser wraz z ziemniakami mocno ugniatamy lub traktujemy blenderem. Dodajemy smażoną cebulę, pietruszkę, Pastenę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy.
Do przesianej mąki dodajemy sól oraz partami dolewamy bardzo ciepłą wodą. Ugniatamy, tak aby powstało zwarte i elastyczne ciasto. Za pomocą szklanki lub foremki wydrążamy kółka. Na sam środek każdego z nich nakładamy po dużej łyżeczce farszu i zamykamy. Pierogi gotujemy w lekko wodzie do momentu wypłynięcia
Zawijańce szparagowe w cieście francuskim z pastą z suszonych pomidorów z serem corregio Ole!
- pęczek szparagów
- ciasto francuskie
- ½ słoika Pasteny
- jajko
- sezam
Wykonanie:
Szparagi myjemy i obcinamy twarde części (mniej więcej w 2/3 po lekkim wygięciu szparaga on sam pęknie). Ciasto kroimy na cienkie pasy w poprzek. Każdy pasek smarujemy cienko Pasteną i zawijamy wzdłuż szparagów. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy ok. 15 minut, do momentu zbrązowienia.
Pizza bez drożdży z pastą z suszonych pomidorów z serem corregio Ole!
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mleka (jeśli nie możecie mleka zastąpcie letnią wodą)
- sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia i inne ulubione
Składniki na wierzch:
- 2/3 słoika Pasteny
- 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
- szynka parmeńska
- oliwki czarne krojone Ole!
- duża kulka mozzarelli
- garść rukoli i bazylii
- 2 świeże pomidory
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Posypujemy solą. Z mąki formujemy stożek i na środku robimy dołek, do którego wlewamy mleko/wodę oraz oliwę. Posypujemy ziołami i zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy na blachę posmarowaną oliwą i podsypaną mąką lub bułką tartą. Możemy także położyć na papierze do pieczenia, choć lepsza będzie blacha. Ciasto smarujemy Pasteną i przecierem. Nakładamy na nie plasterki pomidora, mozzarelli i obsypujemy kilkoma liśćmi bazylii. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Na sam koniec dodajemy szynkę oraz oliwki. Pieczemy kilka minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu układamy szynkę. Pizza jest najlepsza na ciepło.
Pastena z serem corregio Ole!
Opakowanie: słoik 250 ml
Cena: ok. 8 zł.
Producent: Okechamp
Więcej informacji na stronie www.wole-ole.pl