Przyjęcia, oprócz muzyki i dobrego nastroju, wymagają przekąsek – najlepiej łatwych i szybkich do wykonania. Jaką poleciłby Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy oraz ekspert kulinarny OSM Piątnica?
Jego propozycja to kuleczki ziemniaczano-twarogowe podawane z jogurtowo-czosnkowym dipem. Twaróg sprawia, że kuleczki są bardzo delikatne, jednak dzięki dodatkowi szpinaku, grubo zmielonego pieprzu i sosu sojowego również niezwykle wyraziste w smaku. Ta nietuzinkowa, a przy tym banalnie prosta w przygotowaniu przekąska z pewnością zostanie na długo zapamiętana przez gości.
Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem
(wg przepisu Roberta Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
- 250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- 150 g twarogu półtłustego, np. od OSM Piątnica
- 1 jajko
- 1 duża garść młodego szpinaku
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczek pieprzu grubo mielonego
- mąka kukurydziana lub pszenna do obtoczenia kuleczek
- sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na dip:
- 1 kubeczek jogurtu typu greckiego, np. od OSM Piątnica
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
Wykonanie:
Kuleczki: Do ziemniaków dodać twaróg, jajko, pieprz, bułkę tartą, sos sojowy, sól i posiekany szpinak. Z tak przygotowanej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dip: Do jogurtu dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku i dokładnie wymieszać.
Rada:
Kuleczki można podawać na ciepło lub zimno.