Kuleczki ziemniaczano-twarogowe

Przyjęcia, oprócz muzyki i dobrego nastroju, wymagają przekąsek – najlepiej łatwych i szybkich do wykonania. Jaką poleciłby Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy oraz ekspert kulinarny OSM Piątnica?

Jego propozycja to kuleczki ziemniaczano-twarogowe podawane z jogurtowo-czosnkowym dipem. Twaróg sprawia, że kuleczki są bardzo delikatne, jednak dzięki dodatkowi szpinaku, grubo zmielonego pieprzu i sosu sojowego również niezwykle wyraziste w smaku. Ta nietuzinkowa, a przy tym banalnie prosta w przygotowaniu przekąska z pewnością zostanie na długo zapamiętana przez gości.

Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem
(wg przepisu Roberta Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na kuleczki:

  • 250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 150 g twarogu półtłustego, np. od OSM Piątnica
  • 1 jajko
  • 1 duża garść młodego szpinaku
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczek pieprzu grubo mielonego
  • mąka kukurydziana lub pszenna do obtoczenia kuleczek
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na dip:

  • 1 kubeczek jogurtu typu greckiego, np. od OSM Piątnica
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Wykonanie:
Kuleczki: Do ziemniaków dodać twaróg, jajko, pieprz, bułkę tartą, sos sojowy, sól i posiekany szpinak. Z tak przygotowanej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dip: Do jogurtu dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku i dokładnie wymieszać.

Rada:
Kuleczki można podawać na ciepło lub zimno.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *