Kulebiak w nowoczesnej interpretacji

Karnawał – czas zabaw, imprez, prywatek i spotkań ze znajomymi – trwa w najlepsze. Zapraszając gości lub idąc do kogoś z wizytą często zastanawiamy się co zaserwować lub przynieść, aby dobrze wypaść i aby wszystkim smakowało. Może to być sałatka, koreczki albo coś niestandardowego.

Ostatnimi czasy w Polsce króluje kuchnia, w której łączy się tradycję z nowoczesnością. Dawne potrawy, zreinterpretowane przez współczesnych szefów kuchni, to hity wielu eleganckich restauracji. Także w domach coraz częściej eksperymentujemy, łącząc dobrze znane smaki z tymi nowymi, egzotycznymi. Jednym słowem: stawiamy na kreatywność. Przygotowując menu na spotkania ze znajomymi także warto pokusić się o nietuzinkowe kombinacje smaków.

Wschodni zawijaniec z koreańskim twistem
W roli dania łączącego tradycję z nowoczesnością sprawdzi się kulebiak, którego recepturę stworzył Kihak Lim  jeden z najbardziej uznanych szefów kuchni młodego pokolenia w Seulu, członek Samsung Club Des Chefs Korea. Łosoś, grzyby i szpinak to tylko niektóre ze składników, jakie koreański mistrz dodał do popularnego na Wschodzie zawijańca. Takie danie z pewnością wzbudzi nie tylko zainteresowanie, ale również kulinarny zachwyt.

Kulebiak z łososiem, smażonymi grzybami, jajkiem i ryżem

Składniki (porcja dla 5 lub 6 osób)

Pilaw:

  • ½ szklanki białego ryżu basmati
  • ½ szklanki brązowego ryżu basmati
  • ½ łyżki dzikiego ryżu
  • 2 szklanki bulionu z kury

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 60 g soli
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka kolendry
  • ½ łyżki kminu
  • ½ łyżki czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 10 g startego imbiru

Łosoś:

  • 450–500 g łososia
  • 1 porcja mrożonego ciasta francuskiego (w rozmiarze 30 x 40 cm)
  • 4 lub 5 plasterków szynki prosciutto
  • 200 g duxelles (drobno pokrojonych, smażonych grzybów)
  • 50 g zblanszowanego i odciśniętego szpinaku
  • 10 g bazylii
  • 10 g koperku
  • 5 g oregano
  • 5 g majeranku
  • 2 ugotowane na twardo jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)

Wykonanie:
Wszystkie składniki zalewy połącz w garnku i zagotuj. Gdy zalewa osiągnie temperaturę wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ją jeszcze 15 minut. Następnie wyłącz ogień i odczekaj, aż zalewa zupełnie wystygnie. Łososia umieść  w zalewie na 90 minut. Po upływie tego czasu wyjmij go i osusz. Rozłóż ciasto francuskie i je rozwałkuj. Ułóż na nim szynkę, następnie dodawaj kolejne warstwy: grzyby, szpinak i zioła, łosoś, znów szpinak z ziołami, białka i żółtka, ponownie grzyby – w tej kolejności. Na koniec dodaj resztę prosciutto i całość zawiń. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C. Trzy rodzaje ryżu namaczaj w zimnej wodzie przez co najmniej 3 godziny. Następnie usmaż ryż na dużym ogniu wraz z masłem. Dodaj bulion z kury, przykryj i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Podawanie:
Kulebiak serwuj w grubych plastrach z dodatkiem pilawu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *