Firma Okechamp ma ciekawą propozycję dla wielbicieli niebanalnych, a przy tym nieco ostrzejszych połączeń smakowych. W roli głównej występuje w niej znany człowiekowi od tysięcy lat czosnek.
Tego warzywa nikomu specjalnie przedstawiać nie trzeba. Czosnek, bo o nim mowa, jest przyprawą na tyle uniwersalną, że wielu uważa go kulinarny must have. W jednej z pikantniejszych propozycji w portfolio marki Ole! każdy jego chrupiący ząbek otoczony został wyselekcjonowaną mieszanką przypraw, w której dominuje właśnie ogniste chili i zanurzony w olejowej zalewie. Powstała w efekcie kompozycja jest wyrazista w smaku i kolorze nada charakteru każdej potrawie. Czosnek chili w oleju Ole! sprawdzi się w daniach mięsnych (np. z wołowiny, jagnięciny czy drobiu) oraz rybnych, ale też zapiekankach, sałatkach, a nawet w zupach. Na swojej liście zakupowej powinien mieć go też każdy, kto urządza imprezę. Stanowi bowiem dobry dodatek do przekąsek np. koreczków.
Słoik o pojemności 212 ml kosztuje ok. 8,00 zł.
Producent: Okechamp
Więcej informacji na stronie:
Kurczak w winie z czosnkiem chilli w oleju Ole!
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 1 ząbek czosnku
- rozmaryn
- świeże oregano
- ½ łyżeczki posiekanej ostrej papryczki (opcjonalnie)
- duża łyżka oleju
- ½ słoiczka czosnku z chilli w oleju Ole!
Wykonanie:
Udka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Doprawiamy solą (ok. 1 łyżeczki) oraz pieprzem. Nacieramy czosnkiem oraz olejem. Odstawiamy na pół godziny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy winem, dodajemy czosnek, oregano oraz rozmaryn. Naczynie przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C pod przykryciem, a następnie 15-20 minut bez folii. Kurczak powinien być złocisty.