Kuchnia z temperamentem dzięki czosnkowi chilli w oleju Ole!

Firma Okechamp ma ciekawą propozycję dla wielbicieli niebanalnych, a przy tym nieco ostrzejszych połączeń smakowych. W roli głównej występuje w niej znany człowiekowi od tysięcy lat czosnek.

Tego warzywa nikomu specjalnie przedstawiać nie trzeba. Czosnek, bo o nim mowa, jest przyprawą na tyle uniwersalną, że wielu uważa go kulinarny must have. W jednej z pikantniejszych propozycji w portfolio marki Ole! każdy jego chrupiący ząbek otoczony został wyselekcjonowaną mieszanką przypraw, w której dominuje właśnie ogniste chili i zanurzony w olejowej zalewie. Powstała w efekcie kompozycja jest wyrazista w smaku i kolorze nada charakteru każdej potrawie. Czosnek chili w oleju Ole! sprawdzi się w daniach mięsnych (np. z wołowiny, jagnięciny czy drobiu) oraz rybnych, ale też zapiekankach, sałatkach, a nawet w zupach. Na swojej liście zakupowej powinien mieć go też każdy, kto urządza imprezę. Stanowi bowiem dobry dodatek do przekąsek np. koreczków.
Słoik o pojemności 212 ml kosztuje ok. 8,00 zł.

Producent: Okechamp
Więcej informacji na stronie:

Strona główna

Kurczak w winie z czosnkiem chilli w oleju Ole!

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • rozmaryn
  • świeże oregano
  • ½ łyżeczki posiekanej ostrej papryczki (opcjonalnie)
  • duża łyżka oleju
  • ½ słoiczka czosnku z chilli w oleju Ole!

Wykonanie:
Udka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Doprawiamy solą (ok. 1 łyżeczki) oraz pieprzem. Nacieramy czosnkiem oraz olejem. Odstawiamy na pół godziny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy winem, dodajemy czosnek, oregano oraz rozmaryn. Naczynie przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C pod przykryciem, a następnie 15-20 minut bez folii. Kurczak powinien być złocisty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *