Zastanawiacie się nad walentynkowym menu? Zanim je ułożycie zorientujcie się na jakie składniki warto postawić, aby posiłek, który zaserwujecie swojemu wybrankowi lub wybrance skutkował pobudzeniem zmysłów i zwiększonym pożądaniem.
Do najpopularniejszych afrodyzjaków należą owoce morza. Na czele listy pojawiają się krewetki i ostrygi, ale amatorzy frutti di mare mają w czym wybierać. Przegrzebki, ślimaki, homary czy małże również zawierają kwas asparaginowy i cynk, który odpowiada za podwyższenie poziomu testosteronu.
Co poza frutti di mare?
Pikanterii walentynkowej uczcie dodadzą też niektóre owoce i warzywa. Wśród tych pierwszych prym wiodą bogate we flawonoidy: truskawki, jagody, borówki, czereśnie czy owoce cytrusowe oraz wzmacniające pożądanie arbuzy, brzoskwinie, banany i figi. W kategorii warzyw też jest kilka zaskakujących propozycji.
Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg (na zdjęciu) wskazuje, że do nieoczywistych afrodyzjaków należy szpinak. – Wielu z nas nie ma pojęcia jak dobroczynne właściwości, wpływające na siły witalne, kryje w sobie szpinak. A jest on choćby źródłem manganu i witaminy E, która wspomaga męską potencję – mówi. – Zbawiennie na poziom libido działa także somatotropina, do której syntezy potrzebna jest lizyna, zawarta m.in. w szpinaku – dodaje. Afrodyzjaki znajdziemy także wśród zwiększających wrażliwość na bodźce ziół i przypraw. Poza osławionym lubczykiem, warto przychylnym okiem spojrzeć na świeży imbir, bazylię, oregano, cynamon czy znaną już od średniowiecza gałkę muszkatołową. Aby podbić miłosną aurę nie zaszkodzi, gdy np. do deserów użyjemy pobudzającej zmysły, aromatycznej wanilii czy słodkiego źródła energii – miodu.
Poniżej przedstawiamy przepis na danie, które doskonale pasuje do walentynkowego menu. Łączy bowiem kilka składników o afrodyzjakalanej mocy.
Zielone miniplacuszki z owocami

fot. Orchidea Creative Group
- 90 g szpinaku młodego marki Eisberg
- 140 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 130 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki oleju roślinnego
- tłuszcz do smażenia (np. olej kokosowy rafinowany)
- owoce do dekoracji
- miód lub syrop klonowy do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. W oddzielnym naczyniu wymieszać mleko, jajka, olej, ekstrakt z wanilii i miód. Dodać szpinak i dokładnie zmiksować. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi. Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Nakładać łyżką małe porcje ciasta na rozgrzaną patelnię pokrytą tłuszczem. Po pojawieniu się bąbelków na cieście obrócić na drugą stronę.
Rada:
Serwować ukochanej osobie ze świeżymi owocami, miodem lub syropem klonowym i pięknym uśmiechem.