KTO WYMYŚLIŁ PALUSZKI Z SEZAMEM?

Słone, słodkie, z makiem czy sezamem, grube jolki, z solą morską lub miodem, nowoczesne BIO oraz Bez-E, dla dzieci i dorosłych, w domu, pracy i podróży – paluszki towarzyszą nam od lat i są jedną z najzdrowszych dostępnych na rynku przegryzek. Dzisiaj na rynku jest kilkadziesiąt smaków, ale na początku lat 90. na rynku były tylko słone paluszki. A kto i kiedy wymyślił paluszki z sezamem?

Skąd sezam w paluszkach?

Musimy cofnąć się w czasie, do lat 90., kiedy na półkach nie było tylu produktów co teraz, a polski biznes dopiero raczkował. Leszek Stelmach w 1990 roku założył firmę Manless i zaczął produkować paluszki. Wtedy wszyscy znali tylko te z solą, ale chciano w końcu czegoś innego, nowego, smaku, którego jeszcze nie było. Leszek Stelmach postanowił dodać zamiast soli sezam. Po spróbowaniu, okazało się to strzałem w 10! Nowym smakiem zachwycił się każdy. Tak powstały pierwsze paluszki z sezamem. Zaraz potem zaczęto regularną produkcję.

Sezamie, otwórz się

Paluszki okazały się hitem. Pamiętam czasy, jak ludzie przyjeżdżali pod fabrykę ciężarówkami i kupowali paluszki z sezamem w ogromnych ilościach, często trzeba było na nie czekać tydzień w kolejce! Wtedy nikt na rynku ich nie miał, a teraz wydaje się, że to oczywisty smak. Do dzisiaj pozostały moimi ulubionymi, a przez lata były naszym znakiem rozpoznawczym. Później przyszedł czas na inne smaki, choćby kokosowe. Dziś produkujemy kilkadziesiąt rodzajów paluszków – mówi Leszek Stelmach, prezes firmy Stema Polska.

 

Przyjęcie sezamkowe

Paluszki z sezamem są świetne na przyjęcia dla dzieci, imprezy ze znajomymi, wieczory filmowe czy inne okazje, gdzie potrzebujemy smacznych przekąsek. Zawsze można je podać same lub z dipami (czosnkowy, pomidorowy) lub słodkimi sosami. Paluchy zastąpią z powodzeniem włoskie grissini. Zawiń je w szynkę parmeńską lub dodaj do sałatki. Są smaczną i zdrową przekąską dla osób w każdym wieku.

Stema Polska (dawniej Manless 1995) to Polska firma mająca w ofercie największy wybór paluszków grubych, cienkich, słodkich i wytrawnych. Paluszki wypiekane są z naturalnych składników, co czyni je nie tylko smaczną, ale i zdrową przekąską. Stema Polska uzyskała certyfikat BIO i tym samym, jako jedyna w Polsce, rozpoczęła produkcję paluszków ekologicznych. Zakład produkcyjny znajduje się na Mazowszu, w Nowej Pułapinie (Baranów). W swojej ofercie ma m.in. ponadczasowe paluszki z sezamem, które wprowadzili w Polsce jako pierwsi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *