Książka „Na noże”, czyli telewizja od kuchni

Książka „Na noże” to połączenie pikantnych sekretów produkcji popularnego serialu stacji TVN z przepisami na pyszne dania prosto z ekranu. To lektura dla wszystkich, którzy pragną gotować smacznie i wyjątkowo, a zainspirowani serialem postanowili zostać gwiazdą w swojej kuchni! Tytuł ukazał się 7 grudnia 2016 r. nakładem Edipresse Książki.

W serialu Na noże” (TVN) wszystko kręci się wokół gotowania, podobnie jest w książce o tym samym tytule. Czytelnik znajdzie w niej zarówno tajniki powstawania produkcji, czyli wszystko o serialu od kuchni, ale też przepisy na finezyjne i oryginalne dania, które przygotowywali bohaterowie, szefowie kuchni – Jacek i Darek.

Książkę rozpoczyna część „Z planu”, otwierająca przed czytelnikami drzwi do produkcji serialu. W tej części poznają oni producentkę Dorotę Chamczyk, która tak opisuje pracę na planie:

Po wyprodukowaniu pięciu serii serialu medycznego „Lekarze” myślałam, że nie może już być nic bardziej skomplikowanego. Ale, owszem, może – to serial kulinarny.

Dla reżysera Łukasza Jaworskiego, gotowanie to wyzwanie samo w sobie, a co dopiero na ekranie:

Gotowanie to kawał artystycznego zajęcia, wymagającego kreatywności, związanego z tworzeniem. Kulinaria w Polsce w ostatnich latach stały się „sexy”. Już nie kojarzą się, jak wcześniej, jedynie z kochaną babcią stojącą przy kuchni czy z panią Wandzią ze szkolnej stołówki. Sztuka gotowania została u nas w końcu zauważona i doceniona – dla porównania, we Francji moda na haute cuisine trwa już od lat 70., a sama tzw. kuchnia wysoka dawno urosła tam do rangi sztuki.

Na noze_okladka_3D_smallCzytelnicy poznają odtwórców głównych ról – Wojciecha Zielińskiego, Joannę Jarmołowicz, Piotra Stramowskiego i Weronikę Książkiewicz. Dowiedzą się, jaka jest relacja między aktorami zarówno na planie, jak i poza nim, jak wygląda gotowanie i przygotowywanie składników pomiędzy kolejnymi dublami oraz jak aktorzy przygotowywali się do poszczególnych scen. Piotr Stramowski, serialowy Darek Zimoląg/Dario Boretti, mówi:

Pamiętam scenę, gdy Dario Boretti układa na talerzu danie złożone między innymi z piersi przepiórki sous vide. Zależało mi, by podczas kręcenia tej sceny ułożyć to danie na talerzu samemu. Szef kuchni pokazał mi czynności, jakie kolejno się przy tym wykonuje, podpatrywałem go też wcześniej przy pracy; to perfekcjonista. I zrobiłem to. Podobno profesjonalnie! Cieszę się.

Rozdział zdradza skąd zaczerpnięto specyficzny język gastronomii, a także czemu po dniu zdjęciowym wszystkie przygotowane podczas zdjęć potrawy znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Dla ciekawskich odsłonięte zostały szczegóły pracy nad scenariuszem i kreowaniem poszczególnych postaci. Znakomite zdjęcia dokumentujące pracę na planie uzupełniają historie i anegdoty opowiedziane w książce.

Kolejna część książki z przepisami składa się z czterech działów ze świeżymi, nowoczesnymi, i niezbyt skomplikowanymi propozycjami dań. Rozpoczynają ją dania obowiązkowe czyli śniadania w dwóch wersjach: na słono i na słodko, a roli pierwszoplanowej naleśniki, jajka czy wykwintne musli. Z kolei serialowe dania od serca to ravioli, kotleciki jagnięce, makaron, ślimaki i wątróbka. Dania prosto z morza to przepisy z nietypowymi połączeniami takimi jak tatar z bywalca polskich stołów dorsza z owocami cytrusowymi, łosoś z domowym pesto czy smażona flądra z szałwią i masłem cytrynowym. Rozdział zamykają dania, których nie można pominąć – desery. Listę otwiera lekka kokosowa panna cotta z coulis mango, bezkonkurencyjne beza pavlova i tiramisu z amaretto i pistacjami, crème brûlée i aksamitna tarta czekoladowo-bananowa.

Wszystkie 22 przepisy opatrzone są apetycznymi zdjęciami, podpowiadającymi sposób podania i dekoracji każdej potrawy oraz uzupełnione patentami kucharza, czyli pomocnymi wskazówkami.

Dane wydawnicze:

Autor: Opracowanie zbiorowe, tytuł: Na noże”, Edipresse Książki, ISBN 9788379454877, cena: 49,90 zł, oprawa: twarda, format: 165 x 240 mm, liczba stron: 256, data premiery: 7 grudnia 2016 r.

Patroni medialni:

Nakładem Edipresse Książki ukazała się także książka „Druga szansa”.

O Edipresse Książki:

Edipresse Książki to wydawnictwo w grupie Edipresse Polska. W ofercie znajdą się książki o tematyce poradnikowej, biografie, powieści obyczajowe, kulinaria, a także publikacje podróżnicze i fotograficzne. Autorzy wydawnictwa to poczytni i cenieni pisarze, znane osobistości i popularne gwiazdy: Beata Pawlikowska, Hanna Bakuła, Marcin Kydryński, Magda Gessler, Radosław Piwowarski, Anna Jurksztowicz, Ewa Chodakowska, Małgorzata Kalicińska, Jacek Bonecki, Maria Pakulnis, Mariola Bojarska-Ferenc, Michel Moran i inni.

Fundacja Przyjaciółka powstała w 2000 roku. Pomaga przede wszystkim dzieciom wychowującym się poza naturalną rodziną, promuje rodzicielstwo zastępcze, a także wspiera podopiecznych świetlic środowiskowych oraz leczenie i rehabilitację dzieci chorych i niepełnosprawnych. Przez 15 lat Fundacja pomogła ponad 17 tysiącom dzieci. Ta pomoc jest często długofalowa, objęła dofinansowaniem leczenie i rehabilitację ponad 750 dzieci, niektóre z nich są w programie ponad 10 lat. Fundacja Przyjaciółka przyznaje również stypendia na działania edukacyjne i rozwojowe dla dzieci z domów dziecka i rodzin zastępczych. Jest również członkiem Koalicji na Rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej i Forum Darczyńców w Polsce. Fundacja Przyjaciółka to przede wszystkim ludzie którym pomagamy, ale bez pomocy innych możemy niewiele. Dlatego każdy może pomagać z nami!

Co możesz zrobić:

  • namówić swoją firmę do współpracy z nami,

  • przekazać nam 1% swojego podatku wpisując do zeznania podatkowego naszą nazwę i numer KRS 0000074781,

  • pomóc nam finansowo przekazując darowiznę na konto w mBank, PL72 1140 1010 0000 5494 1000 1001.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *