Tak, jak makowce nieodparcie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, tak wszelkiego rodzaju babki przywołują na myśl Wielkanoc. To królowe świątecznych stołów, które zachwycają smakiem i formą podania.
Babki przygotowywać można na wiele sposobów i wzbogacać różnymi dodatkami. Dziś proponujemy Wam przepis na jej klasyczną cytrynową wersję przełamaną lekką nutą pomarańczowej goryczy.

fot. VOG Polska
Babka cytrynową z nutą pomarańczy
Składniki:
- 5 jaj w rozmiarze L
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 180 ml oleju Rapso
- 180–200 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- otarta skórka z 1 dużej cytryny
- skórka pomarańczy Gold Pack
- szczypta soli
Wykonanie:
Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier z wanilią i sól. Całość miksujemy do uzyskania jasnego kremu i rozpuszczenia się cukru. Nie przerywając miksowania dolewamy olej, dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy otartą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczy. Przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 175°C piekarniku z funkcją góra-dół. Przed podaniem babkę posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.