Królowa świątecznych stołów w cytrynowej wersji

Tak, jak makowce nieodparcie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, tak wszelkiego rodzaju babki przywołują na myśl Wielkanoc. To królowe świątecznych stołów, które zachwycają smakiem i formą podania.

Babki przygotowywać można na wiele sposobów i wzbogacać różnymi dodatkami. Dziś proponujemy Wam przepis na jej klasyczną cytrynową wersję przełamaną lekką nutą pomarańczowej goryczy.

fot. VOG Polska

Babka cytrynową z nutą pomarańczy

Składniki:

  • 5 jaj w rozmiarze L
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 180 ml oleju Rapso
  • 180–200 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • otarta skórka z 1 dużej cytryny
  • skórka pomarańczy Gold Pack
  • szczypta soli

Wykonanie:
Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier z wanilią i sól. Całość miksujemy do uzyskania jasnego kremu i rozpuszczenia się cukru. Nie przerywając miksowania dolewamy olej, dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy otartą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczy. Przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 175°C piekarniku z funkcją góra-dół. Przed podaniem babkę posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *