Krem z kalafiora z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady

Krem z kalafiora z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady. Przepis z warsztatów „Zaskakujące połączenia smakowe” – Bosch Akademia Smaku.

Składniki dla 5 osób:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kg kalafiora
  • ½ kostki masła
  • 0,5 kg sera gorgonzola
  • 0,5 kg otrębów jaglanych
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej Wawel 90% Cocoa
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa oczyścić, pokroić i podsmażyć na maśle aby się zeszkliły. Zalać wodą i gotować do miękkości.
Gdy się ugotują zmiksować i przetrzeć przez geste sitko.
Dodać gorgonzole i jeszcze raz zmiksować. Doprawić do smaku.
Czekoladę rozpuścić i zatemperować. Na folie nałożyć „kleksy” czekolady i przykryć drugim
kawałkiem formy. Wałkiem uformować chipsy. Gdy czekolada stężeje przełożyć ja do zamrażarki.
Otręby uprażyć na suchej patelni, tak aby były złociste i chrupiące.
Zupę przelać do talerzy, posypać otrębami, do każdej porcji włożyć chipsa z czekolady.

2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-50

Fot. Akademia Smaku

2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-60

Fot. Akademia Smaku

2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-149

Fot. Akademia Smaku

2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-232

Fot. Akademia Smaku

2015_02_20_AKADEMIA_SMAKU_BOSCH_Czekolada_net-222

Fot. Akademia Smaku

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *