Krem z kalafiora z serem gorgonzola i chipsami z gorzkiej czekolady. Przepis z warsztatów „Zaskakujące połączenia smakowe” – Bosch Akademia Smaku.
Składniki dla 5 osób:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kg kalafiora
- ½ kostki masła
- 0,5 kg sera gorgonzola
- 0,5 kg otrębów jaglanych
- 0,5 l mleka
- 0,5 l śmietany 36%
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej Wawel 90% Cocoa
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić, pokroić i podsmażyć na maśle aby się zeszkliły. Zalać wodą i gotować do miękkości.
Gdy się ugotują zmiksować i przetrzeć przez geste sitko.
Dodać gorgonzole i jeszcze raz zmiksować. Doprawić do smaku.
Czekoladę rozpuścić i zatemperować. Na folie nałożyć „kleksy” czekolady i przykryć drugim
kawałkiem formy. Wałkiem uformować chipsy. Gdy czekolada stężeje przełożyć ja do zamrażarki.
Otręby uprażyć na suchej patelni, tak aby były złociste i chrupiące.
Zupę przelać do talerzy, posypać otrębami, do każdej porcji włożyć chipsa z czekolady.