Chłodniejsza aura sprzyja przyrządzaniu aromatycznych zup. Rozgrzewające, kuszące intensywnymi kolorami i głębokim smakiem, są idealną propozycją na wartościowy i pyszny obiad lub kolację. Korzystając z sezonu na dynię, przygotujmy z niej prostą, pożywaną, ale też efektowną zupę krem.
W jesiennych miesiącach dynia jest kulinarnym numerem 1. Ma wiele wartości odżywczych, minerałów i witamin (A, C, E, K). Poza tym doskonale pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i tych na słodko. Może być także bazą zupy kremu, który – jeśli dodamy do niej ser kremowy Hochland z ziołami – nabierze wyjątkowo aksamitnej konsystencji i oryginalnego smaku.
Aksamitny krem z dyni
Składniki:
- 1 kg dyni hokkaido
- 2-3 cm imbiru świeżego imbiru
- 250 ml mleka
- ok. 750 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 bloczek sera kremowego Hochland z ziołami
- sól, pieprz do smaku
- zioła np. szałwia
Wykonanie:
Dynię obrać, wydrążyć pestki, miąższ pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę, dodać dynię, chwilę podsmażać, zalać mlekiem i szklanką bulionu, gotować do miękkości. Dodać pokrojony ser kremowy Hochland z Ziołami i starty imbir, gotować, aż się rozpuści, zupę zmiksować, rozcieńczyć wedle uznania bulionem, doprawić solą i pieprzem, podawać posypaną ziołami, np. szałwią.
Z czego ten ser ?
Sery kremowe Hochland powstają z naturalnych składników: prawdziwego, dojrzewającego żółtego sera, który stanowi główny ich składnik, mleka od zaufanych dostawców, a także aromatycznych ziół i warzyw. Dostępne są w różnych formatach: krążkach, plastrach, bloczkach i kubkach oraz w wielu wyjątkowych smakach. Doskonale nadają się na kanapkę, a także jako dodatek do tostów, dań na bazie makaronu, zapiekanek czy zup właśnie. Cena wykorzystanego w przepisie sera kremowego Hochland z ziołami w 100-gramowym bloczku wynosi 2,49 zł.
Producent: Hochland Polska
Więcej informacji na stronie: www.hochland.pl