Kopułki z wędzonym łososiem i kremowym nadzieniem

Szukasz pomysłu na wielkanocną przekąskę, która zachwyci rodzinę? Chcesz żeby była ona efektowna, smaczna a do tego zdrowa? Wypróbuj przepis, jakim podzieliła się z nami firma Tupperware.

Kopułki z wędzonym łososiem i kremowym nadzieniem

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina

Składniki (na 6 szt.):

  • szalotka
  • 50 g młodego szpinaku
  • 300 g kremowego serka
  • 6 dużych i cienkich plastrów wędzonego łososia
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Obrać szalotkę i posiekać ją za pomocą robota ręcznego Extra Szef. Dodać młody szpinak i posiekać go razem z szalotką. Wyjąć ostrze i dodać kremowy serek, sól oraz pieprz. Następnie delikatnie wymieszać składniki używając do tego celu silikonowej łyżki Neo (nie mieszać za długo, aby serek nie stał się zbyt płynny). Silikonową formę na kopułki firmy Tupperware umieścić w oferowanym przez tego samego producenta pojemniku do mrożenia (o poj. 2,25 l). W każdym zagłębieniu formy ułożyć plasterek wędzonego łososia w każdym zagłębieniu formy (plastry muszą być większe niż wgłębienia). Wypełnić kopułki serowym nadzieniem i przykryć je brzegami plasterków łososia. Powtórzyć tę czynność przy każdej z kopułek. Chłodzić w lodówce przez godzinę. W celu ułatwienia wyjęcia kopułek z formy należy 20 minut wcześniej umieścić ją w zamrażalniku.

Opcja:
Wędzonego łososia można zastąpić 12 plasterkami szynki parmeńskiej lub szynki serrano, a kremowy serek – serem kozim.

Szczegółowe informacje o produktach Tupperware używanych w przepisie

Extra Szef – ręczny robot kuchenny, dzięki któremu błyskawicznie, dokładnie i bez wysiłku posiekamy oraz wymieszamy różne składniki Za pierwszą funkcję odpowiadają trzy ostre noże ze stali szlachetnej; za drugą – mieszadełko, które zapewni jednolitą konsystencję sosom, ale również ubije śmietanę i białka. Dwie pozycje specjalnego lejka (otwarta i zamknięta) pozwalają na stopniowe dodawanie płynnych składników podczas mieszania, a umieszczona na pojemniku skala (z podziałką co 200 ml) pomaga kontrolować ich ilość. Antypoślizgowy pierścień na spodzie zapewnia robotowi stabilność podczas używania. Extra Szef polecany jest do przygotowywania domowego majonezu, sosów, kremów i musów, a także płynnych ciast, surówek oraz siekania warzyw, owoców, mięsa czy ryb.
Pojemność: 1,35 l.
Wymiary: średnica – 15,6 cm; wysokość – 19,5 cm.

Silikonowa łyżka z serii Neo polecana jest do mieszania ciast, wybierania oraz przekładania produktów takich jak: dżem, musztarda, miód itp. Długa sztywna rękojeść pozwala dotrzeć do każdego krańca głębokich i wąskich pojemników np. słoika. Dzięki elastycznej miękkiej główce, dokładnie przylegającej do naczynia, z łatwością wybierzemy z nich całą zawartość. Silikonowa końcówka odporna jest na temperaturę do 120°C, co umożliwia jej stosowanie do gorących potraw. Należy jednak pamiętać, aby łyżki nie pozostawiać na krawędzi gorącego garnka.
Wymiary: 29,4 x 5,8 cm.

Silikonowa forma na kopułki w łatwy i szybki sposób pozwala wyczarować zarówno słodkie, jak i wytrawne przekąski oraz desery, które zaskoczą każdego. Forma jest bardzo lekka, a przy tym niezwykle trwała. Można jest używać w temperaturze od -25° do +220°C. Nadaje się więc do przygotowania dań w piekarniku i kuchence mikrofalowej, ale też w lodówce i zamrażalniku. Podobnie jak inne silikonowe formy Tupperware jest ona nieprzywierająca. Ten model posiada sześć zagłębień o pojemności 74 ml.
Wymiary: 29,8 x 19,4 x 4,4 cm (wysokość)

 

Płaski pojemnik do mrożenia o pojemności 2,25 l to jeden z wielu, które firma Tupperware ma w ofercie. Poza przygotowaniem kopułek (forma z nimi idealnie się w nim mieści) można go wykorzystać przy wielu innych okazjach. Pojemnik polecany jest m.in. do mrożenia lodów oraz przechowywania wszystkiego, co się chce: warzyw, owoców czy gotowych dań.
Wymiary: 31 x 23 x 6 cm (wysokość).

Więcej informacji na stronie: www.tupperware.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *