6 grudnia ogłosiliśmy na naszym portalu konkurs pod hasłem „Bez bakalii nie ma świątecznego ciasta”. I choć z przyjemnością prowadzilibyśmy go nadal, ciesząc się, że tak chętnie dzielicie się z nami przepisami na świąteczne specjały pełne orzechów i suszonych owoców, to jednak musimy trzymać się terminów.
Ogłaszamy więc koniec zabawy i podajemy imiona 10 laureatek wspomnianego konkursu. Zostały nimi:
- pani Marzena, która z oporami, ale jednak zdradziła nam sekretny przepis na sernik gotowany;
- pani Patrycja – u niej w święta na stole zawsze gości sernik z rosą;
- pani Beata, której rodzina zajada się bakaliami, a najwięcej ląduje ich w makowcu;
- pani Bogusława – jej propozycja to drożdżowe galette z nadzieniem jabłkowym;
- pani Julianna, nie wyobrażająca sobie Bożego Narodzenia bez keksa;
- pani Anna, która przesłała nam przepis na piernik na bogato;
- pani Magdalena – jej świąteczny must have to keks z makiem;
- pani Justyna, której popisowym ciastem jest strudel z jabłkami, suszoną żurawiną i nerkowcami podany z gorącym sosem waniliowym;
- pani Marta – co roku z okazji Bożego Narodzenia piekąca piernik kawowy z bakaliami;
- pani Iwona, która wyznaje zasadę, że nie ma świąt bez sernika.
Każda z pań będzie mogła nadal tworzyć smakowite i apetyczne wypieki, ponieważ otrzyma od nas i firmy Bakalland (fundatora nagród w konkursie) bogate zestaw bakalii marki Bakalland, mieszanki do ciast marki Delecta oraz książkę na temat trendów w kulinariach i odżywianiu pt.: „Jedzenie w centrum uwagi”. Laureatkom gratulujemy szczęścia, a wszystkim uczestnikom konkursu dziękujemy za pomysły jak uczynić tegoroczne święta smaczniejszymi.
P.S. Gdyby ktoś nie miał jeszcze pomysłu na to, jakim wypiekiem zaskoczyć gości w trakcie tegorocznego Bożego Narodzenia, to niech skorzysta z inspiracji firmy Bakalland i przygotuje: wieniec z ciasta francuskiego z bakaliami, blok czekoladowy z pistacjami i suszoną żurawiną, cynamonowe bułeczki z żurawiną i orzechami włoskimi albo sernik z bakaliowym musem. Wszystkie przepisy znajdziecie na naszym portalu, w zakładce Na talerzu.