KONKURS Wiosenne wypieki z Delectą!

Nic tak nie poprawia nastroju, jak wiosenna pogoda za oknem i dom wypełniony zapachem ciasta. 

O tej porze roku, w moim domu najczęściej goszczą Ciasteczka zbożowe – idealne do popołudniowej herbaty wypijanej na tarasie. A jakiego wypieku nie może zabraknąć w Twoim domu? Może klasycznej Bananaty z dodatkiem czekolady? Finezyjnie udekorowanych Babeczek? A może aromatycznego Ciasta marchewkowego?

Podziel się z nami swoim pomysłem na wypiek, bez którego nie wyobrażasz sobie wiosny.

Zadanie konkursowe: 

  • Jakiego wypieku nie może zabraknąć wiosną w Twoim domu? Podziel się z nami kreatywną odpowiedzią i wygraj jeden z 5 zestawów produktów od marki Delecta.

Wiosenne wypieki - grafika

ZASADY UCZESTNICTWA W KONKURSIE

  1. W komentarzu pod konkursem wpisz odpowiedź na pytanie konkursowe;
  2. Polub nasz fanpage na FB (możesz, ale nie musisz);
  3. Polub fanpage Delektujemy.pl (możesz, ale nie musisz;
  4. Zamieść na Twoim blogu lub na tablicy na swoim Facebook’u notkę na temat konkursu.

Konkurs trwa od dnia publikacji na stronie www.FOODandKITCHEN.pl do dnia 1 kwietnia br. do godziny 20.00. Dane zwycięzców, wraz z informacją na temat wygranych nagród, zostaną opublikowane 4 kwietnia br.

Na maile z adresami korespondencyjnymi zwycięzców czekamy do dnia 7 kwietnia do godz. 19.00.

Nadesłanie propozycji konkursowej oznacza zgodę na jej publikację przez www.FOODandKITCHEN.pl oraz firmę Bakalland (Delecta).

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w konkursie!

20 comments

  1. Agulak1987

    W moim domu na stole królują torty, które sama od jakiegoś czasu robię dla rodziny na różne okazje urodziny, chrzciny itp. Zawsze towarzyszą mi podczas pracy produkty Delecta zarówno cukry waniliowe, budynie i dekoracje. Gdy nie mam dużo czasu sięgam po babeczki o smaku czekoladowym Delecta synek je uwielbia

  2. Magdalena Wojtanowicz

    Wiosna kojarzy mi się z cudowną zielenią, górami z końcówką śniegu na szczytach a z przebiciem zieleni. Dlatego nie może zabraknąć WIOSENNEJ KARPATKI w szpinakowym wydaniu 😉

  3. U mnie w domu to robię razem z synem przepyszne babeczki z bananem z truskawki pychota dlatego dalej razem coś robimy razem i zmieniamy przepis co tydzień inne owoce

  4. Wiosną na moim stole oczywiście nie może zabraknąć ciasta pełnego owoców. Jest to okres , w którym natura daje nam coraz to więcej zdrowych i pysznych owoców. Moim zdaniem takie owocowe ciasto z galaretką to najlepszy wybór na powitanie wiosny :).

  5. Wiosna ach to ty!Nie może poprostu nie może zabraknąć wiosną wypieków w formie kwiatów.
    U mnie w pierwszy dzień wiosny były babeczki takie wiosenne,pięknie się prezentowały ponieważ przyjęły formę kwiatów.A w dodatku były tak pyszne i kruche.Myślę że wiosna zasłużyła na takie powitanie.
    Witak Wiosno!

    Babeczki róże z serkiem mascarpone i brzoskwinią

    Ciasto
    Kostka masła
    3 szkl mąki
    Pół szkl cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
    Szczypta soli
    Z podanych składników zarobić kruche ciasto.
    Wykrawaczką kwiatek wyżynać kształty. Układać w formie na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się zarumienią.
    Nadzienie
    Serek mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    Puszka brzoskwiń
    Serek miksujemy z cukrem pudrem.
    Brzoskwinie odsączamy i kroimy w cienkie plasterki.Upieczone babeczki nadziewamy serkiem.Plasterki brzoskwiń układamy na serek tworząc różyczkę.Posypujemy delikatnie cukrem pudrem.Smacznego.
    Zdjęcie można podglądnąć na moim blogu.

    http://fantazjagabi.bloog.pl/id,360089498,title,Babeczki-roze-z-serkiem-mascarpone-i-brzoskwinia,index.html

  6. Joanna M.

    Wiosna kojarzy mi się z zielonym kolorem. Na drzewach pojawiają się intensywnie zielone liście, na łąkach zieleni się trawa, a w lesie mech i właśnie ciasto LEŚNY MECH zawsze króluje wiosną w moim domu. Ciasto ze szpinakiem i granatem wygląda bardzo wiosennie, radośnie, optymistycznie. Jego barwy cudownie komponują się z krajobrazem za oknem, a smak zachwyca wszystkich domowników.
    W komentarzu pod postem konkursowym zamieściłam zdjęcie mojego wiosennego wypieku :).

  7. Izabela Piasecka

    Wiosna!
    Soczysta zieleń, świeżość, życie..
    Wiosenne wypieki to dla mnie lekkość, kolory, owoce.. dlatego ciasteczka.. owsiane, zirarenkowe, kruche, chrupiące.
    Lubię je pięć – to szybka i prosta zabawa – i lubię patrzeć na radość bliskich, dla których ciasteczka to taka mała, osobista przekąska, chwilka słodyczy..

  8. U nas na wiosnę nie może zabraknąć kilku wypieków pierwsze i najważniejsze to tort urodzinowy własnoręcznie zrobionego przez moja żonę bo co roku w maju mam urodziny. Poza tortem nie może zabraknąć serniczka przepysznego oraz babki wielkanocnej.

  9. agf

    Gdy wiosna promieniami mnie budzi,
    kiełkuje we mnie myśl… trzeba wyjść na ludzi.
    Zrzucić ciężkie swetry, ale i kilogramy
    i tutaj już mały dramat mamy…
    No bo co zrobić, gdy jest się łakomczuchem?
    Gdy inaczej się nie zaśnie jak tylko z pełnym brzuchem?
    Gdy widok ciasteczek ślinotok powoduje,
    a deserów brak złością obfituje?
    Jest na to rada, rozsądek się zwie,
    dlatego już przed wiosną zdrowo się u nas je.
    W zamian za to na jej powitanie,
    co tydzień czy dwa pyszny deser się dostanie.
    Nie będzie ciężkich kremów czy mas tortowych,
    będzie więcej słodkości lekkich, może ciut bardziej zdrowych.
    I tak wiosnę witamy czekoladowymi koszyczkami,
    wypełnionymi samymi witaminami!
    Papilotki gęstym kakaowym ciastem oblepiamy,
    chwilę pieczemy i koszyczki mamy.
    Do nich wędrują wszelkie drobne owoce,
    poczujmy na wiosnę natury moce!
    Drugi wypiek to tarta, oj, grzechu warta!
    po upieczeniu budyniem bardzo gęstym ją zalewamy,
    mało słodzimy, bo banany w plasterkach dodamy.
    Gorzką czekoladą posypane,
    oj,będą chętni na nie!
    Bo wiosnę trzeba uczcić pysznie,
    najwyżej na dzień się nam dieta rypnie 😉

  10. Beata Pietrus

    W kuchni zawsze staram się używać sezonowych składników, żeby móc się nacieszyć ich świeżym smakiem. Niestety zimą w ciastach lądują zazwyczaj dżemy lub mrożonki, więc nie mogę się doczekać pierwszych świeżych owoców. A wiosną jako pierwszy pojawia się nie owoc, a warzywo – rabarbar. Gdy tylko jego łodygi zaczerwienią się w moim ogródku robię ciasto drożdżowe z odrobiną maślanki, obficie posypuję je pokrojonym rabarbarem i przykrywam grubą pierzynką z kruszonki. Pyszny, chrupiący, aromatyczny drożdżowiec z rabarbarem to absolutny hit wiosennych wypieków!

  11. Wiosna – moja działka wszystko zakwita , dużo zieleni i owoce, dlatego na moim stole nie może zabraknąć ciast z owocami takich jak szarlotka z bezą i kruszonką Delecta , sernik z brzoskwiniami, a jak zielono to Leśny mech – pychota

  12. MirkaWu

    W mojej kuchni wiosną zaczyna królować zieleń, stąd inspiracja szpinakowo-soczysta, choć jak na szpinak – bardzo słodka. 🙂 Wydanie w wielkanocnej szacie, bo przecież wiosna to też święta, ale przyznam, że ciasto nadaje się na całą wiosnę… albo i na cały rok: takie jest pyszne, lekkie i wyjątkowo jak na babkę wilgotne. 🙂

    Pozdrawiam i życzę pięknej, pełnej kuchennych szaleństw wiosny! 🙂

    BABA SZPINAKOWA
    zielona, więc… zdrowa! 😉

    Składniki:

    100 g szpinaku z mrożonki (lub świeżego, jeśli ma się go pod ręką), rozmrożonego i odsączonego z wody
    180 g mąki tortowej
    150 g cukru drobnego do wypieków
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    100 ml oleju rzepakowego
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok z połowy cytryny

    polewy z białej i deserowej czekolady
    trochę masła i bułki tartej do wysypania formy

    Przygotowanie:

    Szpinak łączę z sokiem z cytryny i olejem, a następnie blenduję na gładką papkę. Ucieram jajka i cukier z cukrem waniliowym na puch. Później do tego puchu dodaję po trochu papkę szpinakową i miksuję. Na końcu łączę mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypuję do miski z masą, mieszając szybko łyżką lub mikserem na najniższych obrotach – krótko, tylko do połączenia składników.

    Formę do pieczenia (cwibakówkę lub okrągłą z kominem) natłuszczam i wysypuję bułką tartą. Wlewam ciasto i piekę w temperaturze ok. 180 stopni C. przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Studzę babkę, a następnie dekoruję ją w wielkanocne wzory – u mnie to prosty wzór palemek – bazi, zwanych też kotkami. 🙂

    Fotkę dorzucam na FB pod wpisem konkursowym (jako Mirosława Wawrzyniak). 🙂 Pozdrawiam zielono i radośnie!
    MirkaWu

  13. Gdy tylko na dworze robi się cieplej a przez okno radośnie zaczyna zaglądać słonko, przechodzimy na „lżejsze” jedzenie, wprowadzamy więcej owoców i warzyć.
    Wszyscy w mojej rodzinie kochają ciasta zbliżone konsystencją do ptasiego mleczka i takie też na wiosnę najczęściej przygotowuję 🙂

    Mam taki swój sprawdzony i szybki sposób na takie domowe ciasto :

    Na spód piekę cienka warstwę biszkoptu z dodatkiem wiórek kokosowych,
    przygotowuję piankę, wylewam na ostudzony spód,
    jako dekorację często prażę na patelni wiórka kokosowe i posypuje na wierzchu.

    Taki deser znika z lodówki bardzo szybko, dlatego tak jak napisałam robię go często 🙂

  14. Czarnula

    Wiosna to jest taka pora roku, w której to najczęściej słyszę –‘’ja nie jem słodkiego, bo się odchudzam’’.Dla mnie jest to coś niewyobrażalnego, nie umiałabym zrezygnować ze słodkich wypieków –ciasteczek, babeczek, batonów, lekkich ciast np.z nutą galaretkowej egzotyki i płatkami migdałowymi, itp…W mojej słodkiej wiosennej kuchni jest kolorowo, fantazyjnie, świeżo-owocowo i na pewno fit. Lubię kreatywną zabawę smakiem, zapachem i produktem, a w tej zabawie często towarzyszy mi Delecta.Pomaga mi przygotować ciasteczka zbożowe, owsiane, które lubię sobie musnąć konfiturą własnej produkcji lub masłem orzechowym i zabieram je do pracy, bądź też rozsmakowuję się nimi przy popołudniowej herbacie. Wiosenne wypieki to także muffinki, babeczki pełne świeżych owoców, bakalii, czekolady i do tego bogato zdobione.Malutkie zgrabne babeczki z kruchego ciasta, wypełnione słodkim delikatnym kremem mascarpone lub bitą śmietaną ze świeżymi truskawkami to jest faworyt moich wiosennych wypieków – każda chwila z nimi wywołuje uśmiech na twarzy. Nie sposób nie delektować się słodkimi wypiekami na wiosnę.Życzę łasuchom słodkiego zdrowia! 🙂

  15. Anna

    Wiosną najczęściej piekę ciasto marchewkowe, ponieważ jest smaczne, aromatyczne, kolorowe i co najważniejsze: jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

    Uwielbiam wypieki, ale wiosną zamiast spędzać cały dzień w kuchni, wolę delektować się smakiem herbaty i gotowego ciasta siedząc na bujanym fotelu w ogrodzie. Wtedy odpoczywam, łapię pierwsze promienie słońca i podziwiam przyrodę. Recepturę na ciasto marchewkowe opanowałam do perfekcji. Szybko przygotowuję wypiek i cieszę się aromatycznym ciastem.

    Nic nie smakuje lepiej od domowego, aromatycznego ciasta marchewkowego jedzonego w przydomowym ogrodzie przy pierwszych promieniach słońca. Polecam.

  16. Iwona

    Wiosną w moim domu ciasto Fale Dunaju króluje,
    ono mi najbardziej smakuje.
    Humor poprawia mi stale,
    jest takie wykwintne, wspaniałe.
    To rozkosz dla podniebienia,
    najlepsze ciasto na świecie,
    polecam je każdej kobiecie.
    Słodycz ciasta walczy ze stresem i powoduje,
    że po jego skosztowaniu doskonale się czuję.
    Krem w ustach się rozpływa, jest rarytasem,
    ten smak, ta konsystencja, to „umilacz” wiosenny,
    dla mnie jest przysmakiem niezbędnym.
    Nie mogę mu się oprzeć i nie chcę przyznaję,
    wszystkim ciasto wyśmienicie smakuje,
    dlatego rodzinie wiosną je proponuję.
    Nic więcej nie potrzebuję do szczęścia mego,
    wystarczy kawałek ciasta tak pysznego 🙂

  17. Anna Ptaszyńska

    Wiosna to przede wszystkim wielkanoc i mazurek kajmakowy z dekoracja bakaliowa 🙂 Juz sie nie moge doczekac, kiedy bede go robic!

    Polubione oba, udostepnione.

  18. Magdalena

    Wiosną, gdy wszystko budzi się do życia wiem, że za chwile rozpocznie się sezon na… mniszki. 🙂 Uwielbiam te radosne kwiatki. Zbieramy je namiętnie od lat z narzeczonym. Z płatków robimy naturalny złoty eliksir – Mniszkowy miodek. Właśnie ten miodek jest wiosną bazą wszystkich orzechowców, które wychodzą spod mojej ręki. Z mniszka można bardzo wiele wyczarować, np. kapary z pąków lub sałatki z listków, ale nic nie zastąpi niedzielnego ciasta z mniszkowym miodem. Już się nie mogę doczekać!

  19. JoannaŚ

    Wiosna- kolory, tęcza, lekkość, promienność, swoboda i wariactwo. Tak własnie definiuję wiosnę, bo dokładnie z tym mi się kojarzy. Dlatego też gdy tylko robi się ciepło i przyjemnie za oknami przygotowuje ulubiony deser, jakim jest masa z kryształkami. Kryształki symbolizują mi nadchodzącą burzę kolorów jakie pojawiają się na wiosnę. Masa wypełniająca to lekkość, swoboda i błogi stan, pełen nadziei i dobrych myśli. Nieregularność kryształków- kosteczek kolorowych galaretek kojarzy mi się z szaleństwem, zaskoczeniem i totalnym wariactwem. Biszkopt na spodzie naszego deseru to dla mnie stateczność i powaga, troszkę ponurość, która została nam jeszcze po zimie 🙂 Uwielbiamy zajadać nasze kryształki i spoglądać pod światło jak pięknie się mienią kolorami wiosny. Więc jeśli lubimy coś pysznego, szybkiego w przygotowaniu, lekkiego i zwariowanego to polecam masę z kryształkami na spodzie biszkoptowym ( można jako spód ułożyć także biszkopty sklepowe). Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *