KONKURS Street food w domowym wydaniu

W­ypad za miasto ze znajomymi to wyjątkowo przyjemny sposób spędzania wolnego czasu. Dobre towarzystwo, słoneczna pogoda i soczyście zielona trawa składają się na idealną piknikową rozrywkę. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze tylko sprawdzonych pomysłów na kulinarną ucztę. Włożony do rowerowego koszyka wrap lub burger i orzeźwiające napoje dodadzą smaku spotkaniom „pod chmurką”.

Podziel się z nami swoim pomysłem na street food w domowym wydaniu i wygraj jeden z sześciu zestawów składających się z plecaka marki 4F oraz dwóch butelek Warki Radler 0,0%.

Zadanie konkursowe: 

Podaj swój przepis na najlepszego hamburgera, tortillę lub inną przekąskę inspirowaną ulicznym jedzeniem. Zamiast przepisu możesz też przesłać zdjęcie gotowego przysmaku.

Jako natchnienie może posłużyć Ci poniższa propozycja:

Przepis na meksykańskiego wrapa z sałatką z kurczaka

radlerSkładniki: 500 g polędwiczek z kurczaka, 4 pszenne tortille, 1/2 szklanki fasoli czerwonej z puszki, 1/2 szklanki fasoli białej z puszki, 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cieniutkie plasterki, 2 łyżki posiekanego koperku

Składniki na marynatę: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz, 2 łyżeczki płatków ostrej papryki lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 1 łyżeczka posiekanych listków mięty, 1/4 szklanki oliwy, 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Ponadto: 2 pomidory pokrojone w słupki, ok. 1 szklanki rukoli, 8 plastrów mozzarelli, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty połączyć razem, wymieszać. Polędwiczki z kurczaka obtoczyć w marynacie i odstawić na ok. 30 min, ale można również pozostawić na noc w lodówce.

Na grillowej patelni obsmażyć polędwiczki z dwóch stron (powinny być rumiane). Usmażonego kurczaka pokroić w ukośne kawałki. W misce połączyć majonez, musztardę i cebulę, wymieszać. Do sosu majonezowego włożyć pokrojonego kurczaka i fasole, wymieszać, odstawić.

Na patelni grillowej położyć pszenną tortillę i zrumienić ją z obu stron. Na jednej stronie położyć po dwa plastry mozzarelli, następnie porcję sałatki z kurczaka, kilka słupków pomidora i sałatę. Zwinąć tortille i zdjąć z patelni. Lekko przestudzić, przekroić na pół.

ZASADY UCZESTNICTWA W KONKURSIE:

  1. W komentarzu pod konkursem wpisz swój przepis na przekąskę, inspirowaną ulicznym jedzeniem lub też umieść zdjęcie takiej propozycji.
  2. Polub nasz fanpage na FB (możesz, ale nie musisz);
  3. Polub fanpage Radler Warka (możesz, ale nie musisz);
  4. Zamieść na Twoim blogu lub na tablicy na swoim Facebook’u notkę na temat konkursu.

Konkurs trwa od dnia publikacji na stronie www.FOODandKITCHEN.pl do dnia 23 czerwca br. do godziny 20.00. Dane zwycięzców, wraz z informacją na temat wygranych nagród, zostaną opublikowane 26 czerwca br.

Na maile z adresami korespondencyjnymi zwycięzców czekamy do dnia 30 czerwca do godziny 19.00.

Nadesłanie propozycji konkursowej oznacza zgodę na jej publikację przez www.FOODandKITCHEN.pl oraz firmę Grupa Żywiec.

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w konkursie!

9 comments

  1. Ewelina Pędzikowska

    Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywną salsą

    Domowy Fast Food z delikatnego, drobiowego, dobrze przyprawionego mięsa, bogaty w dużą ilość świeżych, naszpikowanych witaminami kolorowych warzyw, podany z własnym sosem to świetna alternatywa dla gotowego jedzenia z budek i fajny pomysł na sycący, wartościowy obiad lub przekąskę.

    Składniki:
    8 placków tortilli
    400g fileta z kurczaka
    1 czerwona papryka
    1 zielona papryka
    1 zielony ogórek
    1 czerwona cebula
    200g kukurydzy z puszki
    250g pomidorków koktajlowych
    8 listków sałaty karbowanej
    przyprawa do grosa
    sól morska
    świeżo zmielony pieprz
    olej kokosowy

    Sos:
    150g jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    4 łyżki ketchupu pikantnego
    sól
    pieprz

    Wykonanie:
    1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w większe podłużne kawałki, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.
    2. Salsa warzywna:
    Papryki, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, a ogórka dokładnie umyć i pokroić w grubszą kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki, a cebulę w piórka. Papryki, ogórka, pomidorki, cebulę i kukurydzę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, następnie oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    3. Sos:
    Jogurt naturalny, majonez i ketchup przełożyć do miseczki, dokładnie ze sobą wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    4. Tortille lekko posmarować wodą, a następnie ułożyć z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej. Na każdej zgrillowanej tortilli ułożyć jeden plaster sałaty, fileta z kurczaka, salsę warzywną, polać sosem i zwinąć w rożek. Podawać na ciepło.

  2. Beacia1978

    Pyszne cebulowe kąski

    Składniki:
    500 g serka twarogowego
    500 g mąki
    1 kostka masła
    1 kg cebuli
    200 g papryki
    oliwa z oliwek
    1 żółtko
    sól
    pieprz
    oregano

    Przygotowanie:
    Wyrabiamy ciasto z mąki, serka i masła. Dodajemy pieprz i sól. Chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. W międzyczasie na oliwie rumienimy pokrojoną cebulkę z papryką. Doprawiamy. Ciasto wałkujemy, wycinamy, nadziewamy jak pierogi. Smarujemy żółtkiem jajka,posypujemy oregano. Pieczemy w piekarniku około 30 min. w temp. 200 stopni.

  3. Nulek

    Przyznaję się – jestem burgerojadem i nigdy mi dość tych buł napakowanych różnościami. Ponieważ jednak nie każdemu street-foodowi należy ufać, dopracowałam się po latach własnego – najlepszego! – przepisu na te pyszności! Bez grama mięsa – a i tak zachwycają każdego, kto ich skosztuje. 🙂

    * * *

    WEGETARIAŃSKIE BURGERY
    czyli soczewica mnie zachwyca! 🙂

    Składniki na kotlety soczewicowe:

    250 g soczewicy czerwonej
    1 marchewka
    1 jajko (opcjonalnie) lub 2-3 łyżki mleka sojowego (byle zlepić paćkę 🙂 )
    2- łyżki mąki kukurydzianej
    1 kostka bulionowa dowolnej firmy lub 2 szklanki bulionu warzywnego (jeśli jest pod ręką)
    odrobina mąki do obtoczenia kotletów
    1 łyżka oleju

    przyprawy:
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka ulubionego sosu
    majeranek
    suszona pietruszka
    curry
    chili

    Pozostałe składniki:

    2 bułki grahamki lub inne – im ciemniejsze, tym smaczniejsze 🙂
    ogórek kiszony
    pomidor
    sałata lodowa
    ser mozzarella (opcjonalnie – bez sera też świetnie smakują)
    sos

    Przygotowanie:

    Soczewicę płuczemy. Można ją dodatkowo namoczyć na 5-10 minut.
    Kostkę bulionową rozpuszczamy w 2 szklankach wody i podgrzewamy, aż zawrze.
    Wrzucamy soczewicę i gotujemy ok. 20 minut, aż rozmięknie i – najlepiej – wchłonie wodę. Jeśli nie wchłonęła, a jest już gotowa, odcedzamy.

    Marchewkę gotujemy na miękko.

    Studzimy soczewicę i marchewkę (zima sprzyja takim działaniom – 10 minut na balkonie i gotowe).

    Łączymy soczewicę z marchewką, sosem (nadaje fajny posmak), jajkiem/mlekiem sojowym, mąką, olejem i przyprawami. Musi powstać masa, z której da się formować kotleciki. Jeśli jest za gęsta/sucha, można dodać jeszcze jedno jajko/łyżkę mleka sojowego.

    Patelnię nagrzewamy na średniej wielkości ogniu, podgrzewając na niej ok. 1 łyżeczkę oleju.
    Formujemy kulki z masy soczewicowej, spłaszczamy i obtaczamy w odrobinie mąki.
    Kotlety smażymy partiami, aż się ładnie zazłocą z obu stron. Studzimy na papierowym ręczniku.

    Bułki podgrzewamy w piekarniku lub na tosterze, kroimy na pół.
    Każdą połowę smarujemy sosem Kebab. Na tym w dowolnej konfiguracji umieszczamy składniki burgerów – kotlety, warzywa etc.

    I… już. Polecam, bo burgery są pyszne, sycące i na pewno zdrowsze niż typowe fast-foody. 🙂
    Bo soczewica – zachwyca! 🙂

    Mniam!

  4. slomkab

    Pierożki z kurczakiem i pieczarkami w cieście francuskim

    Składniki:

    500 g piersi kurczaka/li>
    10–15 szt. pieczarek (małych)
    1 cebula
    450 g ciasta francuskiego (5–6 płatów)
    1 łyżeczka tymianku
    troszkę posiekanego koperku
    sól i pieprz
    2 łyżki masła
    oliwa
    pomidory do podania
    Przygotowanie jest szybkie i proste bowiem wystarczy pokroić piersi kurczaka w niewielkie paseczki lub na małe kawałki, a pieczarki w plasterki. Następnie podsmażyć pieczarki z pokrojona w kosteczkę cebulką. Na drugiej natomiast patelni na oleju lub oliwie podsmażyć kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Pieprzu dać około 1/2 łyżeczki. Posypać tymiankiem, a także koperkiem. Wszystko wymieszać. Podsmażonego kurczaka przełożyć na patelnię z cebulą i pieczarkami, starając się, by przełożyć jak najmniej tłuszczu. Wszystko razem wymieszać i odstawić aby troszkę przestygło. Płaty ciasta francuskiego (rozmrożone – wystarczy kilkanaście minut poza chłodem) lekko rozpłaszczyć dłonią i wykroić większe kółka. Na każdym nałożyć farsz i zlepić w pierożki. Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25–30 minut. Takie pierożki idealne są na wypad za miasto czy tez piknik na świeży powietrzu bowiem doskonale smakują zarówno na zimo jak i na gorąco.

  5. Magdalena Wojtanowicz

    Super konkursik z chęcią biorę udział 🙂
    Zgłoszenia na Waszym fanpagu na FB 🙂
    pozdrawiam serdecznie 🙂

  6. Wegeburgery
    Bułki upiekłam sama i „wpakowałam” w nie sałatę, pomidory, prażoną cebulkę, ketchup i sos czosnkowy oraz kotlety z cieciorki – falafele. Te kotlety to nic innego jak prawdziwa skarbnica białka. Pierwszy kęs – i trudno było odróżnić je od mięsnych odpowiedników. Dobrze doprawione, chrupiące i megapożywne. Spróbujcie!

    Składniki na 2 kanapki:
    2 bułki do hamburgerów*
    2 liście sałaty
    1 czerwona cebula
    1 pomidor
    ketchup
    sos czosnkowy
    2 kulki sera w ziołach
    2 duże falafele**
    łyżka oliwy

    Bułki przekroić na pół, podgrzać w opiekaczu. Cebulę pokroić w talarki, zrumienić na oliwie, odsączyć na papierowym ręczniku. Bułki posmarować serkiem, wyłożyć sałatę, gorące falafele, polać ketchupem, wyłożyć cebulkę, plasterki pomidorów, cebulę, polać sosem czosnkowym, położyć sałatę, przykryć górną częścią bułki.

    *Bułki:
    Składniki (na dużych 8 bułek):
    2/3 szklanki mleka
    230g mąki pszennej typ 550
    70g mąki pełnoziarnistej
    2 jajka
    1 łyżka cukru
    1 łyżka miodu
    1 płaska łyżeczka soli
    10g świeżych drożdży
    2 łyżki masła
    1 łyżka oleju
    sezam, pestki dyni do posypania

    Przygotować zaczyn: drożdże wymieszać z cukrem, połową mleka (ciepłego), łyżeczką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-15 minut). W misce roztrzepać 1 jajko z miodem i solą, dodać mąkę, wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie miękkie ciasto, w trakcie wyrabiania dodając roztopione masło. Jeśli ciasto będzie mocno się kleić do rąk – dosypać odrobinę mąki.
    Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować, podzielić na 8 kawałków. Z każdego kawałka ciasta uformować bułkę, spłaszczyć, ułożyć na blasze, przykryć i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Tuż przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem lub dynią.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 180stC.
    Upieczone bułeczki studzić przykryte ściereczką.

    **falafele:
    Składniki:
    1 szklanka suchej ciecierzycy
    1 pęczek natki pietruszki
    1 małe jajo
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka kuminu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki sody
    1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
    0,5 łyżeczki chili
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    sok z połowy cytryny
    pół łyżeczki curry
    2 łyżki mąki

    mąką pełnoziarnista do obtoczenia
    olej do smażenia

    Cieciorkę zalać zimną wodą i moczyć przez noc, odcedzić, zmielić blenderem. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć, ziarna kolendry utrzeć w moździerzu. Pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, by powstała gęsta masa. Z masy formować kotleciki, obtaczać w mące. Do rondla lub głębokiej patelni wlać olej na wysokość ok 2cm, rozgrzać, smażyć kotleciki na złoto z każdej strony, osączyć na papierowym ręczniku.
    Smacznego!

  7. Magdalena

    Klasyką „ulicznego” jedzenia są dla mnie… Frytki 🙂
    Dziś stawiam jednak na wersję FIT, czyli frytki z batatów.
    Pyszne, słodkawe, inspirujące. 🙂
    Zdjęcie umieszczę w komentarzu na Waszym profilu 🙂

  8. Jakub

    Spójrzcie proszę na moją propozycję – nietypowy hamburger w wariancie wege.
    Zamiast bułki smażymy makaron, najlepiej tzw. nudle. Pomiędzy dwa krążki makaronu trafia burger z ciecierzycy i ulubione dodatki. Kanapka szefa kuchni gotowa. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *