KONKURS Letnie orzeźwienie… ot tak… prosto z serca!

Letnie, orzeźwiające desery to słodkości obok których nie potrafimy przejść obojętnie. Najchętniej sięgamy po schłodzone kisiele i galaretki, tradycyjne serniki na zimno lub lekkie jak chmurka bezy.

Oczywiście korzystamy także z dobrodziejstwa natury i nie zapominamy o owocach sezonowych. Świeże truskawki lub brzoskwinie doskonale komponują się z Mini serniczkami na kruchym spodzie, których smakiem delektujemy się po rodzinnym obiedzie. Przygotowane ot tak… prosto z serca… są najpyszniejszą ucztą zarówno dla nas dorosłych, jak i naszych pociech. A Ty? Jakim deserem delektujesz się w gorące dni?

Weź udział w konkursie i wygraj zestaw produktów od marki Delecta!

Grafika konkurs

Zadanie konkursowe: 

  • Jakim orzeźwiającym deserem najchętniej delektujesz się gorące dni? Podziel się z nami kreatywną odpowiedzią i wygraj jeden z 5 zestawów produktów od marki Delecta.

ZASADY UCZESTNICTWA W KONKURSIE

  1. W komentarzu pod konkursem wpisz odpowiedź na pytanie konkursowe;
  2. Polub nasz fanpage na FB (możesz, ale nie musisz);
  3. Polub fanpage Delektujemy.pl (możesz, ale nie musisz;
  4. Zamieść na Twoim blogu lub na tablicy na swoim Facebook’u notkę na temat konkursu.

Konkurs trwa od dnia publikacji na stronie www.FOODandKITCHEN.pl do dnia 11 lipca br. do godziny 20.00. Dane zwycięzców, wraz z informacją na temat wygranych nagród, zostaną opublikowane 14 lipca br.

Na maile z adresami korespondencyjnymi zwycięzców czekamy do dnia 18 lipca do godz. 19.00.

Nadesłanie propozycji konkursowej oznacza zgodę na jej publikację przez www.FOODandKITCHEN.pl oraz firmę Bakalland (Delecta).

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w konkursie!

14 comments

  1. Justyna Rzeźnicka

    W gorące dni najchętniej delektuję się swoim ulubionym deserem lodowym, którego pierwsze wspomnienie pochodzi jeszcze z mojego dzieciństwa. Ten typowo aromatyczny, letni deser, kojarzy mi się z wakacyjną beztroską, zawsze czekałam na niego cały rok dopominając się o niego niemalże każdego dnia, doprowadzając tym moją mamę do czarnej rozpaczy. Dlaczego musiałam czekać na ten deser aż cały rok i robię to nadal? Nie dlatego, że w zimę nie można kupić lodów, ale tylko latem można pozyskać kluczowy składnik tego deseru – świeże, dojrzałe w słońcu, pachnące borówki, przyniesione prosto z lasu o poranku. Dopiero wtedy moja mama mogła przygotować królewską, wręcz, ucztę – kremowe, własnoręcznie zrobione śmietankowe lody, które rozpływały się na języku niczym puchaty obłoczek rozmywa się na błękitnym, letnim niebie. Teraz ten sam deser przygotowuję sama, kiedy dokucza mi gorąca aura a ja potrzebuję orzeźwienia i ochłody. Tak przygotowane lody, posypuję obficie świeżo zerwanymi borówkami i dla dodania jeszcze większej słodyczy, dekoruję całość słodziutkimi bezami w najróżniejszych kolorach tęczy. Ten smak, aromat oraz uczucie ekscytacji, radości niezmiennie towarzyszą spożywaniu tego rarytasu… 🙂

  2. Ewelina Pędzikowska

    Ja i moja rodzina w gorące dni delektujemy się kryształowym torcikiem z mango i granatem

    Jest to jogurtowy torcik z kolorowymi galaretkami i świeżymi, egzotycznymi owocami jest to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych. Kolorowy, lekki i bardzo smaczny zasmakuje każdemu łasuchowi.

    Składniki:
    400g jogurtu naturalnego
    200g śmietany 30%
    3 łyżeczki cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    2 galaretki agrestowe
    2 galaretki truskawkowe
    6 łyżeczek żelatyny
    1/2 szklanki mleka
    120g biszkoptów
    1/2 granatu
    1 mango
    kilka listków mięty

    Wykonanie:
    1. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć biszkoptami.
    2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600ml wrzątku i pozostawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki aby stężały. Po tym czasie galaretki pokroić w kostkę o wielkości 1cm x 1cm. Galaretki agrestowe i truskawkowe wykonać w ten sam sposób.
    3. W połowie ilości mleka namoczyć żelatynę, następnie dodać resztę mleka i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać jogurt oraz przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać, dodać pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę jogurtowo- galaretową przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
    4. Mango pokroić w małą kostkę, a z granatu wyłuskać ziarenka.
    5. Na wierzchu torcika ułożyć mango, ziarenka granatu i listki mięty.

  3. Małgorzata P

    Już od czasów dzieciństwa, gdy nie zawsze można było zjeść lody,
    mama robiła sernik na zimno, taki 3 kolorowy, wtedy bardzo modny, do tego
    na wierzch owoce – jak był sezon to truskawki i na to galaretka i
    wszystkim ślinka ciekła. Dodatkowo chłodzono go ok 1/2 godz w
    zamrażalniku, by „poudawał” lody. Oj ile radości było, gdy
    takie cudo na talerz trafiło, a chłodziło i orzeźwiało idealnie, a do
    tego pasował do popicia kisiel płynny schłodzony także. Tak jest do
    dzisiaj i choć zanikły 3 kolory sernika, to ten deser zawsze znajdzie do
    delektowania się nim ochotnika, bo liczy się smak i orzeźwienie, no i
    zawsze jest to dzieciństwa beztroskich lat wspomnienie. Do płynnego
    kisielu dodajemy jeszcze cząstki cytryny i zmrożone zamiast kostek lodu
    np truskawki i maliny oraz listki mięty i powstaje letni napój magiczny –
    zaklęty 🙂 Gorąco znika w mig – taki delektowania się orzeźwiającym
    deserem trik 🙂 Polecam i życzę smacznego!

  4. U nas królują tarty z owocami i musy .
    gdzie każdy znajdzie coś dla siebie,
    i nie będzie chodził struty .
    Pyszne owoce przemycamy , żeby dzieci też coś z tego miały.

  5. Ewa s

    Naszym ulubionym deserem na gorące dni jest sernik na zimno lekki jak chmurka.ma dowolny spod wylewamy masę zrobioną z ubitej smietany kremowki 2 galaretki ,żelatyna,serki waniliowe dodajemy dowolne owoce.wierzch posypujemy wiorkami kokosowymi schładzamy w lodówce.sernik jest lekki i puszysty i bardzo pyszny swiadczy o tym tempo w jakim znika. Ewa

  6. Edyta Poseł

    Na letnie, upalne dni polecam kolor niebieski, przywodzący na myśl morskie leniuchowanie.;D Stąd wakacyjnym łasuchom polecam deser – błękitną lagunę. 🙂 Lipiec sprzyja zbiorom jagód, jeżyn i borówek amerykańskich, które pod warstwą galaretki wyglądają zjawiskowo. Dodatkowe wspomnienie bądź planowanie dni urlopu nacieszy i podniebienie.:) Borówkami można „napisać” WAKACJE bądź imię ukochanej osoby. Uśmiech na twarzy gwarantowany.:) A my na pewno marzyć możemy o niebieskich migdałach (którymi można przybrać boki torcika.;)).

  7. Bożena C.

    W upalne letnie dni najlepiej smakuje mi deser, który jest zimny, zawiera tylko naturalne składniki i jest łatwy w przygotowaniu bo latem warto spędzać jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu, a nie w kuchni. Do przygotowania mojego deseru potrzebuję tylko 3 składników. Galaretka o dowolnym smaku, jogurt naturalny i świeże owoce. Rozpuszczam galaretkę w połowie wody, jak przestygnie dodaję do niej jogurt naturalny 200g miksuje kilka minut. Nakładam do pucharków, wstawiam do lodówki na 3 godziny, później dekoruje owocami i gotowe. Banalnie prosty i smaczny deser, który ma konsystencję ptasiego mleczka i owocowy smak. Polecam 🙂

  8. Beata Pietrus

    Latem z jednej strony mamy ochotę na coś słodkiego, z drugiej pragniemy odrobinę orzeźwienia. A ile można jeść lody? W tej sytuacji doskonale sprawdzi się
    Odświeżający mus kawowy
    Składniki:
    1/2szklanki mocnego naparu kawowego
    150 g gorzkiej czekolady
    100 ml mleka
    1 laska wanilii
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka kropli miętowych
    3 łyżki żelatyny
    1 opakowanie śmietanki kremówki
    1 opakowanie serka mascarpone
    1 łyżka oleju

    Przygotowanie:
    Mleko zagotowujemy z laską wanilii, wyjmujemy z niej nasionka i wrzucamy do mleka. Śmietankę ubijamy na sztywno, czekoladę siekamy, rozpuszczamy nad miską z gorącą wodą, dolewamy kawę z żelatyną, dodajemy sól, cukier, krople miętowe i mleko waniliowe. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Schładzamy i mieszamy z bitą śmietaną i serkiem mascarpone.
    Przekładamy do miski wysmarowanej olejem i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Podajemy ze świeżymi owocami

  9. Joanna M.

    Pyszny sernik na zimno z dodatkiem soku z cytryny ze schłodzonym owocowym kubkiem Delecta to najlepszy sposób na orzeźwienie. Często przygotowuję ten deser latem. Jest idealny na upalne dni, ponadto smakuje obłędnie :). Sernik lekki jak obłoki na niebie z wyjątkowo truskawkowym schłodzonym owocowym kubkiem Delecta jest spełnieniem moich wakacyjnych marzeń. Polecam 🙂
    (zdjęcie deseru umieściłam pod komentarzem konkursowym na FB)

  10. Ellla

    OMLECIKI MIĘTOWO- LIMONKOWE, to „hiciory imprezowe”.
    Lekkie, smaczne i domowe- BAAAARDZO ZDROWE 🙂

    Z 3 jajek białka z 0,5szkl cukru ukręciłam.
    Potem 3 żółtka do tego dodałam i łyżkę octu do masy wlałam. 1\4 szkl mąki pszennej z 1\4 szkl mąki ziemniaczanej wymieszałam i wraz z łyżeczką proszku do pieczenia Delecta, do misy wsypałam. Delikatnie połączyłam i czarodziejski składnik smakowy (3łyżki oleju limonkowego) chwyciłam. Wymieszałam, gotowy miks biszkoptowy – miałam 🙂
    Piekłam po 7 minut porcyjki o owalnym kształcie w nagranym do 180° piekarniku. Śmietankę 30% z dodatkiem startej skórki z limonki oraz listkami mięty- dałam do środka po kleksiku. 
    A radości moich dzieci już Wam nie opiszę, bo było jej bez liku 🙂 🙂 🙂
    Polecam zrobić ten deser, gdy dzionek zapowiada się gorący.
    Jest prosty w wykonaniu, ale jakże pyszny i orzeźwiający 😉

  11. Magdalena Wójcik

    Od niedawna do naszego letniego menu w pozycję Desery wpisały się na stałe już lody czekoladowe z… awokado! Miąższ z dojrzałego awokado miksuję z mleczkiem kokosowym, syropem z agawy, szczyptą soli i solidną porcją kakao, do masy dodaję cząstki ulubionych owoców, najlepiej kwaskowych, jak maliny, jeżyny, truskawki lub poziomi. Mus powinien być na tyle płynny, aby bez trudu dało się nim napełnić foremki do lodów.
    Po kilku godzinach zamrażania możemy delektować się prawdziwie niebiańskim deserem. Takie lody zawsze sprawiają, że czuję się wyjątkowo szczęśliwa i zadowolona z brudnych buziek moich szkrabów.

  12. MirkaWu

    W dni gorące i upalne
    lubię dania niebanalne,
    orzeźwiające i świeże…
    W wielką moc kisielu wierzę,
    więc na zimno go rozrabiam,
    serkiem z chia przyozdabiam,
    dodaję żelki, banany,
    garść owoców ukochanych,
    chłodzę w lodówce na chwilę
    i już jest mi chłodniej, milej,
    gdy pierwszą łyżeczkę mało
    w usta sobie wsuwam śmiało…

    Od Delecty boski kisiel
    zawsze musi udać mi się,
    a dodatki co dzień zmieniam,
    by mieć więcej orzeźwienia! 😀

    https://zapodaj.net/502acb9438d7e.jpg.html

  13. MirkaWu

    W dni gorące i upalne
    lubię dania niebanalne,
    orzeźwiające i świeże…
    W wielką moc kisielu wierzę,
    więc na zimno go rozrabiam,
    serkiem z chia przyozdabiam,
    dodaję żelki, banany,
    garść owoców ukochanych,
    chłodzę w lodówce na chwilę
    i już jest mi chłodniej, milej,
    gdy pierwszą łyżeczkę mało
    w usta sobie wsuwam śmiało…

    Od Delecty boski kisiel
    zawsze musi udać mi się,
    a dodatki co dzień zmieniam,
    by mieć więcej orzeźwienia! 😀

    https://zapodaj.net/502acb9438d7e.jpg.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *