OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KONKURS Dyniowe inspiracje z Janem Niezbędnym

Dynia jest wszechstronnym warzywem, które możemy przyrządzić na wiele sposobów: ugotować, upiec czy zamarynować. Pysznymi daniami z dyni możemy cieszyć się nie tylko w domu, ale  też w pracy i szkole, szykując smakowity lunch box z aromatyczną zupą, sycącym penne czy dietetycznymi ciasteczkami. W ich przygotowaniu pomogą nam niezastąpione produkty od Jana Niezbędnego. Dziś chcemy Was zaprosić do wspólnego konkursu i mamy nadzieję, że zdradzicie nam swoje ulubione dania z dynią:-)

Aby wziąć udział w konkursie i mieć szansę na wygraną należy przesłać swój przepis na lunch box z wykorzystaniem dyni (może być zdjęcie lub krótki tekst).

Może zainspiruje Was poniższy przepis na aromatyczne – Penne z dynią smażoną na lekkim masełku z cynamonem, wędzonym serem i żurawiną. Kulinarna inspiracja Darii Ładochy z książki „Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn”, w której gościnnie występują produkty Jana Niezbędnego! Znajdziecie w niej pomysły szybkich i zdrowych dań dla całej rodziny!

img_20160817_122302Sadniki: 300 g pieczonej dyni, 200 g makaronu razowego penne,
50 g startego sera wędzonego, 3 łyżki masła, 80 g śmietany 18%, kilka łyżek żurawiny w konfiturze, przyprawy: 3 drobno posiekane szalotki, 1/3 łyżeczki cynamonu, szczypta – gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.

Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, żeby przecedzając go na sitku, pozostawić trochę wody, którą w razie potrzeby dodasz do sosu. Na patelni rozgrzej masło i dodaj szalotki, chwilę podsmażaj. Dodaj dynię i śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, a następnie włóż makaron i wlej odrobinę wody z gotowania makaronu. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp wędzonym serem, startym na tarce o małych oczkach, i podawaj z żurawiną.

Na autorów siedmiu najbardziej kreatywnych propozycji czekają pakiety

od Jana Niezbędnego. W każdym zestawie:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 pojemniki silikonowe, różne pojemności (350 ml/ 540 ml/ 800 ml/ 1200 ml)

Wielofunkcyjne silikonowe pojemniki Jana Niezbędnego nadają się do używania zarówno
w wysokich, jak i niskich temperaturach. Świetnie sprawdzają się też jako lunch box. Dzięki niezwykle szczelnej pokrywce zapakowana żywność długo zachowuje świeżość. Ponadto są lekkie
i łatwe do przenoszenia, a po wykorzystaniu można je złożyć, dzięki czemu zajmują mało miejsca
w torebce czy teczce.

Szklany pojemnik żaroodporny (500 ml)

Do pieczenia, gotowania w kuchence mikrofalowej i mrożenia. Jest odporny na temperaturę od -40 do +400 st. C! Idealnie nadaje się też do przechowywania żywności.

Pojemniki dostępne są w rozmiarach: 300 ml, 500 ml i 700 ml.

Folia do żywności EASY

To absolutna nowość i unikalny koncept w swojej kategorii. Folię do żywności EASY możemy oderwać palcami w dowolnym jej miejscu, bez potrzeby stosowania w tym celu nożyka. Jednocześnie jest ona niezwykle rozciągliwa i wytrzymała. To bardzo praktyczne oraz ekonomiczne rozwiązanie. Korzystanie z folii do żywności jeszcze nigdy nie było tak wygodne i proste!

 

 

ZASADY UCZESTNICTWA W KONKURSIE:
1. W komentarzu pod konkursem należy wpisać/ przesłać swój przepis na lunch box
z wykorzystaniem dyni (może być zdjęcie lub
krótki tekst);
2. Polubić nasz fanpage (możesz, ale nie musisz);
3. Polubić fanpage Jan Niezbędny (możesz, ale nie musisz);
4. Zamieść na swoim blogu lub na tablicy na swoim Facebook’u notkę na temat konkursu.

***

Konkurs trwa od 24 listopada do dnia 29 listopada br. do godziny 20.00 na stronie www.FOODandKITCHEN.pl i na naszym FB. Dane zwycięzców, wraz z informacją na temat wygranych nagród, zostaną opublikowane 1 grudnia br.
Na maile z adresami korespondencyjnymi zwycięzców czekamy do dnia 4 grudnia do godz. 19.00.
Nadesłanie propozycji konkursowej oznacza zgodę na jej publikację przez www.FOODandKITCHEN.pl.
Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w konkursie!

27 comments

  1. Marzena Gad

    PIEROGI Z DYNIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
    Składniki:
    70 dag.mąki pszennej
    4 dag.masła
    1/2 litra wrzątku
    szczypta soli
    na farsz:
    1/2 kg.dyni
    20 dag.sera pleśniowego
    2 łyzki oliwy
    sól
    pieprz
    2 łyżki bułki tartej
    Przygotowanie:
    Masło i sól rozpuść w gorącej wodzie.Mąkę przesiej na stolnicę Stopniowo wlewaj do niej wodę z masłem i wyrabiaj ciasto na pierogi.Gotowe ciasto odstaw na pół godziny.Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odstaw.Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę i przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, dopraw do smaku pieprzem i solą i polej oliwą.Piecz, aż się lekko przyrumieni i będzie miękka. Ostudź.W misce wymieszaj dynię, tarty ser, bułkę tartą. Dopraw do smaku pieprzem.Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką krążki , wypełnij farszem i sklej boki.Gotuj w lekko osolonej wodzie ok.5 minut.Wyjmij,ostudż, a następnie podsmaż na patelni na złoty kolor.

  2. elllla

    Zupa krem z dyni i brokuła to doskonały, rozgrzewający patent na lunch box do pracy. Mój mąż ją uwielllbia ☺
    Przepis:
    Baza:
    -bulion mięsny lub warzywny(2l)
    Składniki na poszczególne kremy
    Brokułowy:
    -różyczki z jednego brokuła
    -łyżka śmietany 18%
    -2 ząbki czosnku
    -sól, pieprz
    Brokuły gotujemy w 1l wywaru, doprawiamy solą i pieprzem.Wyciskamy do tego czosnek. Dodajemy łyżkę śmietany. Blendujemy.
    Dyniowy:
    -1\2 kg dyni
    -zioła prowansalskie(łyżeczka)
    -łyżka śmietany 18%
    -sól i pieprz
    Dynię pieczemy w piekarniku do miękkości. Dodajemy ją i śmietanę do gotującego się 1l bulionu. Przyprawiamy i blendujemy.
    Nalewamy dwa kremy, dwiema łyżkami naraz, do miseczki lub lunch boxu. Posypujemy grzankami i zajadamy ☺

  3. Ewa.s

    Delikatny krem z dyni .

    dynia 1.5kg
    mleko 200ml
    bulion warzywny200ml
    śmietanka kremówka 200ml
    włoszczyzna
    czosnek
    gałka muszkatołowa
    natka
    sól morska.pieprz biały .papryka ostrą

    Obrać dynię i warzywa pokroić w grubą
    kostkę. Zalać mlekiem z bulionem gotowac do miękkości dodac czosnek.+natke wszystko zmiksowsc blenderem. ponownie lekko zagotować dodac śmietankę i pozostałe przyprawy.
    Można podać z prażonymi pestkami dyni .Ja podaje z czosnkowymi grzankami które sama robię.

  4. Ola G

    Zapiekanka z dyni i mielonego mięsa z sosem beszamelowym.
    Składniki
    2 kg dyni (przed obraniem i usunięciem wnętrza)
    3/4 kg mielonego mięsa drobiowego
    1 spora cebula
    1/2 szklanki rodzynek
    4 ząbki czosnku
    1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (ostatecznie można go pominąć)
    2 płaskie łyżki mieszanki suszonych pomidorów z chilli i oregano (jeśli nie masz gotowej mieszanki, użyj: 1/2 łyżeczki chilli, 1 łyżka suszonych pomidorów, 1 łyżka oregano)
    4 łyżki oleju

    sos beszamelowy
    1 czubata łyżka masła
    2 czubate łyżki pszennej mąki
    3 szklanki mleka
    świeżo starta gałka muszkatołowa
    sól
    świeżo starty czarny pieprz

    do posypania:
    1 szklanka pestek dyni (nie są konieczne)
    1 szklanka startego żółtego sera

    dodatkowo do formy:
    3 łyżk oleju
    Przepis:
    1. Dynię pokrój na kawałki, obierz, usuń miękki środek i pestki. Pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Cebulę pokrój na drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.
    2. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól. Smaż minutę cały czas mieszając, aż się zacznie szklić. Dodaj czosnek, wymieszaj, smaż pół minuty.
    3. Dodaj mięso, smaż cały czas mieszając (by nie powstały duże grudki), aż zmieni całkowicie kolor. Dodaj rodzynki, kumin i mieszankę przypraw. Dopraw solą i pieprzem. Wlej pół szklanki wody. Smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Zestaw z ognia.
    4. Dwie trzecie plastrów dyni ułóż w naczyniu wysmarowanym olejem. Lekko posól i spryskaj olejem.
    5. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i cały czas mieszając smaż przez pół minuty. Zestaw z ognia, wlej mleko, cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Postaw ponownie na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia – pamiętaj, by cały czas mieszać – dzięki temu w sosie nie powstaną grudki.
    6. Na dynie wyłóż mięso, na nim rozłóż pozostałe plastry dni. Wszystko polej sosem.
    7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez 45-55 minut, aż dynia będzie miękka. Na sam koniec posyp zapiekankę serem, zwiększ temperaturę do 220 stopni i zapiekaj przez 3-4 minut, aż ser się rozpuści i miejscami lekko przypali.
    8. Zapiekankę podawaj z surówką o wyraźnym smaku – na przykład z pomidorów i cebuli. Zapiekanka świetnie smakuje odgrzana na drugi dzień.

  5. MagdalenaW

    Słoneczna zupa krem z dyni

    2 kg dyni
    2 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    0,5 l wody
    sól i pieprz do smaku
    mielona ostra papryka do dodania pikanterii

    Dynię obieramy i wydrążamy wraz z nasionami. Kroimy w kostkę, zalewamy wodą i stawiamy by zaczęła się gotować i mięknąć. Między czasie obieramy cebulę i czosnek. Kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Kiedy się zeszkli dodajemy do dyni i podprawiamy solą i pieprzem a także mieloną ostrą papryka by nadać jej ostrości. Gotujemy do momentu kiedy dynia zacznie się sama rozpadać. Potem ją miksujemy i gotowe.

  6. Magdalena.W

    Dyniowe placuszki

    1 kg dyni
    1 średnia cebula
    3 jajka
    5-6 czubatych łyżek mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia

    Dynie obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulkę, 3 jajka, mąkę oraz przyprawy sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Na patelnię dajemy olej, rozgrzewamy i smażymy placuszki po 3-4 minuty z obu stron.

  7. Magdalena.W

    PENNE w sosie marchewkowo-dyniowym z indyczym mięskiem mielonym

    Potrzebujemy:
    1 duża marchewka
    3 szklanki utartej dyni
    1 średnia cebulka
    0.5 kg mielonego mięsa z indyka
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    0.5 szklanki wody
    makaron penne ( może być dowolny )

    Marchewkę i dynię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulkę na odrobinie oleju. Podsmażoną przekładamy do garnka. Tak samo robimy z marchewka i dynią. Następnie podsmażamy mięsko i dodajemy do reszty. Zalewamy wodą dodajemy sól i pieprz oraz przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 30-40 min. Makaron gotujemy al’dente. Odcedzamy nakładamy i gotowe

  8. Joanna H.

    Jesienny, obiadowy hit w moim domu to nadziewane dynie. Pięknie wyglądają na stole przekrojona na pół, ale po pokrojeniu na drobniejsze kawałki świetnie zmieści się do lunchboxa.

    Poniżej podaję składniki na farsz do dwóch dyń – polecam wersję hokkaido, nieco słodszą od większej krewnej, którą można na dodatek spożywać ze skórką.
    Składniki na farsz na dwie małe dynie:
    Kasza gryczana – 200 g
    Kapusta kiszona – 100 g
    Mięso mielone – 500 g
    Cebula 1 sztuka
    Pieczarki, pietruszka do posypania – na smak.

    Cebulę podsmażyć, do tego dodać kapustę, zalać wodą i dusić do miękkości. Mięso na drugiej patelni podsmażyć, a kaszę ugotować. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i włożyć do wydrążonych połówek dyni. Piec w piekarniku w temp. 200 stopni ok. pół godziny (aż dynia będzie miękka).

    Podawać z sosem, np. grzybowym.

    Podawać z sosem, np. grzybowym.
    Cebulę podsmażyć, do tego dodać kapustę, zalać wodą i dusić do miękkości. Mięso na drugiej patelni podsmażyć, a kaszę ugotować. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i włożyć do wydrążonych połówek dyni. Piec w piekarniku w temp. 200 stopni ok. pół godziny (aż dynia będzie miękka).

  9. Joanna 32

    Ja uwielbiam risotto z dynią
    a oto potrzebne nam składniki:

    250 g ryżu (arborio, carnaroli)
    1 dynia
    1 puszka kukurydzy
    około 1 litra wywaru warzywnego / rosołu
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 liście szałwii
    szczypta szafranu sól
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sposób przyrządzania:
    Naszą dynię dokładnie myję, przecinam na pół, wyjmuję pestki. Kroję na kostki
    Cebule oraz czosnek obieram i szatkuję w drobną kostkę.
    Szałwię kroimy w paseczki
    Szafran doprowadzam do wrzenia w bulionie lub rosole
    Na patelni rozgrzewamy oliwię, wrzucamy cebule i czosnek, delikatnie solimy i szklimy (ale nie przysmażam!) Dosypuję ryż i smażę do czasu, aż stanie się przeźroczysty. Dodaję dynię wraz z szałwią. Wlewam jedną łyżkę wazową wywaru. Mieszam do całkowitego wchłonięcia się wywaru. Dolewam kolejną porcję cały czas mieszając. Po wchłonięciu się kolejnej części wywaru dolewam resztę ciągle mieszając. Na koniec dodaję kukurydze z puszki razem z płynem.Teraz doprawiamy do smaku i według smaku i upodobań, odstawiamy z palnika na 10 minut aby „doszło”
    Polecam, przepis znaleziony w internecie przypadkiem a całkowicie przyjął się w naszym domu :)

  10. Niespodzianka piernikowa.
    UWIELBIAM dynię i zupy
    Pokrojoną dynię w kostkę lub startą na tarce smażyć z cebulką na maśle. Dolać wodę , przyprawy jak do rosołu , kość wędzoną i 4 kartofle pokrojone w kostkę. Gotować do dużej miękkości. TERAZ DODAĆ ŁYŻECZKĘ PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ – lub do własnego smaku. Zblędować – można dodać łyżkę oleju kokosowego. Posmakować doprawić do własnego smaku PYCHA

  11. Jesień to dla mnie czas wyjątkowych kuchennych wyzwań:)
    W tym okresie moja kuchnia tętni feerią barw i zapachów, nie brakuje w niej ziół, grzybów i sezonowych warzyw, wśród których niewątpliwy prym wiedzie królowa dynia.

    Chciałabym przedrawić przepis uwielbiany przez mojego synka, który jest małym niejadkiem, lecz gdy widzi to danie, wszystko zjada ze smakiem. Jestem pewna, że danie to zasmakuje i dorosłym i dzieciom.

    Nie dość, ze wspaniale smakuje, to i cieszy oko. Pomarańczowe karbowane kluseczki prezentują się na talerzu naprawdę pięknie!

    DYNIOWE GNOCCHI Z SOSEM SEROWYM

    składniki na gnocchi:

    450 g pieczonej dyni
    300 g ugotowanych ziemniaków
    350 g mąki
    1 jajko
    pół łyżeczki soli

    Sposób zrobienia: Upieczoną dynię rozgniatamy widelcem (możemy również zblendować – masa będzie gładsza). To samo robimy z ziemniakami. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy razem w misce. Stolnicę podsypujemy łyżką mąki, wykładamy ciasto i zagniatamy. Rolujemy wałeczki i kroimy na niewielkie kluski, przy czym na każdej kluseczce odciskamy widelec, by powstał wzorek. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie.

    Podajemy z sosem, np. serowym:

    200g zblendowanej pieczonej dyni
    garść koperku
    60 g masła
    4 łyżki śmietany
    serek biały typu almette
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    60 g świeżo startego sera o wyraźnym smaku

    Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojony w kostkę koperek wraz z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy mus z dyni i zmniejszamy ogień do minimum, często mieszając składniki, by się nie przypaliły. Dodajemy śmietanę oraz serek, delikatnie mieszamy. Wsypujemy pozostałe przyprawy. Dodajemy starty ser, mieszamy do połączenia wszystkich składników, wyłaczamy . Podajemy ze świeżo ugotowanymi kluseczkami.

    POLUBIONE OBA FANPAGE jako Martyna Kolczak
    Udostępnione na FB jako Martyna Kolczak

  12. Czarnula

    Moja rodzinka bardzo lubi to smaczne, aromatyczne i pełne słońca warzywo,jakim jest dynia.Mój syn, jak widzi, że kupiłam dynię to od razu mi komunikuje, że chce kotleciki z dyni i żebym upiekła ich tyle, aby on mógł wziąść kilka dla kolegów na trening.Mąż z kolei bardzo lubi grillowaną dynię z serem feta, którą przyrządzam w następujący sposób:

    Składniki:
    6o dag obranej dyni pokrojonej na dość cienkie paski
    3 łyżki oliwy
    15 dag sera feta
    listki mięty
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżeczki płynnego miodu
    świeżo mielony pieprz

    Przygotowanie:
    Dynię skrapiamy oliwą (1 łyżka) i smażymy na patelni grillowej z obu stron po 3-4 minuty na niedużym ogniu.
    Przekładamy na półmisek, posypujemy pokruszoną fetą i listkami mięty.
    Ocet balsamiczny łączymy z miodem i pozostałą oliwą. Dynię polewamy sosem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
    Potrawa naprawdę super smaczna, zdrowa i bardzo szybka w przygotowaniu :-)

    Przyrządzam także dyniowy czatnej- bardzo smaczny dodatek do mięs np.grillowanych filetów z kurczaka albo serów.

    Składniki:
    600g obranej dyni,
    2 czerwone cebule,
    1 mała czerwona chili,
    2 ząbki czosnku,
    kawałek imbiru, troszkę cynamonu
    2 łyżki oleju rzepakowego,
    3 goździki,
    1 łyżeczka nasion kolendry,
    2 nasiona kardamonu,
    8 ziaren pieprzu,
    ziele angielskie,
    100 g rodzynek,
    4 łyżki cukru trzcinowego,
    7 łyżek octu jabłkowego,
    2 obrane i pokrojone w kostkę jabłka

    Przygotowanie:
    Dynię kroimy w kostkę, cebulę obieramy kroimy na ósemki, czosnek i chili na plasterki, imbir siekamy.

    W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie przyprawy, smażymy przez 2 minuty, dodajemy cebulę oraz imbir, czosnek, chili, smażymy razem przez 2 minuty, dodajemy kostki dyni i jabłek.

    Smażymy, często mieszając przez ok.7 minut, dodajemy 3-4 łyżki wody, rodzynki, cukier i ocet, dusimy przez 30 minut.Gorący przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.Można też ostudzić i przechować w lodówce przez 3 dni. SMACZNEGO!

  13. Emilia M

    Leniwe dyniowe pierogi

    Przepis:

    170- 200g twarogu
    40- 50 g mąki kukurydzianej
    200g puree z dyni
    Jajko
    Szczypta soli himalajskiej

    Twaróg dokładnie rozcieramy z solą, dynią i jajkiem, przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy przykryte na co najmniej pół godziny. Formujemy z ciasta wałek, spłaszczamy, kroimy. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy z czym chcemy.

  14. Basia

    Zupa dyniowa .Składniki: 1 dynia,100 g śmietany ,1 pomidor ,50 g szalotki, 2 zabki czosnku,szczypta gałki muszkatołowej ,100 g sera Roquefort,sól do smaku,szczypta szafranu, tyminaku ,pieprz do smaku,oliwa z oliwek do smaku,szczypta imbiru.Dynie obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i kroimy w kawałki.Do maksimum zeskrobac miąższ..Drobno posiekać szalotkę,czosnek i smażyć w rondlu z pulpa dyni na oliwie az bedą miekkie,poczym dodajemy pomidory pokrojone w kostke i smazyć ok 2 min..Wlać 0,5 bulionu i gotować przez 5 minut , dodać śmietanę, sól i pieprz, dodać przyprawy , doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.Wszystko zmiksować..Zupa ma być delikatna i jednolita.Podawać z pokruszonym serem Roquefort..Zamiast śmietany można dać mleczko kokosowe .Dekorujemy czipsami z parmezanu i smietana .Chips parmezanowy: 180 g grana padano.Starty parmezan zapiec w tem.160 stopni C az do uzyskania złocistego koloru.

  15. Polecam dorsza w sosie dyniowym. Przepis : filety z dorsza gotujemy na parze około 20 min , oczywiście dodajemy sól i pieprz. Sos dyniowy: 1 cebula,25 dag dyni, ząbek czosnku, szczypta oregano, sól, pieprz, łyżka oliwy z oliwek
    Wykonanie:
    Cebulę siekamy bardzo drobno i smażymy na oliwie z oliwek.
    Do miękkiej cebuli dodajemy startą na tarce dynię, czosnek, przyprawy, przykrywamy przykrywką i dusimy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Warzywa podczas duszenia się rozpadną i powstanie gęsty sos . Można dodać łyżkę śmietany do smaku. Smacznego

  16. MONISIA7

    Dynia to dość uniwersalne warzywo. Można ją podawać na słodko i słono. Z racje, tego że jestem dużym Łasuchem pochwale się przepisem na słodkie Mufinki Dyniowe.

    Składniki na 12 Mufinek to:

    – jedna szklanka cukru
    – szklanka mąki tortowej
    – pół szklanki mąki ziemniaczanej
    – 150 gram roztopionego masła
    – jedna łyżeczka cynamonu
    – pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    – łyżka skórki pomarańczy
    – szklanka purée z pieczonej dyni
    – proszek do pieczenia (opakowanie)
    – garść zmielonych płatków migdałów

    Przygotowanie:

    Masło rozpuszczam w rondelku. Dodaje do niego cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę pomarańczy. Doprowadzam do wrzenia. Gotuje około dwóch minut. Dodaje purée z dyni i gotuje przez minutę.
    Następnie odstawiam rondelek z ognia. Dodaje do niego cukier i dokładnie mieszam. Po chwili dosypuje make ziemniaczaną i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Po tym dodaje po jednym jajku energicznie mieszając. Kiedy masa będzie jednolita dodaje przesianą make tortową z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaje zmielone migdały.
    Masę wykładam do papierowych foremek. Zazwyczaj wychodzi 12 babeczek. Piekę je przed 20 minut w temperaturze 180 stopni celsjusza.

    Puree z dyni przygotowuje w następujący sposób.

    Około dwa kilogramy Dyni kroje na kilka kawałów i układam na blasze. Usuwam pestki. Wstawiam do piekarnika. Pieke w temperaturze 200 stopni przez gidzine. Wazne żeby dynia stała się miekka. Po wystygnięciu dynia zostaje zblenderowana na gładką mase. ;)

  17. Danusia

    Moja propozycja na lunch box z wykorzystaniem dyni to: pieczona dynia z ulubionymi ziołami i dipem czosnkowym. Dynię najlepiej Hokkaido kroimy na kawałki polewamy olejem rzepakowym i przyprawiamy czosnkiem, rozmarynem, papryka chilli, solą i pieprzem ( możemy inne ulubione zioła wykorzystać). Pieczemy w piekarniku ok. 45 minut. Z majonezu i gęstego jogurtu naturalnego, czosnku, natki pietruszki przygotowujemy dip. Upieczoną dynię pakujemy do lunch boxu, dip do małego pojemniczka i zabieramy ze sobą do pracy. Zdrową i pyszną dynię tak przygotowaną możemy ze sobą zabrać praktycznie wszędzie.

  18. Danusia

    Moja druga propozycja na lunch box z wykorzystaniem dyni to:
    Dynia pieczona w ziołach z kuskusem
    Upieczoną w ulubionych ziołach dynię pokroić w mniejszą kostkę, wymieszać z przestudzoną kaszą kuskus przygotowaną wg przepisu na opakowaniu( ja zalewam bulionem 1cm powyżej) dodać garść uprażonych orzechów włoskich czy suszonej żurawiny, wymieszać, przełożyć do lunch boxu, posypać kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego 

  19. DYNIOWA PANI

    Dynia to bomba smaków i witamin.
    Moje danie to placki dyniowe z nutką pikanterii.
    Są idealne na lunch i małego głoda.

    Do ich przygotowania potrzebuje:
    – oczywiście dynie
    – jedną szklankę mąki
    – duże jajko
    – pół cebuli
    – dwa ząbki czosnku
    – 50-100 gram ulubionej kiełbasy bądz szynki
    – szczypta soli
    – szczypta pieprzu
    – szczypta papryki chilli w proszku
    – szczypta gałki muszkatołowej

    Przygotowanie:

    Na tarce o małych oczkach ścieram dynie, cebule i czosnek.Następnie dodaje do nich pokrojoną na drobną kostkę kiełbasę lub szynkę. Możemy również ominąć ten składnik i wyjdzie nam wersja wegetariańska. Dorzucam jajka, przesianą i wymieszaną z przyprawami make. Mieszam. Z masy formuje placki, które piekę na patelki polanej oliwą kilka minut na jednej stornie na małym ogniu. :) Smacznego!

  20. Żaneta

    Krem z dyni z kalafiorem
    składniki
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 cebula pokrojona w kostkę
    1 łyżeczka kurkumy
    3- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
    400 g kalafiora podzielonego na różyczki
    500 g dyni, obranej, bez pestek, grubo pokrojonej
    400 ml (puszka) mleka kokosowego
    500 ml bulionu warzywnego lub wywaru z kurczaka
    Sól i pieprz do smaku

    do podania
    pestki dyni, grzanki, kolendra, płatki ostrej papryki – dowolnie

    przygotowanie
    Warzywa naszykować zgodnie z opisem – cebulę pokroić w kostkę, kalafior podzielić na różyczki, dynię jeżeli to konieczne obrać, pozbawić pestek , pokroić w grubą kostkę.
    Rozgrzać olej w głębokiej, dużej patelni lub garnku, dodać cebulę, czosnek i kurkumę. Dusić na małym ogniu aż cebula i czosnek zmiękną ( bez zrumieniania).
    Dodać dynię, kalafior i mieszać przez chwilę, podgrzewając.
    Dodać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać, następnie dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Zupę lekko przestudzić, a następnie zmiksować blenderem, albo rozgnieść warzywa widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków jeżeli wolimy zupę mniej gładką.
    Doprawić solą i pieprzem. Posypać pestkami dyni lub grzankami, kolendrą. Smacznego!

  21. Marta

    Pasztet dyniowy z kaszą jaglaną (przepis na dużą blachę)
    -pół dyni Hokkaido (około 0,6 kg)
    -2 cebule
    -3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchych ziaren)
    – pół puszki mleka kokosowego
    -0,5 szklanki wody, bulionu warzywnego
    -0,5 szklanki mąki ryżowej, owsianej, kukurydzianej lub innej
    -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1-2 łyżki soli
    -0,5 łyżki kolendry mielonej
    -łyżeczka cynamonu
    -0,5 łyżeczki ostrej papryki
    -około50 ml oleju

    Dynie myję, przekrawam na pół, wyjmuję pestki i kroję na kawałki. Wstawiam do piekarnika na 200 stopni i piekę przez około 20 minut. W tym czasie gotuję kaszę jaglaną. Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na oleju. Do gorącej kaszy dolewam mleko kokosowe i przyprawy. Blenderem rozdrabniam dynie i cebule i dokładam do kaszy. Mieszam bardzo dokładnie. Jeśli masa jest gęsta dolewam jeszcze wody. Gdy trochę przestygnie na tyle, że da się do środka włożyć rękę, dodaje obie mąki i mieszam. Blaszkę do pieczenia smaruje olejem i wysypuję mąką. Wykładam pasztet i równo rozprowadzam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę około 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika, studzę. Kroję na plastry i podaję.

  22. Anna M.

    Pyszne i pożywne drugie śniadanie
    to dla wielu smakoszy nie lada wyzwanie.
    Co w pojemniku Jana Niezbędnego wyczaruję?
    Oczywiście, coś, co wyśmienicie smakuje!

    Kolorowe sałatki kocham nad życie,
    bo poprawiają humor niesamowicie.
    Do szkoły i do pracy są doskonałe,
    likwidują głód i smakują wspaniale.

    Dziś ugotuję dynię i jęczmienną kaszę,
    w tym czasie paski fileta z indyka smażę,
    Następnie siekam natkę pietruszki
    i kroję dwie marynowane gruszki.

    Wszystko posypuję szczyptą cynamonu
    – do wydobycia smaku i na poprawę humoru.
    Do pojemnika warstwami składniki wkładam
    i w krótkim czasie smaczny lunch box posiadam.

    Na drugie śniadanie sałatkę pałaszuję,
    czasami znajomych pysznością poczęstuję.
    W pojemniku Jana Niezbędnego sałatka,
    to dla wielbicieli smaku wielka gratka!

  23. GRUZIŃSKI DESER RYŻOWY

    2 szklanki ugotowanego ryżu
    150 g marynowanej dyni (plus ewentualnie kilka kawałków do dekoracji)
    2 duże jabłka
    100 g suszonych wiśni i/lub śliwek
    3 łyżki cukru
    1-2 łyżki cynamonu
    szczypta soli

    Dynię pokroić na drobną kostkę.
    Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na jarzynówce.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą delikatnie, przyprawić cynamonem i cukrem do smaku, dodać odrobinę soli.
    Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza.

    Smacznego!

  24. moniq

    Makaron z dynią.
    Składniki: 350g Fusilli Barilla 1 por , białe wino ,1 ząbek czosnek, 300 g dyni ,300 g świeżego łososia (może być wędzony) 3 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine , pieprz , sól i bazylia do smaku, zielona cebula do dekoracji .1. filet z łososia i dynię kroimy w kostkę , por pokroić w cienkie pierścienie, czosnek drobno posiekać. 2. na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek i pora na złoty kolor. Dodać dynię i smażyć 2 minuty. Dolać białego wina (około pół szklanki) odczekać aż wyparuje i dodać bazylię. Gdy dynia jest podsmażona , dodać filety z łososia i smażyć. Dodać sól i pieprz. Rybę dodajemy na samym końcu. 3. Ugotować Fusilli Barilla według przepisu na opakowaniu. wymieszać makaron z sosem na patelni. Przed podaniem posypać drobno posiekaną zieloną cebulą.

  25. MarzenaP.

    Proponuję SAŁATKĘ Z PIECZONEJ DYNI I PAPRYKI. Danie smaczne i bardzo proste idealne do lunch boxa.
    Składniki:
    500 G DYNI, 2 CZERWONE PAPRYKI,125 G SAŁATY O WYRAZISTYM SMAKU(NAJLEPIEJ RUKOLI LUB ROSZPONKI), 2-3 CEBULE CZERWONE., 3 ZĄBKI CZOSNKU,OLIWA Z OLIWEK, PÓŁ ŁYŻECZKI SUSZONEGO ROZMARYNU.
    Paprykę i obraną dynię kroimy w kwadraty o boku 2 cm. Cebulę kroimy na ćwiartki. A ząbki czosnku pozostawiamy w łupinie. Wszystko skrapiamy oliwą.Posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem.Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Z papryki zdejmujemy skórkę a łupiny z czosnku. Cebulkę kroimy drobniej. Sałatę myjemy. Wszystko mieszamy razem. Możemy skropić oliwą i przyprawić. Smacznego :)

  26. Aneta Warszawska

    Przedstawiam Państwu NALEŚNIKI SZPINAKOWE Z FARSZEM DYNIOWYM Z RICOTTĄ.

    Pomysł zrodził się jakoś sam. Przeważnie dynię i ricottę podaje się na słodko, jednak u mnie w domu cała rodzina bardziej ceni sobie wytrawne i dobrze doprawione dania – tak powstały moje naleśniki.

    Ciasto:

    Mąka
    Olej
    Jajka
    Mleko
    Woda
    Sól
    Rozdrobniony szpinak

    Przygotowania ciasta naleśnikowego nie będę wyjaśniać, ponieważ każdy to umie. Do gotowego już ciasta dodałam szpinak i zblendowałam całość.

    Farsz:

    Nieduża dynia
    Ricotta (połowa objętości dyni)
    Chilli w płatkach
    Sól
    Pieprz świeżo mielony
    Tymianek (świeży)
    Rozmaryn (świeży)

    Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na równe kawałki i piec kilkanaście minut w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku. Wyjąć – zblendować z ricottą, dodać przyprawy wedle uznania.

    Oczywiście na koniec zawinąć farsz w naleśniki :D

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1305502689481224&set=pb.100000645167454.-2207520000.1480436954.&type=3&theater

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>