Konkurs wersja a3

KONKURS Drugie śniadanie z Janem Niezbędnym

W dzisiejszym zabieganym świecie bezcenna jest możliwość sięgnięcia po przygotowane w domu drugie śniadanie, pyszne kanapki czy apetyczną przekąskę. Gwarantuje to zdrowe oraz nieprzypadkowe posiłki. Codzienne szykowanie jedzenia czy też sprzątanie kuchennej przestrzeni po jego przygotowaniu, to wszystko staje się zdecydowanie prostsze jeśli posiadasz pakiet sprytnych produktów i akcesoriów. Takie niezbędne rzeczy sprawiają, że wiele czynności wykonuje się nam łatwiej, szybciej, a co najważniejsze o wiele przyjemniej.

Zdradź nam swój przepis na idealne drugie śniadanie stanowiące zdrową przekąskę i wygraj zestawy od Jana Niezbędnego! Na autorów siedmiu najbardziej kreatywnych propozycji czekają atrakcyjne nagrody. Do zdobycia pakiet niezastąpionych w codziennych domowych obowiązkach produktów od Jana Niezbędnego. Znajdziesz w nim: idealne do pakowania przekąsek – torebki śniadaniowe papierowe i zawiązywane, pomocne przy kulinarnych rewolucjach – folię aluminiową i do żywności EASY oraz papier do wypieków, wielofunkcyjny i niezwykle praktyczny – pojemnik silikonowy, jak również niezastąpione przy mniejszych  i większych domowych porządkach – ściereczki: z mikrofibry do mycia okien, nasączane do kuchni, uniwersalne i na rolce oraz zmywak kuchenny 5-sztukowy, rękawiczki z długim mankietem  i niezwykle wytrzymałe worki na śmieci z taśmą.

konkurs c 1

ZASADY UCZESTNICTWA W KONKURSIE

  1. W komentarzu pod konkursem wpisz krótko Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to…;

  2. Polub nasz fanpage na FB (możesz, ale nie musisz);

  3. Polub fanpage Jan Niezbędny (możesz, ale nie musisz);

  4. Zamieść na Twoim blogu lub na tablicy na swoim Facebook’u informację o konkursie.

Konkurs trwa od dnia publikacji na stronie www.FOODandKITCHEN.pl do 11 września br. do godziny 20.00. Dane zwycięzców, wraz z informacją na temat wygranych nagród, zostaną opublikowane 13 września br.

Na maile z adresami korespondencyjnymi zwycięzców czekamy do 16 września do godz. 19.00.

Nadesłanie propozycji konkursowej oznacza zgodę na jej publikację przez www.FOODandKITCHEN.pl.

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w konkursie!

 

53 comments

  1. Barbara Maczuga

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie to ulubione przez mojego syna muffiny bananowe.Poniewaz moj syn uwielbia slodycze, wiec aby mu je zastapic czyms zdrowym,pozywnym a zarazem zawierajacym odrobinę cukru i magnezu czy żelaza,czesto przygotowuje mu muffinki bananowe robione na bazie maki razowej z miodem.Taki muffinwk wyglada smakowicie i jest bardzo dobry na drugie sniadanie.Ponaddto ulubione jablko czy winogron w pojemniku i zdrowa przekaska gotowa;)

  2. Marzena Pająk

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to: SAŁATKA Z MIKSU SAŁAT, POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH, PAPRYKI, OLIWEK I MOZARELLI :) To bomba witaminowa, którą kochają zarówno dorośli jak i dzieci. Idealna do szkoły i pracy. Oczywiście w opakowaniach Jana Niezbędnego ;) Wszystkie składniki mieszamy z dodatkiem sosu vinegrette. Myślę,że to drugie śniadanie i będzie doskonałym posiłkiem i najlepszym źródłem energii. Smacznego :)

  3. Izabela P.

    zagniotłam ciasto z płatków owsianych
    Wzięłam 2 szklanki, by bazę mieć.
    Do tego szczypta soli, pieprzu – dobrze znanych
    Teraz po koper do ogrodu leć!
    Posiekaj go drobno, by aromat dał
    Wbij 1 jajko, daj mąki szklanki pół
    I żeby ten przepis cały grał
    100 g margaryny wrzuć do tego na stół :)
    Już ciasto owsiane gotowe jest!
    Wylep foremki i podpiecz chwilę
    Babeczki kruche masz na fest!
    więc co do ciasta? to jest na tyle :)

    – A teraz masa – lekka jak puch!
    By Ci na wiosnę nie urósł brzuch :)

    Weź od Bakomy gęsty jogurt duży
    Dodaj oleju, szczypior, jajka 2
    Tak lekka masa zdrowiu posłuży
    I aksamitną konsystencję ma!
    Dodaj też 2 łyżki ziemniaczanej skrobi
    Pięknie wymieszaj, by powstał krem :)
    Właściwie to…on sam się robi
    Babeczki wytrawne! nie cukier, nie dżem!
    Wylej na babki tą białą masę
    Na wierzch ogórka plaster daj
    Tak zaoszczędzisz zdrowie i kasę!
    Dla serca, dla oczu – rozkwita maj <3

    Babeczki bez nadzienia oraz z nadzieniem podpiekamy 15min/200'c

  4. Wiola G

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie to…Jan Niezbędny <3 z nim wszystko raz dwa pakuje a w złotku zapakowane śniadanie wiadomo, że lepiej smakuje. Pyszna kanapeczka z szyneczka, sałatata i ogórkiem wyśmienicie się konsumuje kiedy w towarzystwie sałatki warzywnej się degustuje :)

  5. Aleksandra

    Szybka i zdrowa wersja drugiego śniadania to 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa z kremem z awokado.

    Przygotowuje się raz dwa, wystarczy dorzucić do pojemniczka jeszcze kilka pomidorków koktajlowych i pyszna przekąska gotowa. Co ważne lubią ją także dzieci, bo krem jest gładziutki, delikatny i łatwo się go je :)

    Potrzebujemy:
    dojrzałe, miękkie awokado
    odrobinę soku z cytryny (do wyciśnięcia by nie szczerniało)
    jajko (ugotowane na twardo)
    2 łyżki rzeżuchy
    Całość blendujemy i gotowe do smarowania!
    Smacznego!

  6. Asia

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to ZŁOTA SKRZYNKA PEŁNA KULINARNYCH SKARBÓW, bogata w wyśmienite produkty. W pierwszej komnacie po prawej stronie znajdują się marchewki i seler pokrojone w cienkie słupki. Obok nich stoją na straży kawałki gotowanego łososia sąsiadujące z ciemnym pieczywem pełnoziarnistym. Po lewej stronie „żywnościowego skarbca” umieszczam suszone truskawki, żurawinę i orzechy nerkowca. Jak na skarbiec przystało wszystkie produkty są wysokiej jakości, bogate w witaminy i minerały. Zabieram kulinarny skarbiec ze śniadaniem i przekąskami do pracy i strzegę jak oka w głowie, żeby nikt się nie zakradł i nie podkradał moich smakołyków :).

  7. Irenka

    Podstawą zdrowego żywienia jest zjedzenie obfitego śniadania w domu . Na drugie śniadanie proponuję śniadanko w pojemniku z przegródkami . Kolorowe kanapeczki z serkiem ,szynką, pomidorem ,ogórkiem , sałatą ,rzodkiewką, szczypiorkiem . Na przekąskę owoc ,marchewkę , upieczony samemu rogalik lub bułeczkę . O nasze skarby trzeba dbać to zaprocentuje w przyszłości . Zdrowie jest najważniejsze , dziecko przyzwyczai się do zdrowego odżywiania i będzie w przyszłości się do tych zasad się stosować . Nie warto dzieci i siebie karmić paskudami .

  8. Irenka

    Przy pomocy Jana Niezbędnego drugie śniadanko będzie udane . Proponuję na drugie śniadanie dużą porcję zdrowych produktów . W pojemniczku z przegródkami kolorowe kanapeczki z serka ,szynki ,rzodkiewki ,ogórka , szczypiorku , pomidorka . Zdrową przekąską będą owoce , suszone morele ,żurawina . Zdrowe śniadanko wpływa dodatnio na pamięć ,koncentrację ,dodaje energii .Od najmłodszych lat uczmy więc dzieci zdrowego odżywiania .

  9. Beacia1978

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to

    Pyszna grzanka na słodko

    Podpiekamy na maśle 3 kromki chleba tostowego, z jednej wykrawamy środek
    Dolną kromkę smarujemy ulubionym dżemem, na to nakładamy środkową kromkę bez środka,
    w nią nakładamy serek homogenizowany waniliowy i przykrywamy trzecią kromką.

    Taką grzankę zawijamy w folię aluminiową i mamy gotową przekąskę.

  10. Karolina

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to … batony muesli, ale zdrowe, bo domowej roboty. To jako alternatywa dla tych wszystkich batoników, choć reklamowanych jako zdrowych, to jednak nie do końca. Dziecko patrzy i chce, więc by nie sięgało po taki baton z przemysłowej produkcji, pełen konserwantów, cukru i tłuszczy utwardzonych, robię w domu sama. Z płatków owsianych, ziaren sezamu, orzechów posiekanych – włoskich, laskowych, rodzynek, żurawiny, prażonych na patelni ziaren słonecznika, jajka i łyżki- 1 lub 2 – dobrej jakości miodu robię masę dobrze wymieszaną, którą wykładam na wysmarowaną masłem blachę. Grubość takiej warstwy – max. 1,5 cm. Piekę 20 min. w temp. 160-180st.C. Następnie po wystudzeniu kroję na batoniki pożądanej wielkości, które maczam w roztopionej gorzkiej lub mlecznej czekoladzie. Dziecko zjada wartościową przekąskę, bo pełną witamin i mikroelementów, takich jak: żelazo, magnez, witamina C, cynk, których tak bardzo potrzebuje dla zdrowego rozwoju, a także dobrą glukozę niezbędną do pracy mózgu.

  11. Nulek

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to:
    WEGBURGERY Z SOCZEWICĄ – nawet niejadka zachwycą! :)
    Pyszne oraz zdrowe danie w sam raz na drugie śniadanie,
    komponuje się wspaniale z dodatkami, doskonale
    smakuje, a spakowane w mig z naszym Niezbędnym Janem
    będzie długo pyszne, świeże… Polecam to danie szczerze! :)

    Przepis:

    WEGETARIAŃSKIE BURGERY
    czyli soczewica mnie zachwyca! :)

    Składniki na kotlety soczewicowe:

    250 g soczewicy czerwonej
    1 marchewka
    1 jajko (opcjonalnie) lub 2-3 łyżki mleka sojowego (byle zlepić paćkę :) )
    2- łyżki mąki kukurydzianej
    1 kostka bulionowa dowolnej firmy lub 2 szklanki bulionu warzywnego (jeśli jest pod ręką)
    odrobina mąki do obtoczenia kotletów
    1 łyżka oleju

    przyprawy:
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka ulubionego sosu
    majeranek
    suszona pietruszka
    curry
    chili

    Pozostałe składniki:

    2 bułki grahamki lub inne – im ciemniejsze, tym smaczniejsze :)
    ogórek kiszony
    pomidor
    sałata lodowa
    ser mozzarella (opcjonalnie – bez sera też świetnie smakują)
    sos

    Przygotowanie:

    Soczewicę płuczemy. Można ją dodatkowo namoczyć na 5-10 minut.
    Kostkę bulionową rozpuszczamy w 2 szklankach wody i podgrzewamy, aż zawrze.
    Wrzucamy soczewicę i gotujemy ok. 20 minut, aż rozmięknie i – najlepiej – wchłonie wodę. Jeśli nie wchłonęła, a jest już gotowa, odcedzamy.

    Marchewkę gotujemy na miękko.

    Studzimy soczewicę i marchewkę (zima sprzyja takim działaniom – 10 minut na balkonie i gotowe).

    Łączymy soczewicę z marchewką, sosem (nadaje fajny posmak), jajkiem/mlekiem sojowym, mąką, olejem i przyprawami. Musi powstać masa, z której da się formować kotleciki. Jeśli jest za gęsta/sucha, można dodać jeszcze jedno jajko/łyżkę mleka sojowego.

    Patelnię nagrzewamy na średniej wielkości ogniu, podgrzewając na niej ok. 1 łyżeczkę oleju.
    Formujemy kulki z masy soczewicowej, spłaszczamy i obtaczamy w odrobinie mąki.
    Kotlety smażymy partiami, aż się ładnie zazłocą z obu stron. Studzimy na papierowym ręczniku.

    Bułki podgrzewamy w piekarniku lub na tosterze, kroimy na pół.
    Każdą połowę smarujemy sosem Kebab. Na tym w dowolnej konfiguracji umieszczamy składniki burgerów – kotlety, warzywa etc.

    I… już. Polecam, bo burgery są pyszne, sycące i na pewno zdrowsze niż typowe fast-foody. :)
    Bo soczewica – zachwyca! :)

    P.S. Na FB dorzucam fotę. :)

  12. AdrianaW

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to Drodzy Panowie i Drogie Panie oczywiście na blog FoodandKitchen zaglądanie .Żaden człowiek nie pozostanie tutaj sam bo trzyma nad nim piecze Niezbędny Jan .Ku mojej wielkiej radości dzięki niemu nie boję się o moje przechowywanie żywności .Dzięki niemu mogę spokojnie siedzieć przy rodzinnym kominku bo to Nasz jedyny lider na rynku .Produkty Janka przez moją familię są kochane zwłaszcza ekologiczne pojemniki szklane .Ogarnia mnie w kuchni prawdziwa euforia gdy króluje w Niej od Jana Niezbędnego Easy Folia .Jan Niezbędny całe Nasze życie zmienia i ma dobrej jakości torebki do pieczenia .Jest ze mnie typowa BABA ŚLĄSKA w barach szeroka w pupie wąska ale ja się tym nie przejmuje i pyszne śniadanie z Janem Niezbędnym przygotowuje .Jestem osobą w kuchni przygotowującą potrawy dość szybką a dla mojej rodziny przygotowuję z kawą zbożową ,Kołocz Śląski z jabłkową posypką .Dodaje do niego 500 gramowej mąki pszennej dla organizmu wręcz zbawiennej ,dwa wiejskie jajka dla mnie to wręcz smakowa bajka oraz 200 ml mleka ,który u zaprzyjaźnionej krasuli na Nas czeka .Od Rzeszowa do Jasła nie może w Kołaczu zabraknąć 125 gramów wiejskiego masła .By organizm by w pełni zdrowy do Kołocza trzeba dodać jeden cukier waniliowy .Dla osiągnięcia słodkości musi 1/2 szklanki cukru w Naszym wypieku zagościć .Food And Kitchen to uczciwa blogowa spółka a w Naszym ciachu niechaj znajdą się dwu kilogramowe polskie jabłka .By zapach świąt poczuć w swym domu dodaj również jedną łyżkę cynamonu .Masło do ostygnięcia pozostawiamy a pyszne ciasto w mig uzyskamy .W kuchni zbytnio nie szalejem a mleko prosto od krasuli lekko podgrzejemy .Do połówki ciepłego mleka drożdże kruszymy bo głodnej rodziny nie pozostawimy .Dodajemy dwie łyżki cukru i mąki by nie tworzyły się w misce z powietrza bąki .Blog Food and Kitchen jest dla mnie wszystkim a mąkę wsypujemy do miski .Jajka z cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką miksujemy a dobry smak ciasta na pewno zdobędziemy .Rozczyn z drożdży dodajemy ,pozostałe masło ,sól oraz mleko i chcę to powiedzieć wszystkim człekom .Wszystkie składniki zagniatamy a potem na około godzinę do wyrośnięcia pozostawiamy .Gdy ciasto wyrośnie podzielić go na dwie części będzie prościej .Jedną cześć na 5mm grubość rozwałkowuje i nigdy tego nie żałuje .Obrane jabłko na tarce ścieramy dodajemy cukier i odrobinę cynamonu ,który zawsze mamy w swym domu .Rozkładamy na cieście wraz z cukrem i cynamonem a ja nie rozstaje się z moim rodzinnym domem .Przykrywamy nadzieniem ciasto a ja ten patent polecam wszystkim niewiastom .Tak przygotowany wypiek wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni ( 60 minut ) do piekarnika niechaj dobry smak przez całą kuchnie przenika .

  13. Czarnula

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to… ciasteczka owsiane z ananasem, cynamonem, suszoną żurawiną i imbirem.Pyszne, delikatne, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.Dostarczają zdrowej energii.Idealnie sprawdzają się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci(moja rodzina je uwielbia i już dwa dni po ich zjedzeniu słyszę-mamo, kiedy upieczesz ciastka) :-) .Składają się ze świeżego ananasa, miodu, mąki owsianej i płatków owsianych, jajka,cynamonu, kardamonu, żurawiny suszonej i imbiru suszonego. O każdym z tych składników i o jego walorach odżywczych można by sporo dobrego napisać. Lubimy sobie te ciasteczka lekko musnąć masłem orzechowym. Pakujemy je do specjalnych pojemniczków bądź torebek śniadaniowych+ każdy zabiera swoje ulubione owoce czasem jogurt (lubię sobie ciasteczka pokruszyć i jeść razem z jogurtem naturalnym) i takie jest oto jedno z naszych ulubionych, zdrowych, smacznych drugich śniadań w pracy, w szkole i w domu… :-)

  14. justyna chytrowska

    Mój przepis na drugie śniadanie ? Ja preferuję głównie taką zasadę : jeżeli pierwsze śniadanko było dość obfite to drugie nich będzie lekkie. W tym celu zawsze mam pod ręką jogurty,płatki ,nasionka chia ,mleko ,kakao oraz owoce i soki . No i cóż : robię sobie np. taką sałateczkę z pokrojonych owoców : banana,jabłuszka ,winogranka lub innych takich ,które aktualnie mam w domu. Do tego wsypuję dwie łyżeczki nasionek chia na lepsze trawienie . Mogę tez sobie przygotować jogurt z płatkami . Jogurty akurat używam owocowe,smakowe nie naturalne.
    Do picia soczek lub kakao .Nie preferuje kawy na drugie śniadanko.
    Ponieważ nie pracuję nie muszę się spieszyć z jego przygotowaniem a także zjedzeniem go.
    To wszystko wpływa pozytywnie na mój układ trawienny.

  15. justyna chytrowska

    Mój sposób na idealne drugie śniadanie ?
    Ja preferuję zasadę : jeżeli pierwsze śniadanko było obfite to niech drugie będzie lekkie.
    W domu zawsze staram się mieć owoce : jabłka ,winogrona ,banany itp.
    Kroję je w kosteczkę i mieszam z owocowym jogurtem .
    Do tego dodaję nasionka chia ,które bardzo dobrze wpływają na trawienie.
    Z jogurtami jadam także płatki albo musli.
    Do picia pod żadnym pozorem kawy a sok lub kakao .
    Takie śniadanko można także przygotować do pracy czy do szkoły ,no może oprócz kakao.
    Ja akurat nie pracuje więc mam czas aby w spokoju je przygotować i zjeść.

  16. Maria

    Moj przepis na idealne drugie sniadanie i przekąskę to buleczka pelno ziarnista z szyneczka lub serkiem, salatka grecka i oczywiscie do tego szklanka swiezego soku domowej roboty.

  17. Izabela Błaś

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i przekąskę to domowe batony zbożowe, które dają energię na cały dzień. Batony robimy z płatków owsianych górskich z dodatkiem wielu rozmaitości: dodajemy to do lubimy najbardziej. Polecam dodać do płatków ziarna dyni i slonecznika, wiórki kokosowe, syrop z agawy lub syrop klonowy, rodzynki, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, suszoną żurawinę i ziarna siemienia lnianego. Taką mieszankę wysypujemy na blachę, pieczemy w piekarniku, po czym kroimy na pojedyncze batony. Takie śniadanie jest idealne, bo po pierwsze jest pełne zdrowych składników, błonnika i mikroelementów, po drugie jest praktyczne, bo można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na piknik, po trzecie uwalnia stopniowo energię na resztę dnia :) polecam

  18. kreo42

    Moj przepis na idealne drugie sniadanie, to zmiksowane owoce, np banany, jabłka, i warzywa np marchew, taka szklanka daje witamin na cały dzien. Przyrzadzamy je w domu, lub przelewamy do buteleczki i zabieramy do pracy, szkoły itp…

  19. Paulina

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to jogurt naturalny z musli oraz świeże owoce ;-)

  20. Agnieszka

    Moim przepisem na idealne drugie śniadanie jest sałatka warzywna. Jest zdrowa a zarazem daje mnóstwo energii. Można ją przygotować z najbardziej lubianych przez nas warzyw z dodatkiem sosów.

  21. Grażyna

    Jabłka to zdecydowanie must have mojej kuchni bo są smaczne i zdrowe – regulują przemianę materii, mają działanie przeciwnowotworowe, regulują poziom cholesterolu i poziom cukru we krwi – ( to tylko ważniejsze z ich zalet zdrowotnych ) a kiedy połączymy je w parę z kaszą jaglaną, która choć ciągle niedoceniana jest wspaniałym naturalnym antybiotykiem to mamy cudownie działające danie, które może być IDEALNYM śniadaniem czy po prostu rodzajem zdrowej przekąski.

    Składniki:
    1 duże lub 2 mniejsze JABŁKA
    4 łyżeczki kaszy jaglanej
    1 łyżeczka sezamu
    1 łyżeczka rodzynek ( opcjonalnie żurawiny lub jagody goji ) a może być wszystko
    1 łyżeczka słonecznika
    3 daktyle suszone ( drobno pokrojone )
    1 szklanka wody
    Do szklanki wody wsypujemy kaszę i pozostałe składniki – poza jabłkiem i gotujemy 10 minut, potem dodajemy jabłko i gotujemy jeszcze ok 15 minut. Proste? – proste.
    Takie ciepłe i słodkie danie to wspaniały sposób na poprawę humoru w jesienne, szare i chłodne dni a w zamian dostajemy porcje zdrowia a w „biodra nam nie idzie „ SMACZNEGO!!!

  22. Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to…
    Smoothie, albo inaczej zielony koktajl, który jest integralną i niezastąpioną częścią mojego dziennego jadłospisu, zazwyczaj służy mi właśnie jako drugie śniadanie, ale czasem także jako forma przekąski w porze około treningowej. Dlaczego wybieram posiłek w formie półpłynnej zamiast tradycyjnych produktów? Przede wszystkim, jest to zdecydowane szybsze i mniej czasochłonne rozwiązanie, po drugie mogę „przemycić” składniki, których normalnie raczej bym nie tknęła, a w koktajlu są nie do wyczucia, i wreszcie, stanowi to dla mnie pyszną i zdrową bombę witaminową, przy czym nie ograniczam się tylko do stałych, czasem wręcz nudnych, kompozycji smakowych i staram się zmieniać proporcje oraz składniki tak często jak to tylko możliwe, aby dostarczyć swojemu organizmowi wszelkiego rodzaju witamin, związków mineralnych i dobroczynnych substancji, które tuż po ‘zaaplikowaniu’ wędrują sobie przez całe moje ciało i docierają do najdalszych zakamarków, odżywiając każdą tkankę, nerw czy komórkę. Będąc zwolenniczką zdrowego trybu życia już od dawna, zdaję sobie sprawę jak ważne jest dbanie o siebie już od samego rana, aby móc cieszyć się witalnością i niezmierzoną energią już od chwili, gdy budząc się czuję na swoim policzku delikatny powiew ożywczego wiatru oraz muśnięcie pierwszych promyków wschodzącego słońca. Idealnym dopełnieniem tak dobrze rozpoczętego dnia jest zawsze świeżo przygotowane smoothie. Moim ulubionym jest zdecydowanie koktajl warzywno-owocowy zawierający m.in. jarmuż, banana czy ananasa. Połączenie zarówno warzyw jak i owoców zapewnia mi wszystko to czego potrzebuję, aby poczuć się świeżo, energicznie i co najciekawsze jest to połączenie przyjemnego z pożytecznym, zwłaszcza dla osób nietolerujących smaku niektórych warzyw. Sama mam pewne opory przed zjedzeniem jarmużu i na samo jego wspomnienie dostaje palpitacji serca, mdłości, natomiast dodając kilka zielonych listków do koktajlu nie zmieniamy jego smaku, a jedynie zapewniamy mu turbo doładowanie witaminowe. Dzięki temu również możemy się obejść bez zażywania substancji sztucznie stymulujących organizm tj. kofeina, które w rzeczywistości mają efekt bardzo krótkotrwały, odwadniają nasze ciało, pozostawiając je wysuszone jak rodzynka bądź sflaczałe jak dętka ze spuszczonym powietrzem. A ja zamiast z rana faszerować się kawą wybieram koktajl i naładowana energią i witalnością jestem nastrojona pozytywnie do świata i ludzi, dzięki czemu mogę z czystym sumieniem spojrzeć w lustro i ujrzeć twarz pełną uśmiechu i zadowolenia.

    A mój ulubiony koktajl to:
    -1 szkl. jogurtu +
    -0.5 szkl. soku z ananasa +
    -1 szkl. liści jarmużu (lub szpinaku) +
    – 0.5 szkl. pokrojonego świeżego ananasa +
    -1 banan +
    -kostki lodu +
    – miód do smaku (opcjonalnie) =
    Raj dla podniebienia, wirujące zmysły i witaminowe upojenie! :)

  23. Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to koktajl będący połączeniem sezonowych( to ważne !) warzyw i owoców, który w łatwy i przyjemny sposób dostarczy (nawet małym brzuszkom ;) ) nie tylko energii ale i potrzebnych dla prawidłowego rozwoju witamin i minerałów.

  24. Magda Mikoś Blaźlak

    Idealne drugie śniadanie? Dla mnie sałatka z malinami – szybka, przepyszna i zdrowa, a dla mojego maluszka owsianka z miodem :) ps. sałatkę też mamie podjada z talerza ;)

    Sałatka z malinami
    składniki:
    rucola (garść)
    szpinak (garść)
    maliny ok 10-15
    chrupkie pieczywo 2 kromki
    100 g sera blue
    1/4 melona
    Oliwa

    Rucolę i szpinak umyć i ułożyć na talerzu. Melona obieramy i kroimy w cienkie plastry, ser rwiemy, maliny myjemy. Wszystko układamy na talerzu i polewamy oliwą

    Owsianka z miodem i owocami
    składniki:
    1/2 szklanki płatków owsianych
    1 łyżka otrąb pszennych
    1 łyżka ziarna słonecznika
    1 łyżka miodu
    1/2 szklanki chudego mleka
    1 banan
    kilka świeżych truskawek
    1 mały jogurt owocowy z niską zawartością cukru.

    Do małego garnka wsypujemy płatki, otręby, słonecznik, następnie wlewamy mleko i miód.Gotujemy ok 2-3 minuty po czym zostawiamy owsiankę na kilka minut. Gdy jest już gęsta dodajemy banana obranego i pokrojonego w plastry oraz 2-3 pokrojone truskawki i wszystko mieszamy.
    Gęstą owsiankę przekładamy do miseczki,a następnie wykładamy na talerz. Polewamy jogurtem i dekorujemy pozostałymi owocami.

  25. bootex

    Jako zdrową przekąskę mogę zaproponować bananowe placuszki, które wykonamy błyskawicznie. A więc wrzucamy 1 banana, 2 jaja, 2 łyżki jogurtu, 5 łyżek mąki, odrobinę soli i proszku do pieczenia i wszystko blendujemy, a potem smażymy. Podajemy z dowolnymi sosami, które również szybko możemy zmiksować. Stanowi to świetną alternatywę dla popularnych nachosów, u mnie znajdziecie ich bananową, zdrowszą wersję :)

  26. MirkaWu

    https://web.facebook.com/photo.php?fbid=1083264138429443&set=a.670579386364589.1073741825.100002376018149&type=3&theater

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie
    i pyszną przekąskę to KOKTAJLOWANIE:
    naprawdę niewiele wystarczy składników,
    by powstał szejk pyszny i zdrowy w wyniku
    blendowania razem jogurtu, szpinaku,
    bananów i jabłek, wszelkich zdrowych smaków,
    mango i brzoskwini, jarmużu, selera,
    wiśni, płatków także – krótko: będę szczera,
    nie ma nic lepszego od takich mieszanek
    – przyrządzanych razem z mym niezbędnym Janem,
    co w kuchni pomoże posprzątać po wszystkim
    (i nigdy przede mną nie wyliże miski!). ;)

  27. Ewa S

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę dla mojego dziecka to: kanapka z ciemnego pieczywa z ziarnami oczywiscie z białymi twarożkiem do tego mix sałat z ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem sosu winegret moja córka uwielbia to najbardziej na świecie , a jako przekąska owoce sezonowe najlepiej truskawki

  28. Renata

    Moją ulubienica stała sie kasza bulgar.
    Gotuje ją z mlekiem, dodaje cukru muskavado, suszone lub surowe owoce ,kilka dowolnych orzeszków.
    W domu jem ją na ciepło , w pracy na zimno.Równie dobra w obu wesjach, smakuje, pieści podniebienie i naprawdę syci :)

  29. Voodoo

    Jajko w moim dniu pojawia się bardzo często.Dlatego gdy znalazłam przepis na pianke z jajka nie mogłam się powstrzymać,żeby nie wykonać tego w domu.
    Składniki:
    4 jajka
    pół szklanki mleka
    sól i pieprz
    kromki razowego chleba
    wędzony pstrąg
    rukola
    koperek
    Jajka ubijam z mlekiem i doprawiam solą i pieprzem.Masę przelewam do płaskiej małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Pieke pianke przez 40 minut w temperaturze 170 stopni.Po zestudzeniu kroje na kawałki do kanapki.
    Na kromki chleba kłade rukole,potem mus jajeczny,do tego wędzony pstrąg bez kości i koperek do smaku.
    Smacznego

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1965860666973918&id=100006500111095&ref=bookmarks

  30. Doris

    Mój przepis na drugie śniadanie: na bogato – czyli na zielono! Na szybko rano mam sprawdzony sposób by zaopatrzyć całą rodzinę w niezbędne witaminy. Żadna filozofia, bo każdy kto ma dzieci wie jakie to wyzwanie wybrać się do pracy,i do tego jeszcze zrobić drugie śniadanie! Zatem chleb pełnoziarnisty rozkładam, to tego kto co lubi dokładam. Biały ser, pomidory, rzodkiewki, koniecznie sałaty, czasem przemycam jeszcze trochę pietruszkowej naci… A na bogato, bo w zielone pojemniki JANA NIEZBĘDNEGO wszystko pakuję – no teraz to jest luksus! Ten smak drugiego śniadania, to się czuje!

  31. Emil

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to mieszanka świeżych owoców. Najlepsze jest to, że za każdym razem tworzę ją z innych składników. Raz są to pokrojone w plasterki banany z pokrojonym kiwi, posypanym siemieniem lnianym i ziarnami słonecznika. Następnym razem kroję w paski brzoskwinię i jabłko dodając ziarno chii. Taka mieszanka dostarcza porządnej dawki witamin i zapewnia „przetrwanie” do czasu obiadu.

  32. Basia

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie to codzienna niespodzianka. Jestem nauczycielką i codziennie przygotowuje kanapkę do pracy, ale w szkole podczas drugiej przerwy wymieniam swoją kanapkę na drugie śniadanie któregoś ucznia. Dzięki temu nigdy nie wiem co będę jadła w danym dniu a drugie śniadanie staje się najatrakcyjniejszym posiłkiem dnia.

  33. Agata17ko

    Pyszne drugie śniadanie, smakowite, odżywcze i możliwe do sporządzenia w każdych warunkach, do których trzeba się przygotować! Trzeba tylko mieć ze sobą:
    1 miseczkę – plastikowa porcelanowa-Twoja ulubiona
    1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
    2 garstki mieszanki muesli (orzech włoski w kawałkach, 3 laskowe, 3 szczypty owsianki, 4 połamane suszone banany, 2 łyżeczki słonecznika, 2 łyżeczki rodzynek, 1 łyżeczka żurawiny)
    1 małe jednorazowe opakowanie miodu
    1 łyżeczka!

    Jogurt wlewamy do miseczki, dodajemy mieszankę muesli, wlewamy miód i mieszamy! Powstaje pychota niebo w gębie, którą możemy zjeść w każdej chwili gdy tylko poczujemy głód. Taka mieszanka składników doda powera i uśmiechu!

  34. Agata

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie to kanapki! Jestem zawodowym kanapkożercą i mistrzynią w przygotowywaniu wszelkiego rodzaju zdrowych, pysznych past – kremowe, gęste, mocno aromatyczne. Jedzone solo lub też stanowiące bazę pod różne dodatki np. pieczeń z indyka gotowaną na parze, makrelę wędzoną na zimno z lokalnego rybnego czy plasterek dobrej jakości wędliny. Świetnie komponują się z chrupkimi warzywami – papryką, rzodkiewką, ogórkiem, czy kiełkami np. rzeżuchy (moje osobiście ulubione). Dzięki swojej konsystencji dobrze sklejają kanapki i dobrze je nawilżają, przez co nie są suche i mdłe. To zdecydowanie moje idealne drugie śniadanie, chrupkie pieczywo, pasta i dodatki!

  35. ziuta4

    Moje drugie śniadanie zawsze jest na słodko:) ale przygotowuje JE dzień wcześniej. Piekę babeczki lub ciasteczka owsiane

  36. zenon44

    Drugie śniadanie szykuje mi żona i nie ważne co naszykuje zawsze jest to śniadanie z miłością. Czasem są to kanapeczki z mnóstwem warzyw a czasem zapiekane placek drożdżowy.

  37. mika19

    Omlet fitness

    Składniki:
    – 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
    – 1 łyżki posiekanych migdałów
    – 1 żółtko
    – 4 białka z jajek
    – 3 łyżki mleka
    – oliwa z oliwek
    – serek Danio waniliowy
    – banan

    Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.

    Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
    Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.

    Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).

  38. She

    Bułka,bagietka,chleb … co kto woli,pieczywo może być nawet wczorajsze,przedwczorajsze – dobra,STOP,bo się rozpędzam!Oliwa – nie musi być z Grecji :) czosnek,ser żółty lub klasyczna mozzarella – obowiązkowo! + dowolne warzywa,takie,które lubi nasze podniebienie.Pieczywko kroimy na mniejsze kawałki,ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dokładnie mieszamy z oliwą,następnie kromki smarujemy czosnkowo-oliwną miksturą.Pieczemy w piekarniku,mikrofali lub na patelni – znowu dowolność wyboru!Warzywa,ser kroimy na kosteczkę i zajadamy z upieczonymi kromkami.Opcja jedzenia na miejscu i na wynos,gdy jesteśmy poza domem to pieczywo przygotowujemy sobie wcześniej,smakuje tak samo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno,a warzywa+ser możemy kupić po drodze,na każdym rogu.Pyszka!

  39. gonia

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to kubek kawy zbożowej z mlekiem oraz babeczki z ciasta kruchego wypełniona jabłkami przypieczonymi z cynamonem! Dzięki tym babeczkom( takim mini-tartom) nie potrzebuję innych czekoladek czy tym podobnych niezdrowych a kalorycznych przegryzek. I spokojnie wytrzymuję do obiadu!

  40. Aneta76

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to zdrowe, wytrawne, pełnoziarniste, warzywne babeczki z cukinią i marchewką.
    Potrzebujemy:
    – 1/2 szklanki oleju lub oliwy
    – 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (może być również mąka pełnoziarnista orkiszowa)
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 2/3 szklanki mleka
    – 4 jaja
    – 1/2 łyżeczki soli
    – 2 łyżeczki świeżych lub suszonych ziół (zielona pietruszka, koperek, szczypiorek, oregano, bazylia)
    – 2 cebule
    – 1 marchewkę
    – 1/2 cukinii
    Pokrojoną drobno cebulę zeszklić na patelni. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i cukinię oraz zeszkloną cebulę. Wymieszać. W drugiej misce do ubitych jaj dodać olej lub oliwę i mleko. Jeszcze raz ubić, aby składniki się połączyły. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać. Masą napełnić foremki na babeczki lub muffinki. Piec przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

  41. Aneta76

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę (moja druga propozycja) to szpinakowo – serowe muffinki, które zawierają wszystko, co zdrowe i co bardzo lubię.
    Potrzebujemy:
    – 150 g świeżego szpinaku
    – 200 g twarożku (białego sera)
    – 250 g mąki (np. bardzo zdrowej orkiszowej lub pełnoziarnistej)
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
    – 2 jajka
    – 80 ml oliwy z oliwek
    – 300 g maślanki
    – sól do smaku

    Świeży szpinak posiekać i poddusić na patelni (ja dodaję również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku do smaku). W misce wymieszać suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, sól. W osobnej misce wymieszać mokre składniki: jajka, oliwę z oliwek, maślankę i dodać do nich podduszony szpinak. Do suchych składników dodać mokre, wszystko razem wymieszać, dodać pokrojony lub rozdrobniony biały ser (można dodać 100 g sera białego i 100 sera feta) i nakładać do foremek na muffinki. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Z tego przepisu wychodzi 12 bardzo smacznych i zdrowych muffinek, idealnych na II śniadanie.

  42. Anna M.

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to propozycje KUCHNI ŚWIATA. Z WYSP KANARYJSKICH proponuję ciasteczka krabowe ze świeżą kolendrą, a z WIETNAMU grillowane kalmary. Niezawodne na drugie śniadanie jest również awokado PO PARYSKU, czyli sałatka z dojrzałego awokado, jajek na twardo, wędzonego łososia z dodatkiem soku z cytryny i przypraw. Z GRECJI polecam sałatkę z pomarańczą, szparagami i pomidorami polaną sosem wykonanym z oliwy, soku pomarańczowego, soli oraz pieprzu. Drugie śniadanie i przekąski nawiązujące do kuchni świata to ciekawe urozmaicenie dnia w szkole lub w pracy.

  43. Damian W.

    W moim przypadku drugie śniadanie często musi być konsumowane w biegu. Dlatego poza odżywczością i smakiem posiłku, musi on być poręczny i najlepiej by dało się go jeść jedna ręką. Z pomocą przychodzi niezawodna bułka. Różnorodność w jej przygotowywaniu jest wielka, jednak ulubiłem sobie jeden wariant. Pełnoziarnisty wypiek traktuję olejem kokosowym jako smarowidło. Na to miks sałat, mozzarella, wędzony łosoś, jajko, chilli. Przed ‚zamknięciem’ lubię oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Tak skomponowana propozycja gwarantuje mi dogodzenie podniebieniu, długie uczucie sytości, komfort podczas jedzenia. Plusem jest też łatwość schowania. Sytuacja wymaga wolnych obu rąk – jednym ruchem chowam ją do woreczka, odkładam i mogę dojeść chwilę później.

  44. dorota54

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to roladki z bakłażana i wędzonego łososia. Szybka, niedroga i sycąca. Przy tym oryginalnie wygląda. Połączenie warzywa, ryby i ziół, czyli samo zdrowie. W pracy, nawet w tej, którą się kocha, nie sposób uniknąć stresujących sytuacji. Dlatego tak ważne jest, by móc się choć na chwilę od niej oderwać. Otwieram więc pudełko i uwalniam aromat roladek. Oto jak ważne jest drugie śniadanie!

    Składniki: bakłażan, 10 dag wędzonego łososia w plasterkach, 2 ząbki czosnku, 4 gałązki oregano, łyżka jasnego octu winnego, oliwa, sól, pieprz

    Przygotowanie: Bakłażan umyć, pokroić wzdłuż na plasterki, posypać solą i odstawić na mniej więcej 10 min. Gdy puści sok, opłukać i osuszyć. Oregano umyć, połowę posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać 3 łyżki oliwy, ocet winny, czosnek, oregano, sól oraz pieprz. Bakłażany obtoczyć w marynacie, odłożyć na 15 min. do lodówki. Następnie osączyć (marynatę zachować), piec 20 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. Na przestudzone plastry bakłażana nałożyć łososia, zwinąć w roladki. Ułożyć na talerzu, polać resztą marynaty, ozdobić pozostałym oregano.

  45. Laura

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną przekąskę to orkiszowe, czekoladowe muffiny ze słodką gruszką, chrupiącymi orzechami włoskimi i serem roquefort.
    Składniki:
    – 100 g gorzkiej czekolady min 72% kakao
    – 2 gruszki
    – 50 g łuskanych orzechów włoskich
    – 100 g sera roquefort
    – 300 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 120 g cukru trzcinowego demerara
    – szczypta soli
    – 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    – 2 jajka
    – 200 ml jogurtu naturalnego
    – 110 ml oleju
    – 100 g deserowej czekolady do polania

    Gruszkę obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Obrane włoskie orzechy posiekać. Ser roquefort pokroić na 12 słupków. Gorzką czekoladę roztopić. W misce wymieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia z cukrem trzcinowym demerara, cukrem z prawdziwą wanilią i szczyptą soli. W drugiej, dużej misce wymieszać roztrzepane jajka, olej, jogurt naturalny oraz stopioną i ostudzoną czekoladę. Do miski z mokrymi składnikami włożyć pokrojone gruszki i włoskie orzechy. Całość zasypać suchymi składnikami i delikatnie wymieszać – tylko do połączenia składników i wchłonięcia płynu przez mąkę. Gęste ciasto nałożyć do foremek na duże muffiny przy pomocy łyżki. W środek każdej babeczki wcisnąć słupek sera roquefort. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 20-25 minut (do suchego patyczka). Przestudzone muffiny polać stopioną deserową czekoladą.

  46. Vi.

    Pierwsze, drugie czy… trzecie- dla mnie śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Dostarcza energii, uzupełnia utracone w nocy zapasy i sprawia, że możemy efektywniej przeżywać każdy dzień! Drugie śniadanie to dla mnie wyzwanie- zazwyczaj jem je już w drodze, dlatego musi to być coś, co można przygotować wcześniej i zabrać ze sobą, musi jednak zachować świeżość, więc torebki śniadaniowe Jana Niezbędnego się często przeze mnie wykorzystywane! Na drugie śniadanie najchętniej wybieram ciasteczka owsiane- bez białej mąki i bez cukru, za to pięknie pachnące owocami i bakaliami, chrupiące i pyszne, zachowują świeżość nawet dnia dni, a pieką się jedyne 5 mniut! Podzielę się z Wami przepisem, bo uwielbiam przekazywać takie dobroci dalej- w końcu pysznego jedzonka potrzebuje każdy! ;)
    Składniki:
    – 2 szklanki płatków owsianych,
    – 2 łyżki mąki gryczanej,
    – pół szklanki mleka owsianego lub migdałowego,
    – 1 jajko,
    – 2 łyżki oleju kokosowego,
    – 1 mały banan,
    – mała garść: wiórków kokosowych, migdałów, płatków kakaowych (bez cukru), siemienia lnianego, sezamu, pestek słonecznika (lub innych Waszych ulubionych bakalii) ;)
    – pokrojone w drobną kostkę 3 suszone morele
    Przygotowanie:
    – Płatki zmieszać z mąką, mlekiem, jajkiem i olejem, następnie dodać rozgniecionego widelcem banana i pozostałe składniki- wymieszać wszystko (konsystencja powinna być lepka i zwarta, w razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę mleka). Ciasto rozłożyć łyżką formując małe ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. I gotowe- pyszne, zdrowe i sycące ciasteczka, które wyzwolą w Was wszystkie możliwe pokłady energii! ;)

  47. Ewusia12

    Moim pomysłem na drugie śniadanie będzie pyszna świeżo zaparzona kawa ale ze zdrowym dodatkiem- kuleczkami mocy :) Smakują jak trufle, posiadają dużo błonnika, można powiedzieć śmiało że to samo zdrowie !:)

    Pralinki mocy

    Składniki:

    200 g suszonych daktyli
    200 g suszonych śliwek
    100 g nerkowców
    dwie łyżki naturalnego kakao
    wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia

    Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Uformowane kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych lub kakao. Smacznego:)

  48. Grażyna Piłka

    Mój przepis na idealne drugie śniadanie i pyszną zdrową przekąskę to coś odlotowego, a przy tym bardzo zdrowego :)
    Uważam, że należy uśmiechać się od samego rana, bo tylko wtedy mamy gwarancję udanego dnia.
    Przekąski, które pragnę polecić wyzwalają uśmiech na twarzy i poprawiają humor, niezależnie od tego co się nam w ciągu dnia przydarzy. Idealnym pomysłem na śniadanie i przekąskę są owocowo-warzywne zwierzątka, które smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
    * winogronowy jeżyk
    * myszki z gotowanych jajek
    * ogórkowo-marchewkowe dżdżownice
    * naturalny jogurt
    * bananowy piesek
    * pełnoziarniste ciasteczka
    * uśmiechnięte kanapeczki
    Przedstawione przeze mnie pomysły na śniadanie/przekąskę są bardzo zdrowe, bowiem dostarczają organizmowi wiele witamin i minerałów. Są bardzo proste do wykonania, więc nie trzeba wkuwać na pamięć przepisu. Wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne owocowe i warzywa i zacząć przygodę z przygotowywaniem tych cudeniek ;)
    Lekkie, uśmiechnięte, niecodzienne danie to gwarancja udanego dnia! :)
    Nie mogłam dodać tutaj zdjęcia przedstawiającego wymienione wcześniej „zwierzątka”, dlatego umieściłam je na Państwa tablicy na facebooku. :)

  49. Ewusia12

    BELRISO – to deser ale czy zdrowy? Niekoniecznie … półki sklepowe uginają się deserkami z ryżem i dodatkami np. musem owocowym, krówkowym czy po prostu z jabłkiem i cynamonem… Ja spróbowałam wykonać taki w domu. Nic trudnego a smakuje sto razy lepiej :) Jest to idealna przekąska na drugie śniadanie.

    Bananowe BELRISO

    Składniki:

    100 g ryżu Basmati
    500 ml mleka
    1 łyżka miodu
    plasterki banana
    szczypta cynamonu

    Ryz ugotować na mleku (około 12 minut). Gdy przestygnie dodać miód. przełożyć do miseczek, na wierzch dodać banana i posypać cynamonem. Smakuje naprawdę pysznie :) Smacznego!

  50. Grażyna Piłka

    Nie wiem, czy dodał się poprzedni komentarz – jeśli tak, to proszę go wziąć pod uwagę, a ten po prostu pominąć.
    Mój przepis na idealne śniadanie/pyszną przekąskę składa się z czegoś odlotowego, a przy tym bardzo zdrowego. Uważam, że każdy dzień należy rozpocząć od uśmiechu na twarzy. Przekąski, które zaprezentuje bawią i smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
    * bananowy piesek
    * winogronowy jeżyk
    * marchewkowo-ogórkowe dżdżownice
    * myszki z gotowanych jajek
    * naturalny jogurt
    * pełnoziarniste ciasteczka
    * uśmiechnięte kanapeczki
    Zaprezentowane przekąski to bogactwo witamin i minerałów. Całość tworzy dużą porcję, można więc codziennie wykorzystać 2-3 elementy bądź podzielić się z bliskimi. Przygotowanie tych cudeniek jest bardzo proste. Nie trzeba wkuwać na pamięć długich, nudnych przepisów. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpowiednie owoce i warzywa i zacząć kulinarną przygodę ;)
    Nie mogłam wstawić tutaj w komentarzu zdjęcia przedstawiającego owe „zwierzaczki”, dlatego umieściłam je na Państwa tablicy na facebooku :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>