KONKURS Bakalie na świątecznym stole w nowej odsłonie

Przed nami Święta Bożego Narodzenia, które dla wielu z nas są wspólnym spędzaniem czasu z bliskimi. Jest to również czas przygotowań świątecznych potraw. Wykonanie wielu potraw nie może obyć się bez bakalii… Stanowią one smaczny i zdrowy dodatek do niektórych rodzajów ciast, dań głównych, przystawek oraz jako dekoracja.

W tym roku razem z firmą Bakalland chcielibyśmy zaprosić Was do wspólnego odkrywania smaków bakalii na świątecznym stole. Chcielibyśmy, abyście zdradzili nam swoje pomysły i przepisy na świąteczne dania z bakaliami. Jesteśmy ciekawi Waszych przepisów zarówno na słodko, jak i słono.

Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis z wykorzystaniem bakalii: Mango Bakalland, Ananasa Bakalland, Złotych Owoców (Miechunki Peruwiańskiej) Bakalland, Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland, Wiśni soczystej Bakalland. W przepisach nie muszą być wykorzystane wszystkie podane składniki naraz.

Na autorów dziesięciu najbardziej kreatywnych propozycji czekają zestawy Bakalland.

konkurs-z-logo-a

 Może zainspiruje Was jeden z poniższych przepisów:
Biała czekolada z Żurawiną z sokiem z granatu

bakalland_biala-czekolada-z-bakaliowa-nuta-2

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 100 g pistacji Bakalland
  • 70 g skórki pomarańczowej Bakalland
  • 100 g jagód Goji Bakalland
  • Szczypta soli himalajskiej

Cały przepis: ZOBACZ

Tradycyjna kutia z miechunką peruwiańską

To tradycyjna potrawa, która spożywana była podczas świąt na Kresach. Współcześnie popularna jest wśród mieszkańców wschodnich regionów Polski. Jej nazwa pochodzi od ukraińskiego słowa kókkos, które oznacza ziarno.

bakalland_kutia2

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 masa makowa Bakalland
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g rodzynek Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g Złotych owoców (Miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • Pół szklanki soku wyciśniętego z mandarynki

Cały przepis: ZOBACZ

ZASADY UCZESTNICTWA W KONKURSIE:
1. W komentarzu pod konkursem należy wpisać/ przesłać przesłać przepis z wykorzystaniem bakalii: Mango Bakalland, Ananasa Bakalland, Złotych Owoców (Miechunki Peruwiańskiej) Bakalland, Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland, Wiśni soczystej Bakalland(może być zdjęcie lub krótki tekst);
2. Polubić nasz Fanpage (możesz, ale nie musisz);
3. Polubić Fanpage Bakalland(możesz, ale nie musisz);
4. Zamieść na swoim blogu lub na tablicy na swoim Facebook’u notkę na temat konkursu.

 

***

Konkurs trwa od 5 grudnia do dnia 11 grudnia br. do godziny 20.00 na stronie www.FOODandKITCHEN.pl i na naszym FB. Dane zwycięzców, wraz z informacją na temat wygranych nagród, zostaną opublikowane 13 grudnia br.
Na maile z adresami korespondencyjnymi zwycięzców czekamy do dnia 18 grudnia do godz. 19.00.
Nadesłanie propozycji konkursowej oznacza zgodę na jej publikację przez www.FOODandKITCHEN.pl.
Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w konkursie!

55 comments

  1. Marzena Pająk

    Proponuję danie, które oczaruje najbardziej wybrednych gości. Wykorzystamy w nim wiele produktów Bakalland. To danie jest szlachetne, pyszne i soczyste. Świąteczni przybysze będą zachwyceni.
    ŚWIĄTECZNY INDYK Z BAKALIAMI
    1,5 kg fileta z indyka
    1 łyżka masła
    2 łyżki oleju
    1 listek laurowy
    2 goździki
    sól
    pieprz świeżo zmielony
    ½ łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    ½ łyżeczki ostrej papryki
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki rodzynek Bakalland
    10 sztuk śliwek kalifornijskich Bakalland
    5 sztuk suszonych moreli Bakalland
    sok z połowy limonki
    1 średnia czerwona cebula
    200 ml soku z jabłek
    2 łyżki orzechów pistacjowych Bakalland
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    Wykonanie:
    Mięso oczywiście myjemy dokładnie i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Czosnek drobno siekamy lub wyciskamy. Dodajemy papryki, cynamon, sól i pieprz oraz tymianek i majeranek.
    Przygotowane mięso nacieramy powstałą pastą.
    Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Na rozgrzane masło z olejem wkładamy mięso i obsmażamy na złoto z każdej strony.masło. Dodajemy cebulę, goździki, listek laurowy i sok z limonki. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około 20 minut.
    Rodzynki moczymy w soku jabłkowym, morele i śliwki kroimy w paseczki. Wszystko dodajemy na patelnię do mięsa i zalewamy sokiem z jabłek.
    Przykrywamy patelnię i dusimy 10 minut. Gdy wszystko jest miękkie posypujemy siekanymi pistacjami. Podajemy z ryżem i dowolną surówką
    Życzę Wesołych i Smacznych Świąt 🙂

  2. Beacia1978

    Sycący bakaliowy blok mleczny

    Składniki
    kostka masła
    250 ml wody
    500 g mleka w proszku
    100 g cukru
    1 cukier waniliowy
    250 g herbatników
    tabliczka białej czekolady
    100 g Mango Bakalland
    50 g Ananasa Bakalland
    50 g Złotych Owoców Bakalland,
    100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
    50 g Wiśni soczystej Bakalland
    skórka z cytryny

    Przygotowanie:
    Roztopić masło, dodać do niego wodę, przelać do miski i mieszając powoli wspywać cukier, cukier waniliowy i przesiane mleko w proszku.
    Do jednolitej masy dodać pokruszone herbatniki, kostki czekolady, bakalie i startą skórkę z cytryny.
    Przelać do foremki keksówki wyłożonej folią i odstawić na 12 godzin do zastygnięcia.

  3. Beacia1978

    Sycący bakaliowy blok mleczny

    Składniki
    kostka masła
    250 ml wody
    500 g mleka w proszku
    100 g cukru
    1 cukier waniliowy
    250 g herbatników
    tabliczka białej czekolady
    100 g Mango Bakalland
    50 g Ananasa Bakalland
    50 g Złotych Owoców Bakalland,
    100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
    50 g Wiśni soczystej Bakalland
    skórka z cytryny

    Przygotowanie:
    Roztopić masło, dodać do niego wodę, przelać do miski i mieszając powoli wspywać cukier, cukier waniliowy i przesiane mleko w proszku.
    Do jednolitej masy dodać pokruszone herbatniki, kostki czekolady, bakalie i startą skórkę z cytryny.
    Przelać do foremki keksówki wyłożonej folią i odstawić na 12 godzin do zastygnięcia.

  4. Marta K

    Ten przepis znalazłam jakieś trzy lata temu w jakiejś gazetce z przepisami . Nazywał się -śledzie z rodzynkami-. Ja go urozmaiciłam i powstał mój autorski popisowy przepis

    Świąteczne śledziki z bakaliami

    -50 dag filetów śledziowych (matiesów)
    -3 cebule
    -3/4 szklanki oleju
    -1 łyżka rodzynek
    -1/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich
    -2 łyżki żurawiny
    -morele suszone około 7 szt
    Dodatkowo ale nie koniecznie 1/2 łyżeczki imbiru mielonego oraz pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej.

    Śledzie namaczamy i odstawiamy na kilka godzin. Następnie śledzie odsączamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w pióra cebulę dusimy aż będzie szklista, następnie dodajemy rodzynki, żurawinę i pokrojone w paseczki morele chwilę jeszcze dusimy ,doprawiamy pieprzem, imbirem i papryką dodajemy orzechy i studzimy. Śledzie kroimy i łączymy z cebulą i bakaliami. Najlepszy jest gdy postoi jakiś czas w lodówce
    orzechy włoskie 2 łyżki

  5. SKŁADNIKI
    CIASTO KRUCHE

    200 g mąki
    100 g masła
    60 g cukru pudru
    2 szt żółtka
    NADZIENIE

    250 g białego maku
    45 g rodzynek
    30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    50 g orzechów arachidowych
    45 g masła
    100 g golden syropu
    50 g cukru
    3 szt jajka
    60 g kaszy manny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    500 ml kwaśnej śmietany 18%
    3 szt białka
    80 g cukru
    100 g wiórków kokosowych
    40 g budyniu śmietankowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0.25 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g cukru pudru
    2-3 łyżek soku z cytryny
    200 g powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)

    PRZYGOTOWANIE:

    Krok 1

    Ciasto kruche: mąkę, cukier puder i masło posiekać na stolicy na drobny „piasek”. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je na dno formy o wymiarach 21×25 cm , wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.

    Krok 2

    Masa makowa (najlepiej przygotować dzień wcześniej): biały mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotować. Gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić na drobnym sicie (pozostawić do odsączenia na około 15 – 30 minut). Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i po 15 minutach odcedzić . Mak zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko razem z orzechami arachidowymi, skórką pomarańczową i rodzynkami. W osobnym garnku roztopić masło razem z cukrem i golden syropem. Wsypać mak i podsmażyć na niewielkim ogniu stale mieszając 2-3 minuty (mak nie może się przypalić!) i odstawić do wystudzenia.

    Krok 3

    Jajka utrzeć mikserem i stopniowo dodawać masę makową. W osobnej miseczce wymieszać kaszę mannę z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy z maku. Całość dokładnie wymieszać (masa powinna być delikatna, nie zbita). Rozłożyć równomiernie na podpieczonym spodzie. Piec 25 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu na warstwie z białego maku rozłożyć powidła (można je uprzednio podgrzać, jeśli są za gęste) oraz masę śmietanowo-kokosową.

    Krok 4

    Warstwa kokosowa: śmietanę, cukier, kokos, budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać na gładką masę (najlepiej mikserem). W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i wmieszać bardzo delikatnie do masy śmietanowo-kokosowej. Wyłożyć na powidła i piec ok. 40 minut w 180 stopniach (wierzch można przykryć folią aluminiową, gdyby za bardzo się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto polukrować i posypać orzeszkami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!

  6. Ewelina Pędzikowska

    Wigilijny makaron z makiem

    Makaron wymieszany z bakaliami, chrupiącymi orzeszkami, dużą ilością maku, pachnący migdałami i polany słodkim miodem to tradycyjny wigilijny deser goszczący od lat na naszym świątecznym stole.

    Składniki:
    250g makaronu wstęgi Pappardelle
    200g maku Bakalland
    50g orzechów włoskich Bakalland
    40g orzechów nerkowca Bakalland
    40g rodzynek Bakalland
    40g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
    40g złotych owoców miechunki peruwiańskiej Bakalland
    100g skórki pomarańczowej kandyzowanej Bakalland
    3 łyżki masła
    4 łyżki miodu
    1 aromat migdałowy
    2 łyżki oleju
    sól

    Wykonanie:
    1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
    2. Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 – 5 godzin.
    Po tym czasie zmielić dwukrotnie.
    3. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca drobno posiekać.
    4. Rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut.
    5. Masło roztopić i wlać do maku, dodać orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i wlać aromat migdałowy.
    6. Na samym końcu masę makową przełożyć do makaronu i wszystko dokładnie wymieszać.

  7. kluzik Agnieszka

    Murzynek z dużą ilością bakali
    1,5szkl.mąki
    kostka masła
    1,5szkl.cukru
    2łyżeczki proszku
    4łyżki mleka
    4łyżki kakao
    4jajka
    1,5szkl bakalii
    50g,gorzkiej czekolady
    Smacznego!

  8. Ziomek

    Strucla drożdżowa
    1/2 szklanki mleka
    4 g drożdży instant
    3 łyżki cukru
    25 dag mąki
    Szczypta soli
    3,5 dag masła
    Żółtko
    Bakalie :
    20 dag owoców kandyzowanych Bakalland
    5 dag orzechów laskowych Bakalland
    7 dag żurawiny suszonej Bakalland
    Lukier :
    1szklanka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól i wymieszaj. Mleko i masło podgrzej aż masło się roztopi. Ostudź i wlej do miski z mąką, dodaj żółtko. Wyrób elastyczne ciasto i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło. Następnie lekko zagnieć i rozwałkuj na kwadrat. Posyp równą warstwę bakalii Bakalland i zwiń ciasno w rulon. Piecz 30 minut w 170 st C Z cukru pudru, soku z cytryny i 2-3 łyżek gorące j wody zrób lukier i posmaruj ciasto. Posyp obficie bakaliami.

  9. Maria

    Skoro zblizamy sie do swiat najlepszym przepisem będzie Keks z bakaliami, który najlepiej zrobic dwa dni przed świętami i owinac w ściereczkę.
    Przygotowac
    5 jajek
    2 szklanki mąki
    25 dag masła
    szklanka cukru
    torebka cukru wanilinowego
    30 dag mieszanych bakalii Bakalland (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropli aromatu rumowego
    Sposób wykonania:

    Przygotować bakalie. Większe owoce pokroić w kosteczkę (rodzynki i figi można wcześniej namoczyć w rumie albo winiaku). Orzechy i migdały grubo posiekać (wcześniej posypać je niewielka ilością cukru, żeby nie podskakiwały na deseczce).
    Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym.
    Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku.
    Wlać zapach rumowy. na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Wymieszać.
    Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy keksowej.
    Keks z bakaliami piec ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Ostudzić, wyjąć z pergaminem. przed podaniem usunąć pergamin, keks oprószyć niewielką ilością cukru pudru.

  10. Mariola

    Placek ze szpinakiem 🙂
    Składniki na tortownicę: 450 g mrożonego szpinaku drobnego, 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki oleju, 2 szklanki mąki krupczatki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 ml śmietanki kremowej Gostyńskiej 30%, 2xśmietan fix, cukier waniliowy, owoce żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
    Wykonanie: Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć. Zmiksować jajka z cukrem. Wlać powoli olej, dalej mieszając wsypać mąkę z proszkiem. Po połączeniu całej masy dodać szpinak i mieszać powoli łyżką. Wlać do formy i piec przez 1 godz w 180 stopniach. Po wystudzeniu placka, obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę, dodając pod koniec śmietan-fix z cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru. Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruchami ciasta i obłożyć owocami żurawiny z sokiem z granatu, leciutko dociskając dłonią.

  11. Marlenax

    Czy jest choć jedna osoba na świecie, która wyobraża sobie Boże Narodzenie bez MARCEPANU?! No chyba nie (a jak jest to niech się do mnie zgłosi przekonam ją „przez żołądek do serca”, że jednak się myli…).
    I właśnie na MARCEPAN do „chlebka marcepanowego”, nadziewania pierniczków, obłożenia tortu keksa, strucli potrzebujemy MIGDAŁÓW Bakalland
    Składniki:
    • 250 g migdałów
    • 1 szklanka cukru
    • 220 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
    • 2 łyżki syropu klonowego
    • pół szklanki wody
    Migdały sparzyć, obrać i zmielić w blenderze na tzw. grubszą mączkę.
    W małym garnuszku z grubym dnem umieścić cukier, wodę, syrop klonowy i podgrzewać, do rozpuszczenia się cukru. Zagotować.
    Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i wlać do nich gorący syrop. Dodać aromat migdałowy. Całość zmiksować mikserem do otrzymania zwartej kuli. Jeśli masa okaże się zbyt sucha by uformować kulę, dolać wody i wyrobić. I odwrotnie – jeśli masa będzie zbyt klejąca, dodać odrobinę cukru pudru.
    Uformować wałek, owinąć folią spożywczą, przechowywać w lodówce. Zużywać wg uznania 😉

  12. Emilia M

    Mój ulubiony i prosty jak drut deser, który znika w mig!:)
    1/3 szklanka oleju
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 duże słodkie jabłka
    1 marchew
    1 mała cukinia
    1 szklanka mieszanki orzechów, bakalii (wedle uznania np: orzechy włoskie, żurawina, rodzynki)

    Jabłka pokroić w kostkę. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć nadmiar wody. Orzechy i bakalie można trochę posiekać, chyba że ktoś lubi większe kawałki.
    Teraz wszystkie składniki wrzucić do plastikowej miski i dokładnie wszystko wymieszać drewnianą łyżką!!! Formę wyłożyć papierem i wylać przygotowaną masę.
    Piekarnik nagrzać do około 180 st i piec około 40-50 minut.
    Po upieczeniu dekorujemy czym chcemy:) może to być polewa, cukier puder, a nawet wiórki kokosowe.
    Ja ciastem najchętniej zajadam się bez dekoracji:) Polecam gorąco!

  13. Emilia M

    Mój ulubiony i prosty jak drut deser, który znika w mig!:)
    1/3 szklanka oleju
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 duże słodkie jabłka
    1 marchew
    1 mała cukinia
    1 szklanka mieszanki orzechów, bakalii (wedle uznania np: orzechy włoskie, żurawina, rodzynki)

    Jabłka pokroić w kostkę. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć nadmiar wody. Orzechy i bakalie można trochę posiekać, chyba że ktoś lubi większe kawałki.
    Teraz wszystkie składniki wrzucić do plastikowej miski i dokładnie wszystko wymieszać drewnianą łyżką!!! Formę wyłożyć papierem i wylać przygotowaną masę.
    Piekarnik nagrzać do około 180 st i piec około 40-50 minut.
    Po upieczeniu dekorujemy czym chcemy:) może to być polewa, cukier puder, a nawet wiórki kokosowe.
    Ja ciastem najchętniej zajadam się bez dekoracji:)

  14. Anna J.

    Bakaliowe pierożki.
    Moją alternatywą na smaczne i zdrowe potrawy dla moich dzieci są bakaliowe pierożki za którymi przepadają. Również dorośli nie mogą im się oprzeć 🙂

    Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki
    po 1/4 łyżeczki soli i proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki masła
    2 łyżki margaryny

    Składniki na nadzienie:
    2 szklanki Mango Bakalland
    1/2 szklanki migdałów Bakalland
    1/2 szklanki Wiśni soczystej Bakalland
    10 dag cukru
    cynamon

    Ponadto:
    olej
    cukier z cynamonem

    Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier wymieszać w misce, dodać posiekane masło i margarynę, zagnieść ciasto, w trakcie dolać 1/2 szklanki lodowatej wody. Z ciasta uformować kulę i odłożyć do lodówki na 30 minut.

    Mango gotować w małej ilości wody, aż zmięknie, odcedzić i zmiksować. Przełożyć do rondla, dodać cukier i gotować 5 minut. Dodać pokrojone wiśnie i posiekane migdały, doprawić cynamonem. Ostudzić.

    Ciasto rozwałkować na placki o grubości 3 mm. Wycinać szklanką krążki, na każdym kłaść po łyżce nadzienia. Składać pierożki na pół i sklejać brzegi.

    Wlać na patelnię tyle oleju, aby jego warstwa miała 2 cm wysokości. Rozgrzać i smażyć pierożki do zrumienienia. Osączyć z tłuszczu. Posypać cukrem z cynamonem. Smacznego 🙂

  15. Iwona Biniek

    „Niby makiełki” według mojego pomysłu 🙂

    Ciasto:

    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 kostki margaryny Palmy
    4 żółtka
    1 lub 2 cukry waniliowe po 32 g
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa makowa:

    0,5 puszki masy makowej Bakalland (z puszki)
    rodzynki Sułtańskie Bakalland (według uznania)
    Mango Bakalland (według uznania)
    orzechy włoskie Bakalland (według uznania)
    żółtko
    skórka pomarańczowa Bakalland (według uznania)

    Sposób przygotowania:

    Składniki na ciasto zagnieść aż powstaną granulki. Ciasto włożyć do lodówki i schłodzić.
    Orzechy rozgnieść na małe kawałki, a mango pokroić na małe kosteczki. Masę makową wymieszać z orzechami, rodzynkami, skórką pomarańczową, mango i żółtkiem. Ciasto rozwałkować (jest bardzo kruche więc może się trochę łamać). Na ciasto układamy równo masę makową i rolujemy je jak roladę. Po zrolowaniu kroimy na 1,5 cm kawałki. Układamy na blaszkę.
    Pieczemy około 30 minut w temp. 170 – 180 stopni. Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem 🙂

  16. wiolka

    Nowoczesny kompot wigilijny. 2 litry wody
    suszone jabłka
    owoce Bakalland;
    suszone śliwki
    rodzynki Sułtańskie
    ananas
    wiśnie
    żurawina z sokiem z granatu
    Owoce wrzucamy do garnuszka,dolewamy wodę i zagotowujemy.Studzimy.Ja nie słodzę ale można troszkę posłodzić jak ktoś lubi.

  17. gosika

    Keks najeżony bakaliami
    250 g mąki pszennej,
    1 margaryna,
    250 g cukru
    5 jajek
    1 łyżka proszku do pieczenia i 1 łyżka wódki lub spirytusu
    bakalie Bakalland: rodzynki sułtańskie, mango, ananas
    Margarynę roztopić i ostudzić. Cukier utrzeć z żółtkami i alkoholem. Dodać ostudzoną margarynę, mąkę z proszkiem oraz sparzone i oprószone mąką bakalie. Ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć ciasto do formy lub prodiża i piec 50 min.
    SMACZNEGO!!!

  18. Grażyna

    GALANTYNA Z BAKALIAMI czyli coś na pograniczu wędliny i pasztetu o ciekawym i delikatnym smaku, który w dużej mierze jest zasługą bakalii w tym przypadku rodzynek, żurawiny , Ananasa Bakalland, Złotych Owoców (Miechunki Peruwiańskiej)
    ok 600 g mięsa wieprzowo-wołowego ( może być drobiowe )
    ok. 100 g serka homogenizowanego naturalnego lub śmietany
    garść suszonych owoców (po kilka moreli, brzoskwinia, gruszka, daktyle, ananas, miechunka peruwiańska i mango Bakalland )
    garść orzechów laskowych lub włoskich
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki imbiru
    odrobina soli
    Mięso mielę bardzo drobno w maszynce albo w malakserze. Owoce suszone kroję na mniejsze części.
    Do zmielonego mięsa dodaję serek lub śmietanę, suszone owoce, orzechy, przyprawy i dokładnie mieszam.
    Rękaw do pieczenia rozcinam, na to kładę mięso i formuję prostokąt.
    Zwijam w tak zwanego cukierka. Dodatkowo związuję sznurkiem. Wkładam do formy i nalewam szklankę wody. Wstawiam do nagrzanego do 150°C piekarnika i piekę 1 godzinę. Zostawiam do wystudzenia. Po wystudzeniu uwalniam ze sznurków, wyjmuję i kroję na plasterki. Gotowe, smacznego. Warto spróbować zrobić galantynę bo na pewno zachwyci gości niepowtarzalnością i smakiem – może czas aby coś nowego zagościło na naszych świątecznych półmiskach a mięso z bakaliami Bakalland w tym przypadku okazało się duetem doskonałym.

  19. Angelika Akurriata

    Pyszne bakaliowe pierniczki w stylu cookies.
    Pyszne bakaliowe pierniczki cookies
    Składniki na kilkanascie sztuk:

    275 g mąki pszennej typ 550
    25 g kakao
    2 opakowania przyprawy do piernika
    1 lyzeczka cynamonu
    1 lyzeczka pokruszonych gozdzikow
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    100 g gorzkiej posiekanej czekolady
    2 duże jajka
    300 ml kwaśnej śmietany 18%
    150 g brązowego cukru
    85 g roztopionego masła
    1 łyżeczka sparzonej kawy mielonej
    5 lyzek posiekanego mango Bakalland
    5 lyzek posiekanego ananasa Bakalland
    5 łyżek posiekanej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
    5 łyżek posiekanej wiśni soczystej Bakalland
    5 łyżek posiekanych suszonych śliwek
    3 łyżki rodzynek Bakalland
    3 łyżki posiekanych moreli Bakalland

    W jednym naczyniu laczymy składniki suche: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, cukier, czekoladę. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło, sparzona kawe. Do miseczki z suchą masą stopniowo wlewać składniki mokre, delikatnie mieszając. Do powstałej masy dosypać wszystkie bakalie i połączyć.

    Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Łyżka nałożyć porcję ciasteczek, srednicy ok. 8 cm, grubości około 1 cm. Piec w temperaturze 170ºC przez około 8-10 minut. Pierniczki musza byc delikatnie miekkie. Gotowe! Chwytac w łapkę i zajadać.

  20. Angelika Akurriata

    Pyszne bakaliowe pierniczki w stylu cookies.

    Składniki na kilkanascie sztuk:

    275 g mąki pszennej typ 550
    25 g kakao
    2 opakowania przyprawy do piernika
    1 lyzeczka cynamonu
    1 lyzeczka pokruszonych gozdzikow
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    100 g gorzkiej posiekanej czekolady
    2 duże jajka
    300 ml kwaśnej śmietany 18%
    150 g brązowego cukru
    85 g roztopionego masła
    1 łyżeczka sparzonej kawy mielonej
    5 lyzek posiekanego mango Bakalland
    5 lyzek posiekanego ananasa Bakalland
    5 łyżek posiekanej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
    5 łyżek posiekanej wiśni soczystej Bakalland
    5 łyżek posiekanych suszonych śliwek
    3 łyżki rodzynek Bakalland
    3 łyżki posiekanych moreli Bakalland

    W jednym naczyniu laczymy składniki suche: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, cukier, czekoladę. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło, sparzona kawe. Do miseczki z suchą masą stopniowo wlewać składniki mokre, delikatnie mieszając. Do powstałej masy dosypać wszystkie bakalie i połączyć.

    Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Łyżka nałożyć porcję ciasteczek, srednicy ok. 8 cm, grubości około 1 cm. Piec w temperaturze 170ºC przez około 8-10 minut. Pierniczki musza byc delikatnie miekkie. Gotowe! Chwytac w łapkę i zajadać.

  21. tort migdałowy:
    biszkopt:
    6 białek

    300 g cukru drobnego do wypieków

    100 g cukru pudru

    400 g mielonych migdałów Bakalland

    ½ łyżeczki proszku dopieczenia
    na krem:
    6 żółtek

    250 ml śmietany 30%

    6 łyżek cukru

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    1 laska wanilii

    200 g masła
    biszkopt:
    1. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować 2 formy o średnicy 20 cm wykładając je papierem do pieczenia.

    2. Białka ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez minutę następnie zmniejszyć i ubijać kolejne 2 minuty.

    3.Cały czas miksując wsypać po łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę.

    4. Cukier puder należy wymieszać w osobnej misce z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.

    5. Do ubitej,sztywnej masy z białek dodać zawartość miski z mielonymi migdałami.Całość delikatnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.

    6. Masę przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika. Temperaturę od razu zmniejszyć do 150 C i piec 45 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim blaty do wystudzenia.
    Przygotowanie kremu:

    1. Żółtka ubić mikserem z cukrem, aż do momentu kiedy masa będzie gęsta – około 5 minut.

    2. Do ucieranych żółtek dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksować kolejną minutę.

    3. W rondelku zagotować śmietankę wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii.

    4. Usnąć laskę wanilii i bardzo cienkim strumieniem wlewać śmietankę do ucieranych żółtek.

    5. Masę przelać do rondla i cały czas mieszając gotować na małym ogniu do momentu kiedy zgęstnieje. Odstawić, przykryć folią spożywczą i ostudzić.

    6. Masło wyjąć z lodówki -niech osiągnie temperaturę pokojową. Następnie ucierać je 5 minut na puszyste krem aż stanie się białe.

    7. Do cały czas ucieranego masła dodawać powoli po łyżce kremu budyniowego. Ma powstać gładki, żółty krem maślano-bydyniowy. 🙂

  22. Iwona Chmiel

    Ciasto dyniowo – jabłkowe z sosem karmelowym

    Składniki na ciasto:
    – 5 jajek
    – 180 g cukru trzcinowego
    – 180 ml oleju rzepakowego
    – 260 g mąki
    – 240 g startej na grubych oczkach dyni
    – 150 g startego na grubych oczkach jabłka
    – 60 g suszonej miechunki peruwiańskiej Bakalland
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – 1 łyżeczka sody
    – 1 łyżeczka cynamonu
    – 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
    – szczypta soli

    Składniki na polewę karmelową:

    – 140 g cukru trzcinowego
    – 30 g masła
    – 30 ml mleka
    – 40 g cukru pudru
    – 70 g serka mascarpone
    – szczypta soli

    Wykonanie:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Wolnym strumieniem wlać olej, cały czas miksując. Do ubitej masy wsypać przesianą mąkę, wymieszać. Na koniec dodać startą dynię, jabłka oraz miechunkę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do, wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy, o średnicy 22 – 23 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 55 – 60 minut. Na 10-15 minut przed końcem przykryć ciasto folią aluminiową, żeby za mocno się nie przypiekło.

    Wykonanie polewy karmelowej:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Cukier, masło i sól umieścić w niewielkim rondelku. Podgrzewać na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i przestudzić. Do sosu karmelowego dodać cukier puder oraz serek mascarpone, zmiksować. Polać nim ciasto, włożyć do lodówki do stężenia.

  23. Iwona Chmiel

    Kruche ciasteczka żurawinowe

    Składniki:

    – 300 g mąki
    – 30 g cukru trzcinowego
    – 200 g zimnego masła
    – 120 g suszonej żurawinyBakalland
    – 3 żółtka
    – szczypta soli

    Żurawinę drobno posiekać. Mąkę przesiać z solą. Do mąki dodać posiekaną żurawinę, cukier, żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.

    Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 – 5 mm, delikatnie podsypując mąką lub wałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej. Za pomocą okrągłej foremki wycinać ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem włożyć na 15 minut do lodówki. Piec 12 – 14 minut w temperaturze 200oC. Wyjąć i wystudzić na kratce.

  24. W święta, nie ukrywajmy, mamy tyle rzeczy do zrobienia, że sprawdzają się najprostsze przepisy. Moim zdaniem najlepszy przepis to piękna salaterka i wszystkie wymienione składniki luzem! Znikły by z talerza w kilka minut. Ale jeśli prosicie o przepis to wybieram PONCZ!!! Kupujemy adwokat i wymienione składniki -> przygotowujemy szklane, głębokie naczynie, wlewamy awokat a wszystkie owoce ( Mango Ananas Złotye Owoce (Miechunki Peruwiańskiej) Żurawina z sokiem z granatu Wiśnia ) przegotowuję w syropie z cukrem trzcinowym przez kilka minut. Po ostudzeniu dodaję do adwokatu. Mniam, już ślinka cieknie.
    p.s: Mam już świetny pomysł na post na bloga !

  25. BANANOWO-BAKALIOWY SONG
    czyli oszczędny chlebek bananowy z bakaliami i czekoladą

    SKŁADNIKI:

    1,5 szklanki mąki tortowej
    125 g masła lub oleju
    2-3 dojrzałe banany
    100-150 g czekolady (deserowej lub gorzkiej, według uznania)
    1 garść ulubionych bakalii lub ich mieszanki – Mango Bakalland, Złote Owoce Bakalland, Żurawina z sokiem z granatu Bakalland, Wiśni soczystej Bakalland – ja często tak wykorzystuję resztki bakalii pozostałe po przygotowaniu z innych wypieków, żeby się nie zmarnowały 🙂
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    0,5 szklanki cukru pudru
    3 jajka
    kilka kropli ulubionego aromatu

    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta/mąka

    PRZYGOTOWANIE:

    Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy w misce.
    Czekoladę siekamy na drobne kawałki i odstawiamy w chłodne miejsce, by się nie pozlepiała w bryłki (można oprószyć ją mąką, podobno daje to lepszy efekt, choć ja nie zauważyłam większej różnicy).

    Banany kroimy równie drobno i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

    Masło/olej miksujemy z cukrem pudrem na jednolitą masę, dodajemy po jednym jajku, a później „doprawiamy” aromatem (u mnie, z braku laku, arakowy). Do tej masy stopniowo dosypujemy mąkę, cały czas miksując.

    Na końcu w misce z masą lądują banany, bakalie i czekolada. Mieszamy, wiadomo. 😉

    Masę wylewamy do formy natłuszczonej lekko masłem i oprószonej mąką albo bułką tartą. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez mniej więcej 50 minut (do suchego patyczka).

    Chlebek bananowy najlepiej smakuje schłodzony, w towarzystwie dobrej, świątecznej kawy i ciekawej książki.
    To proste ciasto, które na dodatek przypadnie do gustu każdej szanującej się wielkopolskiej gospodyni – wszak nie bez kozery uchodzimy za liderki oszczędności i gospodarności. 😉 Jeśli więc, drogie kury domowe z Wielkopolski i nie tylko, w Waszych kuchniach dogorywają jakieś nieszczęsne banany, to – zamiast pozbywać się ich w niecny sposób, dajcie im drugie życie i przeróbcie je na pyszny chlebek bananowy.

    Niestety, oszczędności kończą się w tym wypadku na zużyciu przejrzałych bananów… Ciasto jest bowiem tak pyszne, że mało kto poprzestanie na jednym kawałku. 😀 Na Święta lepiej zrobić solidny zapas! 🙂

    Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego!
    P.S. Na FB wrzucam zdjęcie chlebka. 🙂

  26. Jeśli można dodać więcej receptur, to ja polecam jeszcze jedną! 🙂

    ROZGRZEWAJĄCE MUFFKI PIERNIKOWE Z NIESPODZIANKĄ

    Zimą wzrasta moje zapotrzebowanie na rozgrzewające pyszności, najlepiej korzenne – bo idealnie komponują się z zimowym krajobrazem za oknem, malunkami mrozu na szybie i wspaniałym ciepełkiem domowego ogniska. Do tego kubek herbaty, kocyk, dobra książka – i można sobie zimowo poleniuchować bez ryzyka zmarznięcia…

    Dodam też, że to idealna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za twardawymi piernikami, a lubią aromat korzennych, piernikowych przypraw – delikatne, mięciutkie, pachnące i nadziane bakaliami Bakalland muffki nikomu nie połamią zębów, a zaspokoją apetyt dużych i małych amatorów piernikowych smaków. 🙂 Polecam także na Święta! 🙂

    A dlaczego MUFFKI?
    Bo są jak mufka – rozgrzewają! 🙂

    * * *

    Składniki:

    300 g mąki pszennej
    250 g miodu
    120 g masła
    2 jaja
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżka cynamonu (opcjonalnie – ja uwielbiam ten aromat, więc dodaję go niemal do wszystkiego)
    niewielki słoik ulubionego dżemu (u mnie domowy truskawkowy)
    100 g bakalii Bakalland – Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland i/lub Wiśni soczystej Bakalland (można wymieszać, można wybrać jedne z nich, można dobrać je do ulubionego dżemu)
    lukier lub czekolada do dekoracji

    Przygotowanie:

    Miód i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy delikatnie, aż się połączą. Następnie studzimy (ale nie do końca – niech masa pozostanie ciepława, łatwiej ją będzie połączyć z pozostałymi składnikami).

    Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 170 stopni Celsjusza (żeby nie tracić później czasu na czekanie).
    Mieszamy dżem z bakaliami Bakalland.

    Przesianą mąkę łączymy z przyprawami i sodą, a następnie dodajemy do niej jaja i mieszankę masła oraz miodu. Miksujemy intensywnie kilka minut, a później przekładamy połowę masy do papilotek, wypełniając je do 1/3 wysokości (starałam się kłaść mniej więcej 2/3 łyżki na papilotkę). Na tym podkładzie ląduje dżem z bakaliami, który następnie przykrywamy resztą ciasta.

    Pieczemy muffiny przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (swoją drogą, ciekawe, kto wymyślił tę metodę z patyczkiem i użył jej jako pierwszy…). 🙂 Zdobimy wedle uznania, choć przyznaję, że mnie muffiny smakują również w wersji bez zdobień. 😉

    Smacznego!

  27. basia

    A ja podzielę się przepisem na batoniki energetyczne:) Potrzebujemy:
    1 puszkę mleka zagęszczonego niesłodzonego
    250g płatków owsianych górskich
    70g wiórek kokosowych
    100g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
    125g niesolonych fistaszków (może być miks orzechów:pistacje, nerkowce itp zalezy co mamy w domu :))
    125g mieszanki nasion (słonecznik dynia, sezam)
    100 g łącznie: Mango Bakalland, Ananasa Bakalland, Złotych Owoców (Miechunki Peruwiańskiej) Bakalland, , Wiśni soczystej Bakalland w dowolnej kombinacji 🙂

    Mleko słodzone podgrzewamy lekko w garnuszku. W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki, dolewamy mleko dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 23x33cm wykładamy papierem do pieczenia, do niej przekładamy przygotowaną mieszankę, nie dociskamy zbyt mocno do dna, batoniki będą zbyt zbite i twarde.
    Pieczemy około godziny w temperaturze 140*C. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na równe batoniki.
    Smacznego!!

  28. Kasia

    Nie lubiłam kutii. Zawsze dziwiło mnie, że inni tak się nią zachwycają. Ta robiona przez moją babcię nie zachwycała. Bo czym może zachwycić pęczak wymieszany z makiem? Kiedyś powiedziałam o tym mamie. Zapytałam, skąd te zachwyty, o których słyszałam. Wyjaśniła mi, że babcina kutia jest inna, nauczona oszczędnego życia babcia, robiła bardzo skromną wersję. Mama zaproponowała, abym spróbowała zrobić swoją. Zrobiłam. I robię od lat. Jedną w miseczce, na stół, drugą w litrowym słoju – trafia do spiżarni mamy, która podjada ją po kryjomu przez całe święta. Z czego składa się moja kutia? Z ugotowanego pęczaka, miodu i ogromu bakalii. Są w niej różne orzechy, migdały, suszona żurawina, rodzynki, suszone mango, ananas. Wszystko, na co mamy ochotę! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1751251911863300&set=a.1380995525555609.1073741828.100009355235155&type=3&theater

  29. Domowe batoniki
    Składniki:
    (na ok. 7-8 szt.)
    1 szklanka płatków owsianych
    1/2 szklanki różnych bakalii ( rodzyneki, żurawina oraz orzeszków ziemnych )
    2 łyżki miodu
    1 łyżka cukru trzcinowego
    30 g masła
    szczypta soli

    Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wrzuć płatki owsiane oraz mieszankę posiekanych bakalii i chwilkę podsmaż aż płatki delikatnie zbrązowieją (mogą się bardzo szybko przypalić!). Następnie przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Masło, miód i cukier podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok 6-7 min, aż cukier się rozpuści i powstanie jednolita masa, następnie wlej do wcześniej uprażonych składników. Całość dokładnie wymieszaj i od razu przełóż do blachy bądź płaskiego pojemnika. Dokładnie przykryj warstwą folii aluminiowej i za pomocą ściereczki bądź wałeczka mocno ugnieć. Kiedy masa ostygnie, przełóż ją na deskę i ostrym nożem pokrój na mniejsze kawałki.

    RADA!: Jeśli okaże się że ciasteczka są zbyt kruche i nie dają się pokroić, wtedy bardzo szybko możemy zmienić je na wspaniałą granolę 🙂

  30. Adriana

    Food and Kitchen nie ukrywam ,że na wygrany zestaw bakalii od marki Bakalland liczę .Te produkty dodadzą świątecznym potrawom animuszu i przydadzą się do świątecznego suszu .Przygotowywała go zawsze moja babcia już świętej pamięci gdy o Niej wspominam łza w oku mi się kręci .Świąteczny kompot przyczynia się do poprawy kobiecej urody 🙂 a do jego przygotowania potrzebne nam będzie 1i 1/2 litra wody .Bakalland to najuczciwsza na polskim rynku spółka a do suszu przydadzą się również suszone jabłka .W stu gramowej ilości ,które ucieszą przybył na wigilię gości .W święta przed Panem Jezuskiem oczyszczamy swą duszę a ja dodaje do kompotu również 100 gram (Miechunki Peruwiańskiej) oraz 100 gram suszonych od Bakallandu gruszek .Zawsze wybierając produkty marki Bakalland jestem na tak a ich suszone śliwki w postaci pięciu sztuk wzbogacają idealnie suszu smak .Dla mnie marka Bakalland na polskim rynku to coś niesamowitego a do kompotu dodaje również pięć łyżek cukru waniliowego .Dzięki marce Bakalland zaoszczędzona jest w moim portfelu kaska a w kompocie zawsze musi być cynamonu laska .Moja rodzina smaku suszu nigdy nie zapomina zwłaszcza gdy króluje w nim wypełniona sokiem z granatu świeża żurawina .Bakalland to marka ,która do mojego serducha głęboko przenika a w kompocie świątecznym odnajdziemy również zgniecionego goździka .Mam nadzieje ,że tej nocy Kasia Bujakiewicz z zestawem Bakalland mi się przyśni 🙂 a do suszu warto dodać kilka owoców suszonej wiśni .W mojej rodzinie zawsze idziemy za świąteczną zgodą i owoce wkładamy do garnka zalewając je wodą .Na ogniu je stawiamy i z gracją podgrzewamy .Gdy zacznie się gotować ogień zmniejszamy a do wnętrza garnuszka goździki ,cukier i cynamon wkładamy .Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minutek a bakaliami od marki Bakalland uspokajamy swój głodowy smutek .

  31. _alina

    Słone śledzie z sosem czekoladowym z dodatkiem bakalii w pikantnym miodzie
    Słony śledź i słodka czekolada? Tak! Idealne połączenie świątecznego solonego śledzia z dodatkiem zimowych dodatków, czyli suszonych bakalii rodzynek, żurawiny oraz orzechów. Wszystko skarmelizowane w miodzie z ostrymi przyprawami. Do tego pikantny, kremowy i czekoladowy sos z procentową nutką. Idealne jako przekąska na zaostrzenie apetytu przed dalszymi, świątecznymi przysmakami.
    Składniki
    4 płaty śledziowe typu matias
    200 ml mleka
    50 g gorzkiej czekolady
    1 płaska łyżeczka ciemnego, gorzkiego kakao
    100 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka mocnego alkoholu np. rumu
    sól, pieprz
    szczypta suszonej ostrej papryki
    50 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
    50 g rodzynek Bakalland
    50 g orzechów włoskich Bakalland
    1 płaska łyżka brązowego cukru
    1 łyżka jasnego miodu
    1 łyżka wody
    szczypta suszonej ostrej papryczki
    Przygotowanie
    Śledzie opłukać w zimnej wodzie. Następni moczyć w mleku przez min. 2 godziny, a najlepiej całą noc.
    Po tym czasie osączyć z nadmiaru mleka. Osuszyć, pokroić na zgrabne kawałki, oprószyć grubo mielonym czarnym pieprzem.
    Sos
    W rondelku podgrzać prawie do wrzenia śmietankę. Ściągnąć z ognia garnek. Dodać pokruszoną czekoladę gorzką. Odczekać chwilę. Dokładnie wymieszać. Dodać ciemne kakao oraz szczyptę soli, pieprzu i papryczki. Postawić z powrotem na palniku. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, by sos się nie przypalił. Lekko przestudzić, dolać alkohol.
    Na suchą patelnię wsypać cukier. Poczekać chwilę, aż zacznie się rozpuszczać. Dodać żurawinę, rodzynki, orzechy. Wymieszać. Dolać miód i łyżkę wody. Mieszać energicznie, by bakalie otoczyły się w gęstym sosie.
    Na talerz wyłożyć porcję sosu czekoladowego, na to ułożyć kawałki śledzia. Na wierzchu ułożyć bakalie w sosie.
    Smacznego!

    Zdjęcie dania:
    https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15319108_1121714087945943_5791569002791738802_n.jpg?oh=21a588b0d3cb8d1661d9445eab8fe452&oe=58FBA28C

  32. _alina

    Słone śledzie z sosem czekoladowym z dodatkiem bakalii w pikantnym miodzie
    Słony śledź i słodka czekolada? Tak! Idealne połączenie świątecznego solonego śledzia z dodatkiem zimowych dodatków, czyli suszonych bakalii rodzynek, żurawiny oraz orzechów. Wszystko skarmelizowane w miodzie z ostrymi przyprawami. Do tego pikantny, kremowy i czekoladowy sos z procentową nutką. Idealne jako przekąska na zaostrzenie apetytu przed dalszymi, świątecznymi przysmakami.
    Składniki
    4 płaty śledziowe typu matias
    200 ml mleka
    50 g gorzkiej czekolady
    1 płaska łyżeczka ciemnego, gorzkiego kakao
    100 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka mocnego alkoholu np. rumu
    sól, pieprz
    szczypta suszonej ostrej papryki
    50 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
    50 g rodzynek Bakalland
    50 g orzechów włoskich Bakalland
    1 płaska łyżka brązowego cukru
    1 łyżka jasnego miodu
    1 łyżka wody
    szczypta suszonej ostrej papryczki
    Przygotowanie
    Śledzie opłukać w zimnej wodzie. Następni moczyć w mleku przez min. 2 godziny, a najlepiej całą noc.
    Po tym czasie osączyć z nadmiaru mleka. Osuszyć, pokroić na zgrabne kawałki, oprószyć grubo mielonym czarnym pieprzem.
    Sos
    W rondelku podgrzać prawie do wrzenia śmietankę. Ściągnąć z ognia garnek. Dodać pokruszoną czekoladę gorzką. Odczekać chwilę. Dokładnie wymieszać. Dodać ciemne kakao oraz szczyptę soli, pieprzu i papryczki. Postawić z powrotem na palniku. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, by sos się nie przypalił. Lekko przestudzić, dolać alkohol.
    Na suchą patelnię wsypać cukier. Poczekać chwilę, aż zacznie się rozpuszczać. Dodać żurawinę, rodzynki, orzechy. Wymieszać. Dolać miód i łyżkę wody. Mieszać energicznie, by bakalie otoczyły się w gęstym sosie.
    Na talerz wyłożyć porcję sosu czekoladowego, na to ułożyć kawałki śledzia. Na wierzchu ułożyć bakalie w sosie.
    Smacznego!

    Zdjęcie dania: https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15319108_1121714087945943_5791569002791738802_n.jpg?oh=21a588b0d3cb8d1661d9445eab8fe452&oe=58FBA28C

  33. Joanna M.

    Świąteczna sałatka
    Świąteczna sałatka z kurczakiem, ryżem i owocami to moja ulubiona sałatka, którą podaję w miseczkach ze skórek pomarańczy. Sałatka ciekawie prezentuje się na świątecznym stole i jest pyszna.
    Składniki:
    200g ryżu
    1 filet z kurczaka
    200 g rodzynek sułtańskich Bakalland
    120 g miechunki peruwiańskiej Bakalland (2 opakowania)
    3 pomarańcze
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz

    Filet z kurczaka ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i pokroić w kostkę. Ugotować ryż. Pomarańcze przekroić na pół, wydrążyć środek i pokroić go. Skórki pomarańczy pozostawić, będą stanowiły miseczki do podania sałatki. Wymieszać pokrojony filet z kurczaka z ryżem, rodzynkami, miechunką peruwiańską i pokrojonymi pomarańczami. Dodać majonez wymieszany z jogurtem, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Sałatką napełnić skórki pomarańczy. Można ozdobić ją rodzynkami, kawałkami mandarynki oraz pietruszką.

    W komentarzu pod postem konkursowym umieściłam zdjęcie sałatki świątecznej
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=231733083921497&set=p.231733083921497&type=3&theater

  34. Alina W

    Jabłka zapiekane

    Składniki:

    4 jabłka
    1 łyżka orzechów włoskich Bakalland
    1 łyżka orzechów macadamia
    1 łyżka orzechów pecan Bakalland
    1 łyżka migdałów w płatkach Bakalland
    1 łyżka rodzynek Bakalland
    1 łyżka żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
    miód prawdziwy płynny
    przyprawa do deserów w młynku

    Przygotowanie:

    Wszystkie orzechy drobno pokroić, wymieszać z płatkami migdałów, rodzynkami i żurawiną. Jabłka umyć, ściąć na grubość około 1 cm od strony ogonka. W każdym jabłku wydrążyć gniazda nasienne i część miąższu robiąc miejsce na bakalie. Do środka wlać pół łyżeczki miodu, wsypać mieszankę bakali, polać łyżeczką miodu i przykryć ściętą górą z jabłka. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać wody na wysokość 1 cm. Zapiekać w 200 stopniach około 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć z jabłek ściętą część. Po wyjęciu oprószyć przyprawą do deserów i podać na gorąco.

  35. Składniki:
    • 125 g masła
    • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    • 2 duże jajka
    • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
    • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/3 szklanki kwaśniej śmietany
    • 400 g wiśni soczystej Bakalland
    • 100 g płatków migdałów Bakalland
    • cukier puder, do oprószenia
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
    W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając/miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać ekstrakt z migdałów i zmiksować.
    Dodawać mąkę z proszkiem na przemian z kwaśną śmietaną, w trzech turach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników.
    Niewysoką formę o wymiarach 30 x 20 cm (np. do tarty) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch rozłożyć wiśnie, posypać płatkami migdałów.
    Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 – 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
    Przed podaniem pokroić i oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego :-).

  36. Składniki • jajka 5 szt
    • cukier 3/4 szkl
    • mąka pszenna 3/4 szkl
    • mąka ziemniaczana 1/4 szkl
    • proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta
    • kakao 2 łyżki
    • MASA BUDYNIOWA
    • cukier 3/4 szkl
    • żółtka 3 szt
    • mleko 0,5 l
    • mąka ziemniaczana 1 łyżka
    • mąka pszenna 1 łyżka
    • budyń śmietankowy 1 szt
    • cukier waniliowy 1 szt
    • masło 25 dkg
    • śliwki BAKALLAND 40 dkg
    • czekolada gorzka 2 szt
    • mleko 4 łyżki
    • masło 10 dkg
    Sposób przygotowania
    Gotujemy syrop z 3/4 szklanki wody i 2 łyżek cukru do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. Żeby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić i ostudzić. Zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12h).
    Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier, żółtka i ubijamy na sztywno. Dodać mąki i kakao wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem i upiec w temp. 160 st 30 min.
    Krem budyniowy: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać i ugotować budyń. Gdy ostygnie połączyć z utartym masłem .
    Na biszkopt nałożyć krem budyniowy, a następnie poukładać jedną przy drugiej śliwkę i wstawić do lodówki. Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać. Wystudzoną polewę wylać na śliwki.

  37. • Składniki jajka 5 szt
    • cukier 3/4 szkl
    • mąka pszenna 3/4 szkl
    • mąka ziemniaczana 1/4 szkl
    • proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta
    • kakao 2 łyżki
    • MASA BUDYNIOWA
    • cukier 3/4 szkl
    • żółtka 3 szt
    • mleko 0,5 l
    • mąka ziemniaczana 1 łyżka
    • mąka pszenna 1 łyżka
    • budyń śmietankowy 1 szt
    • cukier waniliowy 1 szt
    • masło 25 dkg
    • śliwki bakalland 40 dkg
    • czekolada gorzka 2 szt
    • mleko 4 łyżki
    • masło 10 dkg
    Sposób przygotowania
    Gotujemy syrop z 3/4 szklanki wody i 2 łyżek cukru do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. Żeby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić i ostudzić. Zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12h).
    Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier, żółtka i ubijamy na sztywno. Dodać mąki i kakao wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem i upiec w temp. 160 st 30 min.
    Krem budyniowy: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać i ugotować budyń. Gdy ostygnie połączyć z utartym masłem .
    Na biszkopt nałożyć krem budyniowy, a następnie poukładać jedną przy drugiej śliwkę i wstawić do lodówki. Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać. Wystudzoną polewę wylać na śliwki.

  38. Sernik Pascha (autorski, ulubiony przepis), informację umieszczam na prywatnym Fb

    Składniki:
    – 750g twarogu chudego
    – 120ml śmietanki 30%
    – 60g ksylitolu
    – 60g masła
    – 4 żółtka
    – 1 łyżeczka cukru waniliowego
    – 100g rodzynek Bakalland
    – 30g żurawiny Bakalland
    – 40g migdałów Bakalland
    – 40g orzechów włoskich Bakalland
    – laska wanilii
    – 2 łyżki skórki pomarańczowej Bakalland
    – 60g moreli Bakalland
    – kilka kropel aromatu cytynowego
    – 10 łyżek mleka
    – 60g czekolady gorzkiej

    Migdały i rodzynki zalewamy wrzątkiem w osobnych kubeczkach. Po 10 minutach odlewamy wodę. Migdały obieramy ze skórki. Twaróg mielimy trzykrotnie. Żółtka, ksylitol, wydrążone ziarenka z laski wanilii i cukier waniliowy ucieramy na jasnożółtą masę. Cały czas mieszając dolewamy śmietanki. Tak przygotowaną jajeczną masę gotujemy w kąpieli wodnej, za pomocą trzepaczki ciągle mieszamy przez ok. 10 minut – masa powinna nieco zgęstnieć. Zdejmujemy z ognia. Migdały, morele i orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Twaróg, masę jajeczną, aromat i miękkie masło dokładnie ze sobą łączymy. Na koniec dodajemy pokrojone bakalie i mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy (wyłożoną np. folią spożywczą).W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. 10 łyżek mleka łączymy z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej, aż czekolada roztopi się i nie będzie żadnych grudek. Chwilę studzimy i wylewamy polewę na ciasto. Następnie umieszczamy je w lodówce na co najmniej 2h.
    Smacznego!

  39. Patuchna:)

    Śledzie wprowadziła na nasz stół świąteczny najpierw moja prababcia a potem babcia, z tego też względu są one u nas uważane za tradycję:). Nie ma świąt bez tych śledzi:)

    Przepis na: Pomidorowe śledzie pod pierzynką morelowo, żurawinowo, migdałową:)
    Składniki:
    – śledzie około 1 kg;
    – migdały 5 dag
    – żurawina suszona 5 dkg
    – morele suszone 10 dkg
    – przecier pomidorowy 150 gram
    – olej słonecznikowy 1/4 szklanki
    – cebula 5 sztuk
    – liście laurowe według uznania
    – kilka ziarenek ziela angielskiego
    – pieprz, sól i cukier do smaku
    Sposób przygotowania:

    1 krok
    Filety śledziowe płuczę, zlewam zimną wodą i moczę ze 2 godziny (często nawet dłużej), po godzinie wymieniam wodę. Osuszone śledzie kroję w poprzek na 4- 5 części w szersze paski.

    2 krok
    Cebulę obieram i kroję na piórka. Następnie lekko szklę na rozgrzanym oleju. Dolewam przecier pomidorowy, oraz szklankę wody. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie, wszystko doprawiam solą, pieprzem i cukrem do smaku według uznania. Dalej duszę na ogniu około 20 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

    3 krok
    Dodaję następnie suszoną żurawinę oraz sparzone i pokrojone morele i migdały. Duszę razem około 3 minuty. Pozostawiam sos do wystudzenia.

    4 krok
    Pozostaje tylko przełożyć do miski. I tak kolejno układam łyżkę sosu, następnie kawałki śledzi i układam tak warstwami – aż do momentu skończenia się składników. Na wierzch posypuję całość dodatkową porcją moich ulubionych migdałów. Przykrywam i odkładam do lodówki na kilka dni do momentu przegryzienia się wszystkich składników ze sobą.

    GOTOWE SMACZNEGO!:)

  40. Patuchna:)

    Śledzie wprowadziła na nasz stół świąteczny najpierw moja prababcia a potem babcia, z tego też względu są one u nas uważane za tradycję:). Nie ma świąt bez tych śledzi:)

    Przepis na:

    Pomidorowe śledzie pod pierzynką morelowo, żurawinowo, migdałową:)
    Składniki:
    -śledzie około 1 kg;
    – migdały 5 dag
    – morele suszone 10 dkg
    – przecier pomidorowy 150 gram
    – olej słonecznikowy 1/4 szklanki
    – cebula 5 sztuk
    – liście laurowe według uznania
    – kilka ziarenek ziela angielskiego
    – pieprz, sól i cukier do smaku

    Sposób przygotowania

    1 krok
    Filety śledziowe płuczę, zlewam zimną wodą i moczę ze 2 godziny (często nawet dłużej), po godzinie wymieniam wodę. Osuszone śledzie kroję w poprzek na 4- 5 części w szersze paski.

    2 krok
    Cebulę obieram i kroję na piórka. Następnie lekko szklę na rozgrzanym oleju. Dolewam przecier pomidorowy, oraz szklankę wody. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie, wszystko doprawiam solą, pieprzem i cukrem do smaku według uznania. Dalej duszę na ogniu około 20 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

    3 krok
    Dodaję następnie suszoną żurawinę oraz sparzone i pokrojone morele i migdały. Duszę razem około 3 minuty. Pozostawiam sos do wystudzenia.

    4 krok
    Pozostaje tylko przełożyć do miski. I tak kolejno układam łyżkę sosu, następnie kawałki śledzi i układam tak warstwami – aż do momentu skończenia się składników. Na wierzch posypuję całość dodatkową porcją moich ulubionych migdałów. Przykrywam i odkładam do lodówki na kilka dni do momentu przegryzienia się wszystkich składników ze sobą.

    GOTOWE SMACZNEGO

  41. Śledzie wprowadziła na nasz stół świąteczny najpierw moja prababcia a potem babcia, z tego też względu są one u nas uważane za tradycję. Nie ma świąt bez tych śledzi
    Pomidorowe śledzie pod pierzynką morelowo, żurawinowo, migdałową:)
    Składniki:
    -śledzie około 1 kg;
    – migdały 5 dag
    – morele suszone 10 dkg
    – przecier pomidorowy 150 gram
    – olej słonecznikowy 1/4 szklanki
    – cebula 5 sztuk
    – liście laurowe według uznania
    – kilka ziarenek ziela angielskiego
    – pieprz, sól i cukier do smaku

    Sposób przygotowania

    1 krok
    Filety śledziowe płuczę, zlewam zimną wodą i moczę ze 2 godziny (często nawet dłużej), po godzinie wymieniam wodę. Osuszone śledzie kroję w poprzek na 4- 5 części w szersze paski.
    2 krok
    Cebulę obieram i kroję na piórka. Następnie lekko szklę na rozgrzanym oleju. Dolewam przecier pomidorowy, oraz szklankę wody. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie, wszystko doprawiam solą, pieprzem i cukrem do smaku według uznania. Dalej duszę na ogniu około 20 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

    3 krok
    Dodaję następnie suszoną żurawinę oraz sparzone i pokrojone morele i migdały. Duszę razem około 3 minuty. Pozostawiam sos do wystudzenia.

    4 krok
    Pozostaje tylko przełożyć do miski. I tak kolejno układam łyżkę sosu, następnie kawałki śledzi i układam tak warstwami – aż do momentu skończenia się składników. Na wierzch posypuję całość dodatkową porcją moich ulubionych migdałów. Przykrywam i odkładam do lodówki na kilka dni do momentu przegryzienia się wszystkich składników ze sobą.

    GOTOWE SMACZNEGO

  42. batonzo

    Sernik gotowany z galaretką
    3 kostki twarogu półtłustego
    3 jajka
    pół kostki margaryny
    1 szklanka cukru
    2 paczki budyniu waniliowego
    3 opakowania galaretki ( róże kolory
    bakalie
    herbatniki
    mleko do rozpuszczenia budyniu
    owoce z puszki ( brzoskwinie, morele, ananas, mango)
    Ser można przepuścić przez maszynkę, ale ja ten etap kilka razy już pominęłam. Ser wkładam do garnka ii wstawiam na gaz ciągle mieszając. Dodaje jajka, cukier i margarynę. Mieszam, mieszam. Nie dopuszczam do zagotowania. Pod koniec dolewam budyń rozpuszczony w niewielkiej ilości mleka. Mieszam. Dodaję żurawinę, orzechy, rodzynki. Masę wlewam do blaszki wyłożonej herbatnikami. Czekam aż ostygnie. Kładę na wierzch owoce i zalewam galaretkami lekko ściętymi. Ciasto leżakuje sobie potem w lodówce. Jak komuś jeszcze mało słodkości to polecam bitą śmietanę i sos tofii

  43. Alina W

    Jabłka zapiekane

    Składniki:

    4 jabłka
    1 łyżka orzechów włoskich Bakalland
    1 łyżka orzechów macadamia
    1 łyżka orzechów pecan Bakalland
    1 łyżka migdałów w płatkach Bakalland
    1 łyżka rodzynek Bakalland
    1 łyżka żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
    miód prawdziwy płynny
    przyprawa do deserów w młynku

    Przygotowanie:

    Wszystkie orzechy drobno pokroić, wymieszać z płatkami migdałów, rodzynkami i żurawiną. Jabłka umyć, ściąć na grubość około 1 cm od strony ogonka. W każdym jabłku wydrążyć gniazda nasienne i część miąższu robiąc miejsce na bakalie. Do środka wlać pół łyżeczki miodu, wsypać mieszankę bakali, polać łyżeczką miodu i przykryć ściętą górą z jabłka. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać wody na wysokość 1 cm. Zapiekać w 200 stopniach około 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć z jabłek ściętą część. Po wyjęciu oprószyć przyprawą do deserów i podać na gorąco.

  44. Jeszcze raz wypowiedź konkursową wpisuje bo mi ona pod postem nie wyskakuje .Nie wiem czy jest ona moderowana ale niechaj się ona przed 20.00 dnia 11 grudnia z przyjemnością się wyłania.

    Kitchen and Food ,Food ana Kitchen ja na wygrany zestaw od Bakallandu liczę .Święta zbliżają się wielkimi krokami a my z całą rodzinką jesteśmy marki Bakalland Fanami .Swej familii dodajemy radosnego animuszu gdy wrzucamy suszone owoce od Bakallandu do świątecznego suszu .Bakalland to najbardziej uczciwa na polskim rynku spółka a w moim kompocie wigilijnym królują złote owoce (Miechunki Peruwiańskiej) lub suszone jabłka .Kompot świąteczny do pozycja na wigilijnym stole obowiązkowa a marka Bakalland wysoką jakość i dobry smak każdego z produktów w swym wnętrzu chowa .Susz wspomaga wszelakich potraw trawienie dlatego ja tak bardzo go cenie .Żołądek nie staje się już taki przejedzony a najpiękniejszy widok potraw na zdjęciach jest mi z blogiem Food And Kitchen kojarzony .Każdy rozsądny człowiek produkty Bakalland ma w swoim domu a do kompotu wigilijnego warto dodać również laskę świeżego cynamonu .Pani Kasia Bujakiewicz ze swym ogromnym talentem aktorskim i niezwykłym doborem smaku do mojego serca przenika a do kompociku warto wrzuć kilka sztuk goździka .Fajnie gdy znajdzie się w nim również żurawina z której wpływa sok z granatu czy to wiosna czy to zima .Mam nadzieje ,że w tym roku znowu członków mojej rodzinie zadziwię bo w moim suszu nie będzie również brakować Bakallandowych suszonych śliwek .Jako ,że nigdy swych emocji w środku nie duszę więc nie żałuje sobie również suszonych gruszek ,które pachną polskim sadem bo ja na produkty marki Bakalland mocny nacisk kładę . .Mam nadzieje ,że tej nocy Kasia Bujakiewicz z zestawem Bakalland mi się przyśni 🙂 a do suszu warto dodać kilka owoców suszonej wiśni .W mojej rodzinie zawsze idziemy za świąteczną zgodą i owoce wkładamy do garnka zalewając je wodą .Na ogniu je stawiamy i z gracją podgrzewamy .Gdy zacznie się gotować ogień zmniejszamy a do wnętrza garnuszka goździki ,cukier i cynamon wkładamy .Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minutek a bakaliami od marki Bakalland uspokajamy swój głodowy smutek .Każdy post umieszczony na blogu Food and Kitchen mocno na mnie działa a Żurawina od Bakallandu od bakterii pęcherz mojej mamy uratowała .Kochani spożywajcie suszone owoce marki Bakalland nie tylko w święta bo moc tych polskich produktów na długo się pamięta .Nie potrzebne są nam groźne farmaceutyki bo zawsze warto wstąpić do Bakalland fabryki .Susz nie tylko w święta sobie przygotujmy a produktów Bakalland nigdy sobie żałujmy .One dobrą cenę mają a zestawy Bakalland na blogu Food And Kitchen rozdają .Jeden z nich mi się marzy bo Bakalland z tym co najlepsze mi się zawsze kojarzy .Ja gotowych kompotów ani wypieków nigdy w sklepach nie kupuje bo w produktach od Bakallandu samo zdrowie odnajduje .Bakalie chętnie w tym roku mojemu tacie i mojej mamie podaruje go to duet ,który wspaniale mnie wychowuje .Dzięki nim w rodzinnym domu bezpieczeństwa ,radośni zaznałam i podziękować im za to z całego serca chciałam .

  45. Czarnula

    Kacze piersi w sosie wiśniowym

    Składniki (dla 4 osób)

    4 piersi kacze
    150 g wiśni soczystej Bakalland
    50 ml brandy
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    Sól, pieprz, cukier

    Przygotowanie:

    Kacze piersi opłukać, osuszyć, natrzeć solą, ułożyć na patelni skórką do dołu. Smażyć 10 minut, odwrócić na drugą stronę i smażyć 5 minut.

    Piersi zdjąć z ognia, odciąć z nich skórę z tłuszczem, zlać z patelni tłuszcz. Po 10 minutach ponownie smażyć piersi po 6 minut z obu stron.

    Wiśnie zalać 100 ml wody, gotować 10 minut.2 łyżeczki wiśni odłożyć, pozostałe przetrzeć, dodać koncentrat pomidorowy, odłożone wiśnie, 3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki i brandy. Doprawić sos cukrem, solą i pieprzem.

    Do sosu włożyć piersi i całość zagotować. Podawać pokrojone na plasterki, polane sosem.

  46. Czarnula

    Czekoladowy keks z bakaliami

    Składniki:

    100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

    2 łyżki ciemnego kakao

    1/4 szkl.cukru trzcinowego

    3 jaja

    120 g masła

    50 g suszonych śliwek Bakalland

    50 g wiśni soczystej Bakalland

    50 g moreli Bakalland

    50 g rodzynek Bakalland

    50 g skórki pomarańczowej Bakalland

    50 g mango Bakalland

    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżki płynnego miodu

    60 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

    Szczypta sody oczyszczonej

    Polewa:

    2 łyżki oleju kokosowego

    2 łyżki cukru trzcinowego

    50 g czekolady gorzkiej

    3 łyżki kakao

    3 łyżki tłustego mleka kokosowego

    Przygotowanie:

    W misce utrzeć masło z cukrem, jajkami, roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej.Dodać suche składniki, wymieszać łyżką i dodać miód i pokrojone śliwki, mango, morele i resztę bakalii (przed dodaniem oprószyć je w mące).Przelać ciasto do formy keksowej.

    Piec ok.50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C.W rondelku wymieszać wszystkie składniki na polewę.Podgrzewać, mieszając.Gdy się połączą udekorować ciasto.

  47. Czarnula

    Coś na świąteczny obiad…

    Pieczone piersi indycze

    Składniki:
    1,5 kg piersi indyczych
    150 g boczku w plastrach
    1 łyżka masła
    150 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
    150 g śliwek Bakalland
    150 ml wermutu
    2 liście laurowe
    tymianek, sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Piersi opłukać, osuszyć, ułożyć w misce, zalać wermutem i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.
    Piersi wyjąć z wermutu, obsmażyć na maśle ze wszystkich stron.Przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką, osolić, wlać wermut, w którym się moczyły, przykryć plastrami boczku, włożyć liść laurowy, tymianek i ziarna pieprzu.
    Naczynie przykryć i piec 1 godz.30 minut w temp.200 st.C.Na 30 minut przed końcem pieczenia do indyka dodać żurawinę z sokiem z granatu oraz śliwki. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.Przed podaniem podgrzać piersi ok 20 minut w temp. 180 st.C.Pokroić i podawać z brązowym ryżem lub ziemniakami i dżemem z żurawiny lub z borówek.Smacznego!

  48. Justyna Bałchan

    Odkąd spróbowałam w Niemczech Dresdener Christstollen,zakochałam się w tym kołaczu bożonarodzeniowym na zabój.Uwielbiam jego różne wariacje i kombinacje-dziś zaproponuję przepis na egzotyczne rożki z wykorzystaniem bakalii Bakalland 🙂
    Składniki na mieszankę owocową:
    40 g Mango Bakalland
    40 g Ananas Bakalland
    40 g Złote Owoce Bakalland
    20 g skórki pomarańczowej Bakalland
    40 g kandyzowanego imbiru
    50 g ziaren kakao
    60 g Cachaca.
    Składniki mieszamy-owoce zalewamy alkoholem i odstawiamy na ok 12 godzin.
    Składniki na ciasto drożdżowe:
    70 g mleka
    20 g brązowego cukru
    21 g drożdży
    skórka starta z jednej,sparzonej limonki
    laska wanilii
    1/2 łyżeczki kardamonu
    1/2 łyżeczki startego imbiru
    2 szczypty soli morskiej
    2 jajka
    230 g przesianej mąki pszennej
    100 g miękkiego masła
    Dodatkowo do masy:
    200 g miękkiej masy marcepanowej
    2 białka
    I jeszcze 🙂 :
    300 g startego w wiórki masła
    mieszanka cukier+wiórki kokosowe do posypania Podgrzewamy mleko,dodajemy cukier i drożdże,następnie stopniowo wszystkie składniki.Wyrabiamy-robotem bądż ręcznie,na gładkie ciasto.Zostawiamy w ciepłym(30 stopni celsjusza)miejscu na około 30 minut.Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i wałkujemy na placek o wymiarach ok.30 na 45 cm.Ugniatamy masę marcepanową z białkami,rozkładamy na cieście drożdżowym,na to kładziemy mieszankę owocową.Zwijamy rulon-z dłuższej strony ciasta,i z rulonu odcinamy 1,5 cm kawałki,które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pozostawiamy na ok.20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni(góra-dół).Rożki pieczemy ok.15 minut-z ciasta wyrosną prawdziwe rogi 🙂 i ładnie się musi w tym czasie zarumienić.Po upieczeniu-jak to stollena 🙂 -posypujemy obficie startym masłem i posypujemy mieszanką-kokosowo-cukrową(ja kokos palę wcześniej na patelni,ma wyrazistszy smak i jest cudownie chrupiący).Po wystudzeniu połaszujemy :-).SMACZNEGO!Naprawdę polecam te rożki,polecam w ogóle niemieckie stolleny-niebo w gębie.

  49. Wyśmienita, niebanalna tarta z suszonymi wiśniami, orzechami włoskimi, kurczakiem, gruszkami i serem z niebieską pleśnią. Fantastyczne danie, które doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad.

    SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
    – 250 g mąki pszennej
    – 150 g zimnego masła
    – 1 jako
    – 1 łyżeczka soli

    SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
    – ½ szklanki suszonych wiśni Bakalland
    – ½ szklanki orzechów włoskich Bakalland
    – 1 pojedyncza pierś z kurczaka
    – 2 gruszki
    – 150 g sera z niebieską pleśnią
    – sól morska, świeżo mielony pieprz
    – 250 g śmietany 30%
    – 4 jajka
    – 1 garść listków bazylii do dekoracji

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, sól oraz wbijamy jajko. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej kuli ciasta, którą wkładamy do lodówki na około 30 minut.

    2. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w paseczki), dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju około 6 min., od czasu do czasu mieszając, a następnie wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.

    3. Gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda i kroimy w półksiężyce.

    4. Ser z niebieską pleśnią kroimy na plasterki.

    5. Formę do tarty o średnicy 30 cm smarujemy masłem.

    6. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Całość okrywamy papierem do pieczenia, obciążamy specjalnymi kulkami albo fasolą i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół).

    7. Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, łączymy ze śmietaną oraz doprawiamy pieprzem i solą. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

    8. Na podpieczony spód wykładamy kawałki kurczaka, plastry gruszki oraz sera z niebieską pleśnią, a na koniec posypujemy orzechami i suszonymi wiśniami. Całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Tarta będzie gotowa kiedy masa jajeczna zetnie się, wierzch nabierze złotego koloru, a w kuchni będzie się unosił wspaniały zapach pysznego dania. Upieczoną tartę posypujemy listkami bazylii.

  50. Barbara T.

    Bakaliowe miseczki

    Składniki:
    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka żurawiny z sokiem z granatu Bakalland,
    2 łyżki orzechów włoskich Bakalland
    2 łyżki mango Bakalland
    1 łyżka śliwek Bakalland
    2 łyżki wiórek kokosowych Bakalland
    1 łyżka pestek dyni Bakalland

    Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Pędzelkiem smarujemy nią trzykrotnie foremki na babeczki (metalowe lub silikonowe). Po każdym razie wkładamy je do lodówki aby szybko zastygły. Na końcu wkładamy na około 15 min. do zamrażarki. Po tym czasie foremki wyjmujemy, lekko obstukujemy i delikatnie, aby nie połamać czekolady, wydobywamy miseczkę.
    Orzechy, śliwki i mango drobno kroimy lub miksujemy blenderem, pestki dyni mielimy w młynku (lub blenderze). Wypełniamy nimi czekoladowe foremki, wierzch posypując wiórkami kokosowymi i zmielonymi pestkami dyni. Ozdabiamy żurawiną.

  51. Małgorzata Dośpiał

    Witam serdecznie! :),

    Mój przepis dedykuję wszystkim zabieganym, którzy być może jak ja, porwali się na robienie remontu przed samymi świętami. Proponuję ciasto bez pieczenia: z masą kajmakową z dodatkiem suszonego mango i żurawiny.

    Potrzebować będziemy:
    2 opakowania herbatników
    1 puszka masy kajmakowej Bakalland
    Suszone mango Bakalland
    Suszona żurawina Bakalland
    1000 ml śmietany 30%
    Blachę przykrywamy folią spożywczą (solidnie) zostawiają trochę poza do przykrycia. Dno blachy wykładamy herbatnikami.
    2 łyżki żelatyny
    2 opakowania cukru wanilinowego
    1 tabliczka czekolady o smaku kawowym

    Sposób przygotowania:

    Dno blachy pokrytej folią spożywczą wykładamy herbatnikami. Do szklanki wsypujemy jedną łyżkę żelatyny i wlewamy wodę w stosunku 1:1, mieszamy. Do miseczki wlewamy śmietanę (500ml) i dodajemy do niej cukier wanilinowy, a następnie ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Następnie po piany dodajemy letnią żelatynę i szybko, ale jednocześnie krótko mieszamy mikserem.
    Uzyskaną bitą śmietanę nakładamy na herbatniki. Kolejnym krokiem jest nałożenie na nią następnej warstwy herbatników. Następnie sięgamy po masę kajmakową Bakallland i nakładamy ją równomiernie na warstwie herbatników. Wrzucamy do niej pokrojone w kostkę suszone mango, rodzynki i żurawinę Bakalland. A następnie układamy kolejną, ostatnią już, warstwę herbatników. 🙂 Powtarzamy jeszcze raz przygotowanie masy z bitej śmietany. wylewamy ją na ciasto i wyrównujemy. Ufff, to już koniec naszych wysiłków! Za chwilę możemy wracać do remontu! W końcowym etapie ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! I wesołych, smacznych Świąt!

  52. Vi.

    Zupa rybna na wigilijny stół 🙂
    – Żurawina z sokiem z granatu Bakalland,
    -Złote Owoce (Miechunki Peruwiańskiej) Bakalland
    – kawałek dorsza,
    – 2 marchewki,
    – por,
    – seler,
    – 3 ziemniaki,
    – ziele angielskie,
    – biały pieprz,
    – sól
    – mąka do zasmażki i łyżka masła

    Rybę w całości (razem z głową) i obrane i pokrojona warzywa wrzucamy do garnka razem z bakaliami i gotujemy przez ok. 2 godziny na bardzo małym ogniu, aby wywar nabrał rybiego aromatu. Po tym czasie rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy mąkę, robią zasmażkę. Wrzucamy ją do garnka i gotujemy aż zupa zgęstnieje i nabierze jasnego odcienia! I gotowe- słodko- rybna pyszna zupa może wjeżdżać na wigilijny stół! ‚_

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *