Kociołek z kurczakiem

Przepis polecany przez żywieniowca Knorr, Iwonnę Niegowską:

Kurczak dobrze smakuje w połączeniu ze słodkimi owocami, dlatego do garnka, gdzie się dusi mięso drobiowe, można wrzucić np. kawałki jabłka, pomarańczy lub ulubione suszone owoce. Pysznie smakują też z kurczakiem tradycyjne składniki takie jak szpinak, cebula i czosnek. Poniżej sprawdzony i łatwy przepis na Kociołek z kurczakiem.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

– 400 g piersi z kurczaka,

– 1 Bulionetka do duszonego kurczaka Knorr,

– 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię,

– 1 cebula,

– 150 ml śmietany.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę 1×1 cm, podobnie cebulę.
  2. Przygotuj duży rondel i rozgrzej w nim tłuszcz. Podsmaż mięso oraz cebulkę.
  3. Wrzuć mieszankę warzyw i smaż przez chwilę.
  4. Dodaj śmietankę i Bulionetkę Knorr, która wzbogaci smak dania i podkreśli go. Wszystko duś, aż potrawa delikatnie zgęstnieje.

 

kociolek_z_kurczakiem_0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *