Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: niski
Składniki:
1 słoik Sosu pomidorowo-śmietanowego Knorr
1 opakowanie lasagne
400 g mielonej cielęciny
10 ml oleju do smażenia
80 ml oliwy z oliwek
3 łyżki mąki
25 g czarnych oliwek
300 g pieczarek
250 g brokułów
80 g cebuli
80 g papryki
80 g pomidora
200 ml mleka
1 puszka kukurydzy
200 g żółtego sera
szczypta tymianku
szczypta oregano
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Mieloną cielęcinę podsmaż na oleju, a następnie dodaj do niej pieczarki, cebulę, kukurydzę. Całość posyp oregano i tymiankiem.
2. Wszystkie składniki podsmaż, po czym dodaj do nich Sos pomidorowo-śmietanowy Knorr. Gotuj przez kolejne 5 minut.
3. W oddzielnym garnku podsmaż mąkę na oliwie z oliwek. Dodaj mleko, uważając, by powstający w ten sposób sos beszamelowy nie był zbyt gęsty.
4. Naprzemiennie układaj w naczyniu żaroodpornym plastry lasagne, mięso, brokuły, paprykę. Wszystko polewaj od czasu do czasu sosem beszamelowym.
5. Dodaj makaron. Posyp całość startym żółtym serem, a następnie po raz kolejny polej sosem beszamelowym.
6. Zaangażuj dziecko we wspólne gotowanie, pozwalając mu samodzielnie ozdobić gotową lasagne – za dekorację niech posłuży papryka, pomidory i oliwki. Zaproponuj, by efekt końcowy przypominał pyszczek kota. Na koniec wstaw lasagne do piekarnika ustawionego na 180 stopni i zostaw ją tam na około 25-30 minut.
Źródło: Knorr