Kisiel żurawinowy, choć nie kojarzy się z tradycyjną potrawą świąteczną, w niektórych regionach Polski dumnie prezentuje się na wigilijnym stole. W wersji bożonarodzeniowej przygotowywany jest z cynamonem oraz sokiem z pomarańczy. Choć wielu świątecznych łasuchów może być zaskoczonych takim połączeniem, szybko się w nim rozsmakują.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej
- 1 laska cynamonu
- 1/2 litra wody Mama i ja
- 1/2 litra soku z pomarańczy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier/erytrol/miód do smaku
Wykonanie:
Umytą żurawinę wrzuć do garnka, dodaj cynamon i wodę. Przykryj pokrywką i gotuj 5 minut. Przelej sok pomarańczowy do miseczki, wsyp mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Wyciągnij z garnka cynamon, zmniejsz ogień, wlej sok pomarańczowy i mieszając, doprowadź do wrzenia. Ściągnij garnek z ognia, dopraw do smaku wybranym słodzikiem. Kisiel podaj na ciepło lub schłodzony, z dodatkiem np. jogurtu greckiego.