Kiełbasa nie tylko dla górników

Portfolio, mającej swój rodowód na Śląsku firmy Berger zasilił kolejny wyjątkowy wyrób  – Kiełbasa Sztygara. Powstaje ona z wysokogatunkowej wieprzowiny, wzbogaconej  dodatkiem czosnku niedźwiedziego i naturalnych przypraw.

Kiełbasa to produkt nierozerwalnie związany z tradycyjną, śląską kuchnią. O ile przed I wojną światową spożywana była okazjonalnie, tak w latach powojennych, podobnie jak inne produkty mięsne, na stałe weszła do codziennego jadłospisu Ślązaków. I choć obecnie kuchnia śląska prezentuje się nieco inaczej, co szczególnie zauważalne jest w składzie śniadań i kolacji, a także w zaniku wyraźnej zależności posiłków od występujących pór roku, tradycyjne wyroby wciąż cieszą się olbrzymią popularnością. Ich przykładem jest Kiełbasa Sztygara.

Tradycyjnie, po noszemu
Nowość marki Berger przypadnie do gustu ciężko pracującym górnikom, ale również miłośnikom regionalnych mięsnych specjałów, wytwarzanych według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Wysokogatunkowe mięso wieprzowe uzupełnione zostało w niej o przyprawy, zajmujące ważne miejsce w śląskiej kuchni. Szczególnie istotną rolę odgrywa tu czosnek niedźwiedzi, który za sprawą swoich właściwości coraz częściej zaliczany jest do grona polskich superfoods. Kiełbasa Sztygara za sprawą tego zioła zyskała wyjątkowy smak i aromat. Stąd też będzie w sam raz jako dodatek do pożywnych zup i dań obiadowych czy treściwego bigosu.
Kiełbasa Sztygara sprzedawana jest na wagę, a kosztuje 25,90 zł za kilogram. Do sklepów produkt trafia w opakowaniach VAC o wadze 800-1000 g.
Producent: ZM Berger
Więcej informacji na stronie: www.berger.biz.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *