Kawa bez mleka? Z przyjemnością!

Nietolerancja laktozy lub kazeiny, chęć ograniczenia spożycia produktów odzwierzęcych – jest wiele powodów do wyeliminowania mleka z menu. Nie musi to jednak oznaczać końca picia kawy dla przyjemności. Napój ten i bez puszystej, mlecznej pianki potrafi bowiem oczarować smakiem oraz aromatem. Trzeba tylko dać mu szanse i poznać różne jego wcielenia.

Dla wielu osób czarna kawa to sposób na rozbudzenie oraz zastrzyk energii. Jednak również ona potrafi uwodzić i zaskakiwać. Nie chodzi tu o żadne dodatki. Na smak kawy wpływają przede wszystkim ziarna: ich rodzaj, stopień palenia i zmielenia. Istotną sprawą jest też sposób przyrządzenia. Zacznijmy jednak od ziaren.

Arabica vs Robusta
Najbardziej popularne gatunki kawy to Arabica i Robusta. Ziarna pierwszego są bardziej obdarowane związkami wpływającymi na odczuwanie przez nas przyjemnych smaków i aromatów. Robusta charakteryzuje się wysoką goryczą, a ziarna tego gatunku zawierają średnio ponad dwa razy więcej kofeiny. Stąd osobom szukającym w kawie przede wszystkim pobudzenia polecamy Robustę, a oczekującym zrównoważonego i pełniejszego smaku – Arabicę. Jednak, żeby znaleźć swoją ulubioną kompozycję, warto przetestować różne mieszanki.

Stopień palenia – ważny czynnik
Na smak małej czarnej wpływa też stopień palenia ziaren, będący głównym etapem przygotowania ich do spożycia. Osoby, które lubią kawę z dominującą goryczą powinny wybierać ciemne palenie. Ziarna jasno palone dają napój delikatny, mający w sobie całą moc aromatów i dość dużo słodyczy. Wybierając ziarna, powinno się też zwrócić uwagę na datę ich palenia. Nawet z zamkniętego opakowania cenne aromaty mogą się z czasem ulatniać.

Mielenie ma znaczenie
Jeśli mamy w domu młynek albo ekspres automatyczny z wbudowanym młynkiem, to najlepiej kupować kawę ziarnistą. Dzięki mieleniu tuż przed przyrządzeniem kawa będzie kusiła niezwykłym aromatem i smakowała dużo lepiej. Ważny jest też stopień zmielenia: espresso wymaga ziaren drobno zmielonych; delikatniejsze kawy z łatwością przygotujemy z ziaren grubiej mielonych.

Jak przyrządzać?
Podstawowym napojem kawowym bez mleka jest espresso. Powstaje ono w wyniku przepuszczenia niewielkiej ilości gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez powierzchnię odpowiednio zmielonej kawy. Najpopularniejsza objętość espresso to ok. 30 ml. Napój o dwukrotnie mniejszej objętości i podwójnej mocy to z kolei ristretto, czyli kawa przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym tak jak espresso, ale przy użyciu mniejszej ilości wody. Ristretto jest zatem dużo bardziej skoncentrowane niż zwykłe espresso i pozwala wydobyć z małej filiżanki bardzo dużo smaku i aromatu. Espresso może wystąpić też w wariancie przedłużonym, tzn. espresso lungo. – Zamiast przerywać parzenie przy 30 ml, kontynuuje się je aż do uzyskania ok. 60 ml, jednak nadal przy użyciu jednej porcji zmielonej kawy – mówi barista, Marcin Kozicki, Head Trainer Julius Meinl Polska. Warto zwrócić na tę jedną porcję zmielonej kawy uwagę, ponieważ espresso lungo łatwo pomylić z double espresso, gdzie porcje kawy są dwie.
Kawa bez mleka, ale w większej filiżance i o łagodniejszym smaku, to americano lub caffé crema. Americano to espresso, do którego dolewa się gorącej wody. – Americano zachowuje charakterystyczny smak kawy, ale dzięki gorącej wodzie staje się on łagodniejszy – dodaje Marcin Kozicki. Caffé crema pierwotnie w niektórych krajach było nazwą dla espresso, jednak między tymi napojami jest zdecydowana różnica. – Caffé crema to rodzaj kawy parzonej wodą pod ciśnieniem aż do uzyskania ok. 180-240 ml objętości, bez dolewania wody (jak to się robi w przypadku americano). Przez taki zabieg z kawy wydobywa się inne substancje, a napar smakuje inaczej niż americano – wyjaśnia barista.

Ekspresy, które zapamiętają co lubimy
Kiedy już przetestujemy kilka mieszanek kawy, zobaczymy, jak smakują w zależności od stopnia zmielenia i zdecydujemy, który sposób parzenia jest naszym ulubionym – możemy mieć problem z odtworzeniem swojego idealnego przepisu. Rozwiąże go ekspres automatyczny Saeco Xelsis z funkcją personalizacji. Urządzenia z tej linii (wyposażone w ceramiczny młynek z 12-stopniową regulacją grubości mielenia ziarna) pozwalają na przygotowanie szerokiego wyboru napojów. Ich cechy określa się na dotykowym ekranie Coffee Equalizer, decydując o mocy, temperaturze, ilości i smaku kawy. Dodatkowo, ekspresy Saeco Xelsis zapamiętują ulubione przepisy kilku korzystających z ekspresu osób (model SM7685 ma aż osiem profili użytkowników). Ich rekomendowane ceny mieszczą się w przedziale od 4 479,00 zł do 6 709,00 zł .

Producent: Royal Philips
Więcej informacji na stronie: www:philips.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *