Zapraszając do domu gości często zadajemy sobie pytanie, co im podać? Chcemy, aby przygotowane przez nas menu było smaczne, zaskakujące, a jednocześnie nie nadwyrężyło zbyt mocno domowego budżetu. W tym kontekście warto pomyśleć o… ziemniakach.
Te doskonale wszystkim znane, ale nie w pełni doceniane, rodzime warzywa są pyszne, zdrowe i tanie. Poza tym można je wykorzystać do stworzenia bardzo wielu dań. Aneta Łańcuchowska – dietetyk oraz ambasador kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, proponuje trzy pomysły na przekąski z wykorzystaniem kartofli, które – dzięki niestandardowej formie podania – mają wszelkie zadatki na to, by stać się królem niejednej imprezy. Wyjaśnia też jakie cenne składniki odżywcze się w owych przekąskach kryją.
Jogurtowe ziemniaki w mundurkach
Składniki (porcja dla pięciu osób):
5 ziemniaków
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na sos:
300 ml jogurtu naturalnego
6 łyżek posiekanego koperku
szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyj oraz wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Przekrój na pół i bez obierania ze skórki podgotuj w litrze wrzątku przez 5 minut. Do wody dosyp pół łyżeczki soli. Po ugotowaniu posyp ziemniaki pieprzem, tymiankiem, wędzoną słodką papryką i ułóż na blasze wysmarowanej olejem. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, co jakiś czas przewracaj kartofle w trakcie pieczenia.
Sos: przelej jogurtu do miseczki, następnie dodaj do niego szczyptę soli, pieprzu oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj. Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika i ostudzeniu polej sosem każdego z nich.
Warto wiedzieć:
Powyższa propozycja dostarczy organizmowi potasu regulującego prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Ziemniaki mogą bowiem poszczycić się dużą jego zawartością. Dodatek jogurtu wzbogaca ją natomiast o łatwo przyswajalny wapń i białko.
Ziemniaczane trufle czekoladowe
Składniki (porcja dla czterech osób):
- 2 średniej wielkości ziemniaki (180 g)
- łyżka rodzynków
- 4 łyżki kakao naturalnego
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego
- 2 czubate łyżki syropu daktylowego
- 4 łyżki wiórków kokosowych, uprażonych na suchej patelni + dodatkowe 2 łyżki do obtaczania trufli
- szczypta soli
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyj, następnie bez obierania ze skórki ugotuj w litrze gotującej się wody, aż do miękkości. Ziemniaki odcedź, a następnie wystudź. Obierz je ze skórki i przeciśnij przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodaj rodzynki, kakao, aromat migdałowy, syrop daktylowy, sól i uprażone wiórki kokosowe. Całość wymieszaj i wilgotną ręką ukształtuj kulki. Obtocz każdą w wiórkach koksowych.
Warto wiedzieć:
Kartofle podobnie jak kakao, to dobre źródło magnezu wpływającego na prawidłową pracę układu nerwowego. Za sprawą ziemniaków, ale też rodzynek trufle są też bogate w potas.
Paprykowe chipsy z kartofli
Składniki (porcja dla pięciu osób):
5 kartofli
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki rozmarynu
2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyj oraz wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Bez obierania ze skórki, pokrój je za pomocą noża lub tarki do do warzyw w cienkie plasterki, nie grubsze niż 1 mm. Tak pokrojone kartofle posyp solą, wędzoną słodką papryką oraz rozmarynem. Warzywa skrop olejem. Plasterki ziemniaków rozłóż jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Chipsy są gotowe do jedzenia po wystudzeniu.
Warto wiedzieć:
Ziemniaki zawierają witaminy z grupy B, które m.in. biorą czynny udział w produkcji czerwonych krwinek, zapobiegając tym samym niedokrwistości. Przyprawieniu chipsów rozmarynem sprawia, że wspomogą one uregulowanie poziomu glukozy we krwi.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji na stronie: www.ziemniakiczykartofle.com.pl