Kartofle królem imprezy

Zapraszając do domu gości często zadajemy sobie pytanie, co im podać? Chcemy, aby przygotowane przez nas menu było smaczne, zaskakujące, a jednocześnie nie nadwyrężyło zbyt mocno domowego budżetu. W tym kontekście warto pomyśleć o… ziemniakach.

Te doskonale wszystkim znane, ale nie w pełni doceniane, rodzime warzywa są pyszne, zdrowe i tanie. Poza tym można je wykorzystać do stworzenia bardzo wielu dań. Aneta Łańcuchowska – dietetyk oraz ambasador kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, proponuje trzy pomysły na przekąski z wykorzystaniem kartofli, które –  dzięki niestandardowej formie podania – mają wszelkie zadatki na to, by stać się królem niejednej imprezy. Wyjaśnia też jakie cenne składniki odżywcze się w owych przekąskach kryją.

Jogurtowe ziemniaki w mundurkach

Składniki (porcja dla pięciu osób):

5 ziemniaków

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki wędzonej papryki

2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na sos:

300 ml jogurtu naturalnego

6 łyżek posiekanego koperku

szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyj oraz wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Przekrój na pół i bez obierania ze skórki podgotuj w litrze wrzątku przez 5 minut. Do wody dosyp pół łyżeczki soli. Po ugotowaniu posyp ziemniaki pieprzem, tymiankiem, wędzoną słodką papryką i ułóż na blasze wysmarowanej olejem. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, co jakiś czas przewracaj kartofle w trakcie pieczenia.
Sos: przelej jogurtu do miseczki, następnie dodaj do niego szczyptę soli, pieprzu oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj. Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika i ostudzeniu polej sosem każdego z nich.

Warto wiedzieć: 
Powyższa propozycja dostarczy organizmowi potasu regulującego prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Ziemniaki mogą bowiem poszczycić się dużą jego zawartością. Dodatek jogurtu wzbogaca ją natomiast o łatwo przyswajalny wapń i białko.

Ziemniaczane trufle czekoladowe 

Składniki (porcja dla czterech osób):

  • 2 średniej wielkości ziemniaki (180 g)
  • łyżka rodzynków
  • 4 łyżki kakao naturalnego
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2 czubate łyżki syropu daktylowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych, uprażonych na suchej patelni + dodatkowe 2 łyżki do obtaczania trufli
  • szczypta soli

Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyj, następnie bez obierania ze skórki ugotuj w litrze gotującej się wody, aż do miękkości. Ziemniaki odcedź, a następnie wystudź. Obierz je ze skórki i przeciśnij przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodaj rodzynki, kakao, aromat migdałowy, syrop daktylowy, sól i uprażone wiórki kokosowe. Całość wymieszaj i wilgotną ręką ukształtuj kulki. Obtocz każdą w wiórkach koksowych.

Warto wiedzieć:
Kartofle podobnie jak kakao, to dobre źródło magnezu wpływającego na prawidłową pracę układu nerwowego. Za sprawą ziemniaków, ale też rodzynek trufle są też bogate w potas.

 

Paprykowe chipsy z kartofli 

Składniki (porcja dla pięciu osób):

5 kartofli

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki wędzonej papryki

½ łyżeczki rozmarynu

2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyj oraz wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Bez obierania ze skórki, pokrój je za pomocą noża lub tarki do do warzyw w cienkie plasterki, nie grubsze niż 1 mm. Tak pokrojone kartofle posyp solą, wędzoną słodką papryką oraz rozmarynem. Warzywa skrop olejem. Plasterki ziemniaków rozłóż jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Chipsy są gotowe do jedzenia po wystudzeniu.

Warto wiedzieć:
Ziemniaki zawierają witaminy z grupy B, które m.in. biorą czynny udział w produkcji czerwonych krwinek, zapobiegając tym samym niedokrwistości. Przyprawieniu chipsów rozmarynem sprawia, że wspomogą one uregulowanie poziomu glukozy we krwi.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji na stronie: www.ziemniakiczykartofle.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *