KARNAWAŁOWE PRZEKĄSKI OD SOKOŁOWA

Sokołów S.A. podsuwa pomysły na smakowite, oryginalne i proste w wykonaniu przekąski – idealne na sylwestrowe i karnawałowe imprezy domowe. Szef kuchni, doradca kulinarny Sokołowa – Dominik Moskalenko, prezentuje jak je przygotować i przekonuje, że nie wymaga to specjalnych umiejętności ani wielkich nakładów czasu. Film z pomysłami na sylwestrowo-karnawałowe przekąski od Sokołowa obejrzeć można na stronie https://www.youtube.com/watch?v=sG_iXI5OzXw&feature=youtu.be.

Co powinno się znaleźć w sylwestrowym menu? Podczas domowych przyjęć doskonale sprawdzi się „szwedzki stół”, a na nim – potrawy typu „finger food” (czyli „na jeden kęs”) i sałatki. Serwowane dania powinny być nie tylko smaczne, ale też łatwe do podania i wygodne do jedzenia. Warto zadbać o to, by były pomysłowe i oryginalne – nie ograniczajmy się do tradycyjnych kanapek czy słonych paluszków.

Korzystając z inspiracji Sokołowa i oferowanych przez firmę gotowych przekąsek mięsnych przygotujemy efektowne dania. Zajmie to naprawdę niewiele czasu, bo przecież w Sylwestra najważniejsza jest dobra zabawa i czas z bliskimi – a nie godziny spędzone w kuchni.

Kabanosy zapiekane w cieście francuskim

Kabanosy Sokołów zawijamy w ciasto francuskie, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czerwoną słodką papryką, sezamem i świeżymi ziołami. Kroimy i wkładamy do zapieczenia na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach. Gotowe!

Sałatka Cezar z grzankami i chipsami wołowymi

Składniki: Chipsy wołowe Sokołów (1 opakowanie) – opcjonalnie Salami Chips Sokołów, sałata rzymska, sałata lodowa, majonez (200 g), anchois (20 g), parmezan (50 g), czosnek (2 ząbki)

Zaczynamy od przygotowania sosu. W misce mieszamy majonez, posiekany czosnek, anchois oraz tarty parmezan. Doprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Sałaty rwiemy w niewielkie kawałki. Chleb tostowy kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do momentu uzyskania chrupkości (można dodać odrobinę drobno posiekanego czosnku). Sałaty i grzanki mieszamy z sosem, dodajemy chipsy wołowe Sokołów i całość posypujemy płatkami parmezanu.

Przekąski z Mini Snackami Sokołów

Składniki: Mini Snacki wędzone Sokołów, Salamitki Pleśniowe Sokołów, Salami Chips o smaku chilli Sokołów, oliwki, marynowana papryka, marynowane grzyby, ser brie, ser camembert.

Przygotowujemy koreczki według własnej inwencji, podajemy na ładnych, bambusowych wykałaczkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *