film sokołów

KARNAWAŁOWE PRZEKĄSKI OD SOKOŁOWA

Sokołów S.A. podsuwa pomysły na smakowite, oryginalne i proste w wykonaniu przekąski – idealne na sylwestrowe i karnawałowe imprezy domowe. Szef kuchni, doradca kulinarny Sokołowa – Dominik Moskalenko, prezentuje jak je przygotować i przekonuje, że nie wymaga to specjalnych umiejętności ani wielkich nakładów czasu. Film z pomysłami na sylwestrowo-karnawałowe przekąski od Sokołowa obejrzeć można na stronie https://www.youtube.com/watch?v=sG_iXI5OzXw&feature=youtu.be.

Co powinno się znaleźć w sylwestrowym menu? Podczas domowych przyjęć doskonale sprawdzi się „szwedzki stół”, a na nim – potrawy typu „finger food” (czyli „na jeden kęs”) i sałatki. Serwowane dania powinny być nie tylko smaczne, ale też łatwe do podania i wygodne do jedzenia. Warto zadbać o to, by były pomysłowe i oryginalne – nie ograniczajmy się do tradycyjnych kanapek czy słonych paluszków.

Korzystając z inspiracji Sokołowa i oferowanych przez firmę gotowych przekąsek mięsnych przygotujemy efektowne dania. Zajmie to naprawdę niewiele czasu, bo przecież w Sylwestra najważniejsza jest dobra zabawa i czas z bliskimi – a nie godziny spędzone w kuchni.

Kabanosy zapiekane w cieście francuskim

Kabanosy Sokołów zawijamy w ciasto francuskie, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czerwoną słodką papryką, sezamem i świeżymi ziołami. Kroimy i wkładamy do zapieczenia na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach. Gotowe!

Sałatka Cezar z grzankami i chipsami wołowymi

Składniki: Chipsy wołowe Sokołów (1 opakowanie) – opcjonalnie Salami Chips Sokołów, sałata rzymska, sałata lodowa, majonez (200 g), anchois (20 g), parmezan (50 g), czosnek (2 ząbki)

Zaczynamy od przygotowania sosu. W misce mieszamy majonez, posiekany czosnek, anchois oraz tarty parmezan. Doprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Sałaty rwiemy w niewielkie kawałki. Chleb tostowy kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do momentu uzyskania chrupkości (można dodać odrobinę drobno posiekanego czosnku). Sałaty i grzanki mieszamy z sosem, dodajemy chipsy wołowe Sokołów i całość posypujemy płatkami parmezanu.

Przekąski z Mini Snackami Sokołów

Składniki: Mini Snacki wędzone Sokołów, Salamitki Pleśniowe Sokołów, Salami Chips o smaku chilli Sokołów, oliwki, marynowana papryka, marynowane grzyby, ser brie, ser camembert.

Przygotowujemy koreczki według własnej inwencji, podajemy na ładnych, bambusowych wykałaczkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>