Kaczka nadziewana jabłkami i morelami

Doskonałym pomysłem na świąteczny obiad będzie kaczka nadziewana owocami. Jabłka rozdrobnisz szybko i dokładnie za pomącą ręcznego robota Extra Szef firmy Tupperware. Kaczka z pewnością nie będzie sucha jeśli upieczesz ją w jednym z innowacyjnych naczyń Ultra Pro oferowanych przez tego producenta.

Składniki:

  • 1 gotowa do przyrządzenia kaczka (o wadze ok. 2,4 kg)
  • 600 g jabłek
  • 400 g suszonych moreli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 50 ml czerwonego wina
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g rodzynek
  • sól, pieprz
  • 500 ml bulionu z kaczki lub drobiu
  • 200 g gęstej śmietany 36%

Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić na kawałki, a następnie rozdrobnić za pomocą ręcznego robota Extra Szef firmy Tupperware. Morele przepołowić i zagotować wraz z jabłkami, masło, cukrem, przyprawami oraz czerwonym winem. Mieszankę owocową wymieszać z bułką tartą i rodzynkami. Kaczkę umyć, wytrzeć do sucha, na zewnątrz i wewnątrz doprawić solą i pieprzem. Napełnić luźno mieszanką owocową. Związać kaczkę nicią kuchenną. Ułożyć w naczyniu Tupperware z serii Ultra Pro (o poj. 3,5 l) piersią do dołu. Polać bulionem. Naczynie zamknąć pokrywą i przez ok. 30 min piec danie w piekarniku nagrzanym do 200°C. Pokrywkę ściągnąć, kaczkę obrócić i w otwartym naczyniu piec jeszcze przez 70 min. Kaczkę wyjąć i zostawić na 10 min. Sos przecedzić przez sitko i rozmieszać śmietaną. Do dania doskonale pasują czerwona kapusta i knedle ziemniaczane.

Rada:
Kaczka będzie wyjątkowo krucha, gdy na 10 min przed końcem pieczenia posmaruje się ją osoloną wodą, a temperaturę piekarnika podniesie się na ten czas do 220°C.

Szczegółowe informacje o produktach Tupperware używanych w przepisie:

Extra Szef – ręczny robot kuchenny, dzięki któremu błyskawicznie, dokładnie i bez wysiłku posiekamy oraz wymieszamy różne składniki. Za pierwszą funkcję odpowiadają trzy ostre noże ze stali szlachetnej; za drugą – mieszadełko, które zapewni jednolitą konsystencję m.in. sosom, ale również ubije śmietanę i białka. Dwie pozycje specjalnego lejka (otwarta i zamknięta) pozwalają na stopniowe dodawanie płynnych składników podczas mieszania, a umieszczona na pojemniku skala (z podziałką co 200 ml) pomaga kontrolować ich ilość. Antypoślizgowy pierścień na spodzie zapewnia robotowi stabilność podczas używania. Extra Szef polecany jest do przygotowywania domowego majonezu, sosów, kremów i musów, a także płynnych ciast. Idealnie sprawdzi się także podczas robienia surówek oraz siekania warzyw, owoców, mięsa czy ryb.
Pojemność: 1,35 l. Wymiary: średnica – 15,6 cm; wysokość – 19,5 cm.

Ultra Pro – seria naczyń wykonanych z unikalnego tworzywa odpornego na temperatury od -25° do +250°C. Dzięki temu można je wykorzystywać do zamrażania, przechowywania w lodówce, pieczenia w piekarniku, a także gotowania w kuchence mikrofalowej. Oferowane w niej pojemniki oraz ich pokrywy do nich przylegają do siebie w sposób zapewniający prawidłową wentylację oraz odpowiedni system kontroli pary, co zapobiega nadmiernemu wysuszaniu się potraw podczas pieczenia. Szerokie i wygodne uchwyty naczyń zapewniają bezpieczeństwo w trakcie ich podnoszenia i chronią przed oparzeniem gorącą parą wodną. Brzegi pojemników i pokryw są lekko zaokrąglone, co zapobiega wyciekaniu znajdujących się w nich płynów bezpośrednio do wnętrza kuchenki mikrofalowej czy piekarnika. Dodatkową i bez wątpienia niepowtarzalną zaletą naczyń Ultra Pro jest opcja przygotowania kilku dań w tym samym czasie. Modułowość serii zapewnia różne warianty złożenia części. Odwrócona pokrywa pojemnika może być użyta jako płytki półmisek, który – gdy umieści się go na głębokiej podstawie – zapewnia pieczenie dwupoziomowe. Polecany do pieczenia kaczki pojemnik Ultra Pro o pojemności 3,5 l ma wymiary 30 x 22,6 x 11,8 cm.

Więcej informacji na stronie: www.tupperware.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *