EuroGastro

Już w środę jubileuszowa edycja EuroGastro

Szkolenia, konkursy kulinarne i 276 wystawców z całego świata – już w piątek 6 kwietnia rusza w Warszawie 20 edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro. To jedna z największych w Polsce imprez dla branży HoReCa.

EuroGastro to spotkanie przede wszystkim dla właścicieli i zarządzających biznesami gastronomicznymi, choć nie tylko. Jak reklamują organizatorzy imprezy, na targach można pozyskiwać wiedzę od światowej sławy szefów kuchni, poznawać aktualne trendy, a także być na bieżąco z najnowszymi produktami. A na dodatek targom towarzyszy wiele imprez towarzyszących i branżowych konkursów.

Najciekawiej spośród nich zapowiada się chyba organizowany przez Roberta Sowę Kulinarny Talent, który ma wyłonić najzdolniejszych młodych kucharzy w Polsce, którzy nie ukończyli jeszcze 23 roku życia. – Mieliśmy ponad 40 chętnych i wyłoniliśmy z nich najlepszą dwunastkę, która zmierzy się ze sobą na targach – mówił w czasie konferencji prasowej Robert Sowa. – To ważny konkurs o charakterze szkoleniowo-pokazowym, bo choć zawód kucharza jest bardzo modny, to jednak jest to bardzo trudna praca, a sama profesja przeżywa kryzys. Jak to możliwe? Przecież o jedno miejsce w szkole gastronomicznej bije się 16-18 osób. To prawda, ale po skończeniu takiej szkoły ludzi rzuca w różne miejsca, rzadko zajmują się gastronomią. Podam przykład: kucharz z mojej restauracji mówił mi, że z jego rocznika w gastronomii został tylko on plus jedna osoba, która została kelnerem – mówił Sowa, dodając, że na 30 osób w branży zostaje średnio 10 osób.

Konferencja prasowa Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, restauracja  N31 restaurant&bar

Konferencja prasowa Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, restauracja N31 restaurant&bar

Ale ciekawych imprez będzie więcej – wśród nich m.in. Festiwal Kuchni Greckiej firmowany przez znanego z programu „Europa da się lubić” Teo Vafidisa, w którym kucharze będą przygotowywać autorskie danie z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów. Innym konkursem dla bardziej doświadczonych szefów kuchni będzie Chef Culinary Cup organizowany pod patronatem znanego mistrza kuchni Jerzego Pasikowskiego.

Najciekawiej zapowiada się jednak obecna po raz pierwszy na targach strefa kawy – Coffee Village, w której zaprezentują się kraje słynące z upraw kawy, takie jak m.in. Brazylia i Jamajka. W strefie odbędą się spotkania z ekspertami, a także warsztaty dla baristów, ale też dla zwykłych miłośników kawy. Twarzą imprezy jest Tomasz Obracaj, znany ekspert i importer kawy, ambasador Speciality Coffee Association of Europe, według którego rynek kawy w Polsce rośnie bardzo szybko. – Rynek kawy w Polsce jest wart 500 mln zł rocznie w całej Polsce mamy 5,5 tys. kawiarni, a według ekspertów jest tu miejsce na dwa razy więcej lokali. Czy to możliwe? Z jednej strony trudno to sobie wyobrazić patrząc na nasycenie rynku, ale z drugiej strony wystarczy spojrzeć na Londyn, gdzie przy jednej ulicy obok siebie jest 5-6 kawiarni i wszystkie pękają w szwach. Rynek kawy w Polsce czeka więc świetlana przyszłość – mówił Obracaj.

Targi EuroGastro odbędą się w dniach 6-8 kwietnia w centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie. Wstęp jest płatny, a więcej informacji na temat imprezy znajdziecie na stronie www.eurogastro.com.pl.

 

Targi EuroGastro 20 lat

Targi EuroGastro 20 lat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>