W dniach od 12 do 14 czerwca w Lidzbarku Warmińskim odbędzie się V edycja Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych Czas na ser. Organizatorzy stawiają tylko na małych, tradycyjnych i rodzinnych producentów, co czyni festiwal wyjątkowy.
Pierwszy z festiwalowych dni przeznaczony jest dla fachowców z branży, którzy będą mogli uczestniczyć w sympozjach i warsztatach. W piątek odbędą się również obrady Komisji Konkursowej, która wybierze najlepszy ser festiwalu.
Oficjalne otwarcie festiwalu odbędzie się w sobotę o godzinie 10.00 na dziedzińcu hotelu Krasicki. W sobotę i niedzielę festiwal będzie otwarty dla wszystkich odwiedzających. Podczas tych dwóch dni będzie można degustować oraz zakupić bezpośrednio od producentów sery wytworzone przede wszystkim z własnego, świeżego i surowego mleka krowiego, koziego i owczego, dojrzewające w naturalny sposób. Będzie to również okazja do zadawania pytań dotyczących procesu produkcji serów oraz pozostałych produktów sprzedawanych na stoiskach.
Podczas warsztatów towarzyszących festiwalowi będziemy mogli również dowiedzieć się jak zrobić smaczny i zdrowy kefir i jogurt w domu.
W tym roku organizatorzy przygotowali dodatkową atrakcję dla młodszych uczestników targów- kulinarne warsztaty dla młodzieży ze znakomitą restauratorką – Agnieszką Kręglicką. Głównym bohaterem warsztatów będzie twaróg, a uczestnicy będą mieli możliwość ugotowania kilku pysznych dań na bazie tego produktu, oczywiście pod czujnym okiem Pani Agnieszki.
Na tym jednak nie koniec atrakcji. W tym roku gośćmi festiwalu będą SERY SZWEDZKIE, LITEWSKIE i NIEMIECKIE a wszystko to w ramach warsztatów smaku odbywających się w klimatycznych wnętrzach Hotelu Krasicki****.
Oczywiście nie zabraknie miejsca na muzykę, której brzmienia zapewni krakowski zespół jazzowy.
Naszym serom farmerskim tradycyjnie już akompaniować będą miody, chleby tradycyjne, chutneye i konfitury, nalewki, tradycyjne wędliny, przyprawy i zioła oraz specjały kuchni warmińskiej. Nie zabraknie również lokalnego browaru, win z prawdziwej polskiej winnicy i tradycyjnych lodów produkowanych jedynie z naturalnych składników. Również, jak co roku, z przyjemnością uraczymy Państwa festiwalową zupą serową przyrządzoną przez samego szefa kuchni Hotelu Krasicki****, pana Krzysztofa Mazurka– Aleksandra Wiśniewska, AGROVIS Sp.J.
Szczegółowy program festiwalu oraz informacje o planowanych atrakcjach znajdują się na stronach: www.agrovis.eu, www.czasnaser.pl oraz profilu FB Czas Na Ser .
Podczas festiwalu można nie tylko spędzić miło czas ale i powrócić z Lidzbarka Warmińskiego z samymi dobrymi wspomnieniami oraz oczywiście torbami pełnymi pysznych serów oraz produktów naturalnych i tradycyjnych. Wszystkich entuzjastów serowych smaków zapraszamy na festiwal.