Jesienna feeria smaków w Akademii Kulinarnej Whirlpool

Akademia Kulinarna Whirlpool nie zwalnia tempa i po wakacjach proponuje jeszcze ciekawsze i bardziej różnorodne warsztaty kulinarne. Obfitość warzyw i owoców, słodycz kultowych włoskich deserów, gotowanie dla dzieci i rodziców, doskonałe sery i jeszcze lepsze wino – w październiku nikt nie wyjdzie od nas z pustymi rękami.

Marco Ghia odkryje przed Wami tajemnice produkcji serów z certyfikatem D.O.P. – prawdziwych rolls roysów na gastronomicznej scenie Włoch. Wszystkim niedowiarkom udowodni, że wegetarianie też mogą spędzić we Włoszech wspaniałe wakacje i nie głodować, a tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez grzesznego deseru, nauczy przygotowywać najbardziej popularne i rozchwytywane włoskie słodkości. Nowością w naszym kalendarzu kulinarnych spotkań są warsztaty gotowania dla całej rodziny, a to za sprawą zwyciężczyni programu telewizyjnego MasterChef Junior – Natalii Paździor. Młodziutka, ale niezwykle utalentowana adeptka sztuki kulinarnej, zaprezentuje swoje umiejętności na warsztatach dla dzieci i rodziców.

Początek października, za sprawą Światowego Dnia Wegetarianizmu, to doskonały czas na prezentację jesiennego i bezmięsnego menu, które jest stałym elementem włoskiej tradycji kulinarneji na równi z daniami mięsnymi. 8 października Marco Ghia zabierze Was w wyjątkową kulinarną podróż, przygotowując chrupiącą dynię z gorgonzolą, trawą cytrynową i tymiankiem, cebulę faszerowaną karmelizowanym czosnkiem, parmezanem i marsalą czy sałatę z pigwą i serem dolce latte. Przyjemność podniebienia gwarantowana, ponieważ lokalne i ekologiczne przysmaki dostarczy Bio Bazar, znany z troski o wysoką jakość produktów.

Kolejna sobota, 15 października, będzie istną próbą silnej woli dla amatorów słodkości i prztyczkiem
w nos wszystkim dietetykom. Marco Ghia wytacza swą poteżną broń i kusi
włoskimi deserami. Tiramisu w kilku odsłonach, panna cotta, tort biszkoptowo-cytrynowy to tylko niektóre z propozycji, jakie czekają tego dnia na wygłodniałe łasuchy.

Gotowanie z dzieckiem może być świetną przygodą i dla wielu rodziców niejadków atrakcyjnym sposobem na zachęcenie pociechy do otwarcia się na nowe smaki. A jeśli jeszcze zabawą kieruje zwyciężczyni MasterChef Junior, to chyba nie potrzeba już dodatkowej zachęty. Natalia Paździor, najmłodsza szef kuchni, pokaże 22 października swoją interpretację kuchni włoskiej i przygotuje dania, które będą smakować zarówno dużym, jak i małym.

Za aktywne uczestnictwo w zajęciach kulinarnych z dziećmi na dorosłych czeka zasłużona nagroda – warsztaty degustacyjne, podczas których uczestnicy będą łączyć w pary sery i wina pod bacznym okiem Marco Ghia, który został twarzą kampanii edukacyjnej, prowadzonej w Polsce przez trzy włoskie konsorcja serowe (Parmigiano Reggiano, Gorgonzola, Asiago). Produkty prezentowane 29 października szczycą się prestiżowym oznaczeniem D.O.P., czyli certyfikatem potwierdzającym chronioną nazwę pochodzenia. Daje on gwarancję, że ser został wyprodukowany zgodnie z wielowiekową, włoską recepturą, z naturalnych składników i bez użycia konserwantów. Marco będzie pokazywał uczestnikom jak łączyć te doskonałe sery z równie wybitnymi winami, by wydobyć i podkreślić niuanse smakowe flagowych włoskich produktów. O odpowiednią temperaturę wina zadba niezawodny chłodniczy sprzęt do zabudowy marki Whirlpool.

Gotowanie to zabawa, radość i bycie razem! Przekonaj się i przyjdź do nas na warsztaty http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty !

Gotuj na luzie!

Warsztaty gotowania w Akademii Kulinarnej Whirlpool odbywają się w kuchni urządzonej w całości przez Whirlpool (www.whirlpool.pl) i Kitchen Aid (www.kitchenaid.pl). Sukces kulinarny zapewniają najwyższej klasy urządzenia tych marek, będące wsparciem na każdym etapie przygotowywania i gotowania potraw w Akademii.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *