JBB Bałdyga podpowiada co postawić na świątecznym stole

Unoszący się w domu zapach pierników czy aromatycznego bigosu oznacza, że już niedługo Boże Narodzenie. Na świąteczne menu wielu z nas czeka z utęsknieniem cały rok. Podpowiadamy co może się w nim znaleźć.

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia – czas porządków, prezentów, a przede wszystkim przygotowania tradycyjnych potraw. To one stanowią o wyjątkowym charakterze tego magicznego czasu. Poza karpiem czy śledziem, warto podać gościom paszteciki z kaszanką, świąteczny bigos z grzybami oraz roladę serową. Sprawdźcie, jak je przygotować.

Rolada serowa

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:

  • szynka biebrzówka Masarnia u Józefa
  • 50 dag sera żółtego
  • 20 dag serka topionego gouda
  • żółta i czerwona papryka
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz

Wykonanie:
W misce rozetrzyj serek topiony widelcem. Czerwoną i żółtą paprykę oraz szynkę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj i dodaj do serka. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do farszu i dopraw pieprzem. Całość wymieszaj. Blaszkę wyłóż folią aluminiową i papierem do pieczenia. Włóż 2 warstwy żółtego sera na zakładki. Ser zapiekaj w piekarniku w temperaturze 150°C około 5 min. (tak aby ser się rozpuścił). Na wystudzony, ale jeszcze letni ser, wyłóż farsz tak, aby z jednego końca pozostawić zakładkę. Roladę zawiń, zaczynając od strony z farszem. Owiń roladę w folię aluminiową i włóż do lodówki na kilka godzin.

Świąteczny bigos z grzybami

Czas przygotowania: 80 minut

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • średnia główka kapusty słodkiej
  • 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 1 kg kiełbasy sołtysówki Masarnia u Józefa JBB
  • 400 g boczku z beczki JBB
  • 10 g suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • przyprawa do bigosu
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Suszone grzyby namaczamy. Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Następnie odlewamy zagotowaną wodę i dolewamy świeżej, po czym ponownie zagotowujemy, dodajemy 3 liście laurowe i tyle samo ziela. Kapustę białą szatkujemy i powtarzamy czynności, tak jak z kiszoną. Do kapusty białej dorzucamy namoczone i pokrojone grzyby. Kapustę gotujemy do miękkości. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, a mięso i kiełbasę na średniej wielkości kawałki. Podsmażamy, zaczynając od mięsa, po chwili dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Całość dusimy do miękkości mięsa, dolewając co jakiś czas trochę przegotowanej wody. Na końcu łączymy ze sobą kapustę, dodajemy mięso z boczkiem i kiełbasę i dorzucamy garść śliwek. Bigos doprawiamy pieprzem oraz przyprawą do bigosu i dusimy wszystko razem jeszcze około 30 min.

Paszteciki z kaszanką

Czas przygotowania: 30-40 minut

Składniki:

  • kaszanka od JBB Bałdyga
  • cebula
  • ciasto francuskie
  • jajko
  • pieprz i sól

Wykonanie:
Cebulę pokrój w kostkę, następnie zeszklij na patelni. Dodaj kaszankę i całość przysmaż.  W ten sposób powstanie farsz. Dopraw go solą i pieprzem do smaku. Poczekaj aż wystygnie. Ciasto francuskie pokrój na 9 prostokątów, następnie nałóż farsz i zlep brzegi. Paszteciki posmaruj jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *