W chłodniejsze dni nic nie sprawdza się lepiej niż gorąca zupa. Dlaczego nie miałaby to być jarzynowa, ale w postaci kremu, któremu aksamitną konsystencję i wyrazisty smak zapewnia kremowy serek Hochland o smaku śmietankowym?
Jarzynowa to zupa idealna na jesień nie tylko dlatego, że doskonale rozgrzewa i syci. Pozwala też wykorzystać bogactwo dostępnych obecnie na straganach i w sklepach dorodnych brokułów, kalafiorów, selerów czy pietruszki. A więc na co czekać? Warzywa wystarczy ugotować, zmiksować i nasza zupa-krem jest właściwie gotowa. Teraz pozostaje tylko dodać do niej dwa bloczki, powstającego wyłącznie z naturalnych składników, bogatego w białko i wapń serka topionego marki Hochland. Dzięki niemu zupa stanie się odpowiednio gęsta, ale i kremowa w konsystencji. Nabierze też charakterystycznego i lubianego przez wielu serowego smaku smaku.
Kremowa zupa jarzynowa z blanszowanymi warzywami
- 2 bloczki serka kremowego śmietankowego Hochland
- 1 biała cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 kalafior
- 1 duży seler
- 2 pietruszki
- 1 ziemniak
- 1,5 l bulionu warzywnego
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- brokuł, kalafior (tylko różyczki)
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy gałkę, serek kremowy śmietankowy Hochland i miksujemy na gładki krem. Brokuł, kalafior oraz marchewkę blanszujemy na oliwie. Krem z białych warzyw podajemy z blanszowanymi warzywami oraz posypujemy pietruszką.