preview_duzy_aranz

Jak zaplanować kuchnię

Kuchnia jest sercem każdego domu. Wspólne gotowanie, spożywanie posiłków, a nawet spotkania z przyjaciółmi sprawiają, że w tym pomieszczeniu pragniemy zachować najwięcej domowego ciepła i pozytywnej atmosfery. Dobre zaplanowanie tej przestrzeni staje się więc ważne dla funkcjonowania całego mieszkania.
Aranżację kuchni powinniśmy zacząć od oceny samego pomieszczenia, jego wymiarów i rozmieszczenia elementów instalacji. Zwróćmy zatem uwagę, jaką powierzchnię mamy do dyspozycji, gdzie znajduje się dostęp do wody, gazu, szybów wentylacyjnych oraz w jakich miejscach są gniazdka elektryczne. Ta analiza to punkt wyjścia do przygotowania projektu. Jeśli na tym etapie dostrzeżemy elementy, które nie pasują do naszej koncepcji ustawienia mebli i sprzętu AGD, należy je na początku poprawić. Pamiętajmy też, że dobre rozmieszczenie zabudowy kuchni względem okien i drzwi zapewnia odpowiednie oświetlenie oraz skuteczną cyrkulację powietrza.
Trójkąt roboczy
Planując zabudowę kuchni, warto zadbać o ergonomię tego pomieszczenia. Aby przygotowywanie potraw przebiegało szybko i sprawnie, układ stref funkcjonalnych musi być w pełni dostosowany do naszych potrzeb. Ergonomiczna kuchnia to przestrzeń dobrze zorganizowana, która pozwala zaoszczędzić czas.
W kuchni musimy pamiętać o zasadzie tzw. trójkąta roboczego. Tworzą go lodówka, płyta kuchenna oraz zlewozmywak, a więc sprzęty, z których najczęściej korzystamy. Ich umiejscowienie powinno tworzyć trójkąt, którego boki, czyli odległości pomiędzy poszczególnymi urządzeniami AGD powinny wynosić od 1 do 2 metrów. Przestrzeganie tej zasady zapewni wystarczającą ilość miejsca podczas gotowania oraz sprawi, że wszystkie niezbędne produkty i akcesoria będą w zasięgu ręki. Unikajmy ustawiania lodówki, płyty kuchennej i zlewozmywaka blisko siebie lub w jednym rzędzie – radzi Arkadiusz Lis, ekspert z działu Studiów Kuchennych sieci salonów Agata.
AGATAmeble_PRZEPIS_katalog_4.indd
W sytuacji, gdy nasza kuchnia jest niewielka lub stanowi aneks wygospodarowany z salonu, niezbędny dystans tworzymy oddzielając sprzęty, na ile to możliwe, szafkami i blatem roboczym.
Zachowaj odstęp
Zachowywanie odpowiednich odległości dotyczy również rozmieszczenia samych mebli w kuchni. Odstęp pomiędzy szafkami wiszącymi a blatem roboczym powinien wynosić co najmniej 50 cm. To zapewnia komfortową przestrzeń do pracy, ale też wizualnie powiększa pomieszczenie. Warto zwrócić uwagę na kierunek, w którym otwierają się drzwiczki sąsiadujących ze sobą szafek. Nie powinny się one ze sobą stykać lub wzajemnie blokować. Możemy się też zdecydować na coraz modniejsze szafki z drzwiczkami otwieranymi do góry
Paleta barw i wzorów
Wybierając wykończenie frontów szafek do kuchni najczęściej decydujemy się na lakier lub akryl. W obu wersjach możemy zamówić wybarwienie z szerokiej palety kolorów. Każdy z tych materiałów posiada nieco inne zalety, ale oba pozwalają na uzyskanie powierzchni z wysokim połyskiem.
W przypadku frontów lakierowanych szczególną uwagę zwraca trwałość kolorów, które nie tracą swej głębi nawet z upływem wielu lat. Cechuje je duża odporność zarówno na wilgoć, jak i wysokie temperatury. Stosunkowo prosta jest również metoda ich czyszczenia – wystarczy przetarcie szmatką z płynem do szyb. Z kolei fronty akrylowe charakteryzują się wysoką odpornością na zarysowania. Ich zaletą jest możliwość uzyskania głębokiej, jaskrawej kolorystyki, co daje efekt zbliżony do kolorowego szkła – dodaje ekspert salonów Agata.
preview_0T5A4267
preview_0T5A4169 preview_0T5A4160 preview_0T5A4158 preview_0T5A4210

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>