Jak z brownie zrobić tiramisu?

Nastała jesień, a z nią przyszedł czas na jesienne pyszności. Oto pomysł na przysmak, dla którego inspirację stanowi kultowy włoski deser.  

Wraz ze zmianą pogody na chłodną i słotną, zmianie ulega także sposób spędzania wolnego czasu. Często, zamiast spacerów, wolimy zostać w domu z dobrą lekturą lub filmem. Pijemy gorące napoje z imbirem, z miodem, z goździkami. Chętnie sięgamy też po małe słodkie przyjemności. Jesienne wieczory to idealny moment, aby zacząć eksperymentować w kuchni.

Włoskie „veto” dla jesiennej chandry
Podstawą do takich eksperymentów może być tiramisu. Ten kultowy włoski deser to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale jak sama nazwa wskazuje, świetny ,,poprawiacz” humoru. W języku włoskim tiramisu znaczy bowiem ,,popraw mi humor’’, a dosłownie ,,podnieś mnie’’. Proponujemy Wam wariację na temat klasycznego tiramisu i zachęcamy do przygotowania pysznego warstwowego deseru z wykorzystaniem ciastek o smaku brownie, w tym przypadku Mafijnych Brownie marki dr Gerard. To w nich tkwi cały sekret: pokruszone, chrupiące ciasteczka i aksamitny krem na bazie sera mascarpone, czyli połączenie dwóch różnych struktur, nadaje deserowi wyjątkowy smak. Na liście produktów niezbędnych, by go zrobić są także: garść owoców, tabliczka czekolady, śmietanka kremówka i kakao – oczywiście wszystkie w ilościach wskazanych w przepisie, który podajemy poniżej.

Warstwowy deser brownie

Składniki (na 3 porcje):

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 opakowania markiz Mafijne Brownie dr Gerard
  • 2 filiżanki borówek (można je zastąpić malinami lub jeżynami)
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej

Wykonanie:
Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać na desce
za pomocą ostrego noża. Borówki umyć i odstawić. Markizy umieścić w kielichu blendera i zmielić na mniejsze kawałki. W dużej misce umieścić serek mascarpone i śmietankę, lekko ubić i dodać przesiany przez sitko cukier puder. Miksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Następnie przełożyć ją do szprycy cukierniczej. Przygotować pucharki i na przemian układać w nich warstwy deseru w następującej kolejności: pokruszone ciasteczka, kakao przesiane przez sitko, posiekana czekolada, krem wyciśnięty za pomocą szprycy i owoce, następnie kolejna warstwa kakao i czekolady. Wierzch każdego deseru udekorować kremem z serka mascarpone oraz ciasteczkiem Mafjine Brownie.

3 + 2 = pycha!
Mafjine to jedyne podwójne markizy na rynku. Mocno czekoladowy wariant Brownie kryje w sobie trzy chrupiące kakaowe herbatniki przełożone dwoma warstwami pysznego czekoladowego kremu. Mafijne Brownie nie zawierają barwników ani syropu glukozowo-fruktozowego.

Więcej informacji o tych i innych propozycjach firmy Dr Gerard, która jest jednym z największych producentów ciastek i słonych przekąsek W Polsce i środkowej Europie można znaleźć na stronie:

Strona główna2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *