Jak wziąć kwestię lunchu do pracy we własne ręce

Tym, którzy są aktywni zawodowo i chcieliby zdrowo się odżywiać polecamy książkę „Superlunche”. Karolina i Maciej Szaciłło przedstawiają w niej blisko 70 pomysłów na dania, które można przygotować w pół godziny, a potem bez problemu zapakować i zabrać do pracy.

Wszystkie potrawy zaprezentowane w książce „Superlunche” mają trzy cechy wspólne: są zdrowe, ekspresowe w wykonaniu i oparte na sezonowych produktach. Wszystkie są też wegańskie lub laktowegetriańskie, ponieważ autorzy pragną zachęcić czytelników do ograniczenia ilości białka zwierzęcego w diecie.

Obiady na cztery pory roku
Wychodząc z założenia, że potrzeby naszego organizmu w poszczególnych porach roku są różne Karolina i Maciej Szaciłło podzielili swoje lunchowe propozycje na cztery grupy. I tak w książce znajdziemy:

  • oczyszczające, lekkie ale odżywcze dania wiosenne;
  • orzeźwiające, delikatnie wychładzające lunche na lato;
  • odżywcze, rozgrzewające jesienne obiady;
  • rozgrzewające, energetyczne posiłki zimowe.

Dodatkowo przy każdym daniu umieszczona została literka określająca jego typ. „L” oznacza posiłek lekki, ale dobrze przyprawiony, przeznaczony dla osób, które chcą oczyścić organizm, nabrać energii i schudnąć. „O” symbolizuje lunch bardziej obfity i odżywczy, zapewniający poczucie sytości na dłuższy czas. Pomiędzy nimi plasują się dania zrównoważone, oznaczane literką „R”.

Warto dodać, że sekcję z przepisami poprzedza wprowadzenie zawierające praktyczne wskazówki, dotyczące m.in. urządzeń przydatnych w trakcie przygotowania obiadów do pracy, naczyń polecanych do ich przenoszenia czy też tzw. produktów bazowych wykorzystywanych w wielu recepturach, które dobrze jest zrobić sobie na zapas. Do tych ostatnich należą m.in. masło sklarowane, bezglutenowa panierka czy oliwa koperkowa.

Duet w życiu i pracy
Karolina i Maciej Szaciłło są ekspertami od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Stworzyli kilka popularnych poradników dietetycznych, w tym: „Depresja. Jedzenie, które leczy” „ Zdrowa tarczyca”, „ Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem”, „Jedzenie, które leczy”, „Detoksy”, „Jem (to co) kocham i chudnę”. Karolina na własnym przykładzie przekonała się, że chcąc się zdrowo ożywiać trzeba własnoręcznie zadbać o zwartość talerza, ponieważ jedzenie w stołówkach, barach czy restauracjach niekorzystnie odbija się nie tylko na portfelu, ale też na żołądku, samopoczuciu oraz koncentracji i wydajności w pracy.

Książka „Superlunche” miała swoją premierę w marcu br. Wydało ją Wydawnictwo Zwierciadło. Sugerowana cena detaliczna: 39,90 zł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *