Jak marnować mniej żywności i pieniędzy?

Choć podczas lockdownu Polacy poświęcali cotygodniowym zakupom więcej uwagi niż dotychczas, nowe badanie firmy Samsung* wykazało, że społeczeństwu brakuje wiedzy o tym, gdzie należy przechowywać najczęściej używane produkty spożywcze – w lodówce czy na wierzchu.

Właśnie ta niewiedza jest przyczyną marnowania żywności w gospodarstwach domowych, a tym samym do strat o wartości nawet kilkunastu tysięcy złotych w skali roku. W Polsce aż 39% żywności kupowanej w każdym tygodniu jedzenia trafia na śmietnik. Produkty, które są wyrzucane najczęściej to owoce – większość osób nieprawidłowo przechowuje gruszki (80%), jabłka (84%) i pomarańcze (84%), umieszczając je na wierzchu, podczas gdy trzymanie ich w lodówce znacznie przedłuża ich świeżość. Z kolei awokado, brzoskwinie czy melony, zanim dojrzeją, należy przechowywać poza lodówką, a dopiero potem schować do lodówki, aby zapobiec ich zepsuciu.
Z danych wynika też, że w największym stopniu ulegają zepsuciu świeże zioła (43%), dania gotowe (42%) oraz sosy/dodatki (42%). Zaskakuje fakt, że droga żywność, taka jak gotowe posiłki, a zatem produkty najczęściej przeznaczone do zamrożenia, przechowywane są w lodówce, gdzie zajmują przestrzeń i szybko ulegają zepsuciu. Dane pokazują również, że do najczęstszych przyczyn marnowania żywności w gospodarstwie domowym należą niesprawdzanie terminu przydatności do spożycia (42%), nieplanowanie posiłków przed zakupami (29%) oraz zapominanie, że dane produkty już znajdują się w naszej lodówce (27%).

Lodówki na miarę czasów  i potrzeb
Firma Samsung zaproponowała rozwiązania, które pomagają ograniczyć marnowanie jedzenia. W nowych lodówkach Samsung Grand+ zastosowano wiele zaawansowanych technologii zapewniających idealne warunki do tego, by żywność dłużej pozostała przydatna do spożycia. Należą do nich specjalne szuflady z funkcją kontroli wilgotności Humidity Fresh+, które pozwolą utrzymać chrupkość świeżych owoców i warzyw. Dłuższe przechowywanie owoców i warzyw, ale też mięsa umożliwia również zastosowany w lodówkach Samsung system Optimal Fresh+. Dzięki temu systemowi w jednej komorze możemy ustawić dwie strefy z różnymi temperaturami. W tym miejscu warto podkreślić, że surowe mięso, drób i ryby należy zawsze przechowywać w opakowaniu na dolnej półce lodówki. W ten sposób zapachy nie rozejdą się po całym wnętrzu urządzenia, a soki nie będą kapały na inne produkty. Użytkownicy, którzy chcą przechowywać więcej, nie rezygnując z miejsca w kuchni, bez obaw o to, że zapomną o produktach w zapełnionej lodówce, będą zadowoleni z technologii SpaceMax. Sprawia ona, że lodówka o tych samych gabarytach ma cieńsze ścianki, a tym samym – większą pojemność. Dzięki nowym, elastycznym półkom w lodówkach Grand+ łatwiej rozmieścisz wszystkie artykuły spożywcze, nawet te niewymiarowe. Modele z technologią No Frost zagwarantują świeżość produktów, a przy tym unikasz oblodzenia wnętrza lodówki, co oszczędza kłopotów z rozmrażaniem i utrzymywaniem urządzenia w czystości.

Szczegółowe informacje o lodówkach Samsung Grand+ można znaleźć na stronie: www.grandplus.samsung.pl, a więcej porad na temat właściwego przechowywania żywności na stronie: www.foodwaste.samsung.pl

*Europejskie badanie ankietowe przeprowadzono w 11 krajach w listopadzie 2020 roku z udziałem 20 000 osób. W Polsce w badaniu wzięło udział 2000 dorosłych Polaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *