Słodki sekret udanych wypieków

Rozpoczynamy czas intensywnych przygotowań do świąt, których nieodłącznym elementem są ciasta. Firma Pfeifer & Langen – właściciel marki Diamant, podpowiada jaki rodzaj cukru do nich wybrać. Podsuwa również pomysły na oryginalne słodkie przekąski.

Zakalec, grudki w cieście czy roztopione dekoracje to nieszczęścia, których zwłaszcza przy okazji świąt każdy chciałby uniknąć. Żeby zmniejszyć ich prawdopodobieństwo warto zadbać o szczegóły, bo to one decydują o końcowym sukcesie.

Który rodzaj cukier do czego
Podstawą deserów i ciast jest… cukier, często jednak do każdego z nich dodajemy tradycyjne kryształki. Tymczasem różne rodzaje cukru są odpowiednie do różnych receptur. Cukier puder Diamant będzie idealny do ubijania piany z białek, lekkich ciast i każdej polewy, która dzięki słodkiemu pyłkowi stanie się aksamitna i jednolita. Z kolei cukier drobny Diamant doskonale pasuje do delikatnych ciast i deserów z biszkoptami. Szybko się rozpuszcza, dzięki czemu możemy zapomnieć o grudkach. Grubą rafinadę Diamant warto wykorzystać do dekoracji. W przeciwieństwie do cukrów drobnych, rafinada nie rozpuszcza się i nie zmienia zabarwienia, a jej kryształki prezentują się na wypiekach wyjątkowo apetycznie.

Diamant inspiruje
Poszczególnych rodzajów cukru Diamant można użyć do tradycyjnych wielkanocnych wypieków, takich jak baby, mazurki czy serniki. Można po nie sięgnąć również w trakcie przygotowywania bardziej oryginalnych przekąsek, wpisujących się w klimat tych świąt. Podniebienia niejednego miłośnika słodkości z pewnością podbiją marchewkowymi muffinki udekorowane kremem z dodatkiem likieru jajecznego i króliczymi uszami oraz marmurkowe ciasteczka serwowane w wydmuszkach, na które przepisy podajemy poniżej.

Marchewkowe muffinki z likierem jajecznym

Składniki na ciasto:

  • 50 g siekanych migdałów
  • 300 g marchewki
  • ½ laski wanilii
  • 5 jajek
  • 250 g cukru gruba rafinada Diamant
  • 150 g mąki
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 125 g mielonych orzechów laskowych
  • 75 g mielonych migdałów
  • po szczypcie soli, cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 100 ml oleju

Składniki na krem i uszy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki likieru jajecznego
  • 70 g cukru pudru Diamant
  •  biała i ciemna czekolada

Sposób przygotowania:
Muffinki: Siekane migdały delikatnie uprażyć na średnio nagrzanej patelni. Marchewkę zetrzeć na tarce. Wyciągnąć miąższ z wanilii. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Ciasto włożyć do kolorowych papilotek i ułożyć na blasze do pieczenia muffinek. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20-25 minut. Zostawić do wystygnięcia. Kremowe przybranie: Wymieszać mascarpone, likier i cukier puder Diamant na gładką, jednorodną masę. Uszy: Czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Formujemy ją w kształt uszu na folii aluminiowej i trzymamy w lodówce do momentu, aż stwardnieją.

Rada:
Jeżeli muffinki są przygotowane z myślą o dzieciach likier w kremie można zastąpić śmietanką.

Małe ciasteczka marmurkowe w wydmuszkach

Składniki:

  • 2 jajka
  • 75 g masła lub margaryny
  • 75 g cukru drobnego Diamant
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 75 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • 1-2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 2 łyżki stołowe wody

Dodatkowo:

  • 10 pustych skorupek po jajkach

Sposób przygotowania:
Z mąki, margaryny, jajek, cukru drobnego i waniliowego oraz proszku do pieczenia przygotować ciasto, a następnie podzielić je na pół. Do jednej części dodać kakao, kawę i 2 łyżki wody. Przygotować wydmuszki, zostawiając większy otwór na górze. Wydmuszki wymyć zimną wodą i do każdej wlać odrobinę oleju i rozprowadzić go po wnętrzu skorupki. Każdą z wydmuszek owinąć folią aluminiową i umieścić w foremce na muffiny. Wydmuszki napełnić na przemian jasnym i ciemnym ciastem (maksymalnie do wysokości 2/3 wydmuszek). Ciasto wlewać za pomocą rękawa cukierniczego. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze 180-200°C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *