Jak smakuje Polska?

Na to pytanie stara się odpowiedzieć Magdalena Tomaszewska-Bolałek w książce o angielskim tytule „Polish Culinary Paths”. Chińska, japońska oraz koreańska wersja językowa to publikacje, przygotowane dla Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP oraz Ambasady RP w Seulu. Ponad 140-stronicowe pełne pięknych fotografii wydanie zaprasza wszystkich w niezwykłą podróż przybliżając smaki i zapachy kuchni polskiej. Dzięki książce czytelnicy poznają historię polskiej kultury żywieniowej, a także popularne składniki oraz produkty. Rys historyczny uzupełniony jest legendami, podaniami, jak również odwołaniami do znanych osobistości (między innymi: Fryderyka Chopina, Mikołaja Kopernika, Marii Konopnickiej, Bolesława Leśmiana), sztuki i literatury. Publikacja zwiera ponadto 16 prostych przepisów kulinarnych.

Autorką książki i większości zdjęć jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek orientalista, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS i blogerka kulinarna; zdobywczyni pierwszego Grand Prix dla Polski w prestiżowym międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards.

Wszystkie trzy wersje językowe dostępne są bezpłatnie w formie cyfrowej:

Wersja koreańska – https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_kr

Wersja japońska – https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_jp

Wersja chińska – https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_ch

Wersja anglojęzyczna trafi do sprzedaży w kwietnia 2016 roku.


Polish_Culinary_Paths_angielska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *