Jak samodzielnie zrobić bubble tea

Wymyślona w latach 80. przez mieszkańców Tajwanu bubble tea podbija Europę. U nas także staje się coraz popularniejsza. Jeśli ten azjatycki napój już zdążył podbić wasze serca, albo przeciwnie jeszcze nie mieliście szansy go spróbować, to podajemy wam przepis na jego podstawową wersję, którą możecie  według własnego uznania modyfikować.

Bubble tea to coś na kształt mrożonej herbaty z mlekiem, której nieodzownym, sekretnym składnikiem jest tapioka. Te otrzymywane z manioku skrobiowe kuleczki do złudzenia przypominają żelki i tak jak żelki mogą mieć różne kolory oraz smaki. W herbaciarniach i innych lokalach do napojów tego typu dodaje się też syropy lub soki owocowe, dzięki czemu ich wybór jest wyjątkowo bogaty.

Bubble tea – wersja podstawowa

Składniki:

  • 4 łyżki tapioki (oraz ok. 2 szklanki wody na jej ugotowanie)
  • 125 ml  mleka (najlepiej zagęszczonego)
  • 500 ml wody
  • 2 torebki herbaty English Breakfast Ahmad Tea London
  • 2 łyżki miodu
  • cukier (ilość w zależności od preferowanej słodkości)

Wykonanie:
Do wrzącej, posłodzonej wody wrzuć tapiokę. Gotuj 15 minut od momentu wypłynięcia kuleczek na wierzch (jeśli wcześniej znacznie zwiększą swoją objętość możesz wyłączyć szybciej). Następnie odstaw na kwadrans aby ostygły. Na koniec odcedź. W tym czasie zaparz mocną herbatę i również pozostaw do wystygnięcia. Wsyp do szklanek tapiokę, połącz herbaciany napar z mlekiem i miodem, następnie zalej perełki. Włóż szeroką słomkę i wrzuć kilka kostek lodu.

Rada:
Jeśli lubisz eksperymentować zastąp zwykła herbatę owocowym naparem. Mocząc (ok. 10 minut) perełki tapioki przed gotowaniem w syropie sporządzonym z dwóch szklanek letniej wody i czterech łyżek cukru uzyskasz słodszy napój. Możesz także skorzystać z syropów owocowych, dzięki czemu nadasz swojej bubble tea wyjątkowy smak.

Importerem i dystrybutorem herbat Ahmad Tea London w Polsce jest firma Levant Foods.
Więcej informacji o marce na stronie www.ahmadtea.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *