Białko o wysokiej wartości odżywczej, przeciwutleniacze, błonnik, minerały i witaminy. Wszystko to kryje się w kaszy gryczanej, która niestety nie cieszy zbyt dużą popularnością, zwłaszcza wśród najmłodszych.
Przy licznych walorach zdrowotnych kasza gryczana ma też charakterystyczny, dosyć intensywny smak. Można go jednak przełamać, a tym samym zwalczyć niechęć dzieci ( i nie tylko dzieci) do tego produktu. Wystarczy podać go z dodatkiem kaszy manny, owoców i bakalii (na wzór klasycznej owsianki). Takie zestawienie spotka się z uznaniem nawet małych niejadków i jest idealną propozycją na lekkie, ale wartościowe śniadanie.
Gryczanka z kaszą manną, owocami i bakaliami
Składniki (na 2-3 porcje):
- 100 g kaszy gryczanej, niepalonej
- 4–5 łyżek kaszy manny błyskawicznej
- 500 ml wody źródlanej Mama i ja
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka masła orzechowego
- ulubione owoce
- ulubione bakalie
- szczypta soli
Wykonanie:
Zagotuj wodę, wsyp kaszę gryczaną, dodaj sól i cynamon. Czas gotowania kaszy dostosuj do zaleceń producenta. Do ugotowanej kaszy gryczanej (wody nie odlewaj) dodaj kaszę mannę i masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Po lekkim przestudzeniu i napęcznieniu kaszy manny dodaj jogurt grecki, ponownie wymieszaj i przełóż do misek. Udekoruj owocami i bakaliami. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone.