Jak prawidłowo przechowywać żywność, by nie marnować jedzenia – radzi IKEA Łódź

Aby jedzenie było dłużej smaczne i świeże, powinniśmy wiedzieć jak prawidłowo magazynować zakupione zapasy czy resztki pokarmów. Dzięki temu nie tylko będziemy cieszyć się pysznymi domowymi posiłkami, ale również zmniejszymy ilość wyrzucanego jedzenia i po prostu zaoszczędzimy pieniądze. To jeden z tych aspektów zrównoważonego życia w domu, którego realizacja jest bardzo prosta. Może warto więc powziąć takie noworoczne postanowienie i w 2016 roku zminimalizować marnotrawstwo jedzenia?

Marnotrawienie jedzenia to jeden z poważniejszych problemów XXI wieku. Jak wynika z badań, do wyrzucania niespożytej żywności w Polsce przyznaje się 60% badanych 1. Na świecie, co roku wyrzucamy 1.3 mld ton jedzenia, co stanowi 1/3 ilości produkowanej żywności nadającej się do spożycia 2. Jest to nie tylko nie ekologiczne, ale też nie ekonomiczne. A przecież wystarczy odpowiednio przechowywać żywność, by zachowała ona swoje wartości odżywcze i świeżość. IKEA Łódź, która od początku swojej działalności edukuje w zakresie zrównoważonego życia w domu, podpowiada jak za pomocą prostych nawyków można ograniczyć wyrzucanie żywności.

Gdy nie dasz rady zjeść wszystkiego?

Wczorajszy obiad może starczyć na dzisiejszy lunch. Wystarczy, że przechowasz go w pojemnikach IKEA 365+. Pojemniki można używać w zamrażarce i mikrofalówce. Będą jak znalazł, kiedy dopadnie cię głód. Ich pokrywki posiadają otwory odprowadzające parę, dzięki czemu możesz szybciej podgrzać ich zawartość w kuchence mikrofalowej, oszczędzając czas i energię.

Lunch swoje kosztuje, a w lodówce czekają resztki z wczorajszego obiadu

Może by tak zabrać je ze sobą do pracy? Tym sposobem zaoszczędzisz pieniądze, a jedzenie nie wyląduje w koszu. Pudełko na lunch FESTMÅLTID posiada osobne pojemniki na różne rodzaje żywności, a całość idealnie pasuje do torby na lunch ERFORDERLIG. Dzięki temu zabranie jedzenia ze sobą staje się dużo prostsze.

Marnuj mniej jedzenia – przechowuj je w lepszy sposób

Pojemniki FÖRTROLIG stanowią idealne rozwiązanie do przechowywania resztek z obiadu. Szczelna pokrywka na zatrzaski zatrzymuje aromat jedzenia wewnątrz, dzięki czemu dłużej pozostaje świeże. Ponadto pojemniki wykonane są z żaroodpornego szkła, więc jedzenie można podgrzać i podać na stół w jednym naczyniu.

Zachowaj świeżość i nie marnuj jedzenia

Pojemniki TILLSLUTA powstały specjalnie z myślą o przechowywaniu suchych produktów, takich jak mąka, cukier czy ryż. Szczelne zamknięcie zatrzymuje aromat wewnątrz, a wilgoć na zewnątrz, dzięki czemu żywność dłużej pozostaje świeża. Półprzezroczyste zamknięcie pozwala z łatwością sprawdzić, co jest w środku. Koniec z wyrzucaniem przeterminowanego lub zepsutego jedzenia.

Kto by pomyślał, że resztki z wczorajszego obiadu mogą być tak pyszne?

STABIL – Nasze jedzenie, naturalnie!” to pełna inspiracji książka kucharska, zawierająca 101 pysznych przepisów na zdrowe dania przygotowywane w zrównoważony sposób. Każdy przepis został uzupełniony trzema dodatkowymi przepisami, które podpowiadają, co można zrobić z resztkami jedzenia. Książka pomaga zdrowiej się odżywiać i jednocześnie trochę zaoszczędzić.

Daj resztkom z wczorajszego obiadu drugą szansę. Zabierz je jako lunch do pracy lub do szkoły. Tym sposobem zaoszczędzisz pieniądze, a jedzenie nie wyląduje w koszu.

Więcej informacji na temat pojemników i torebek do przechowywania żywności znajdziemy na stronie www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/small_storage/15937/.

Więcej informacji na temat IKEA Łódź znajdziemy na stronie www.IKEA.pl/lodz.

***

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

IKEA jest innowatorem oraz doradcą w zakresie wyposażenia wnętrz, którego celem jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2015 odwiedziły ponad 24 miliony osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Biuro Zakupów współpracuje z producentami mebli i artykułów wyposażenia wnętrz w regionie Europy Centralnej, dostarczając je do sieci IKEA na całym świecie. W 13 lokalizacjach w Polsce znajdują się tartaki i fabryki mebli oraz komponentów meblowych IKEA Industry, w których pracuje ok. 10 tys. osób.


1. Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, wrzesień 2015 r.

2. Na podstawie danych FAO, 05.2011 r.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *