IKEA Łódź_Jak prawidłowo przechowywać żywność (9)

Jak prawidłowo przechowywać żywność, by nie marnować jedzenia – radzi IKEA Łódź

Aby jedzenie było dłużej smaczne i świeże, powinniśmy wiedzieć jak prawidłowo magazynować zakupione zapasy czy resztki pokarmów. Dzięki temu nie tylko będziemy cieszyć się pysznymi domowymi posiłkami, ale również zmniejszymy ilość wyrzucanego jedzenia i po prostu zaoszczędzimy pieniądze. To jeden z tych aspektów zrównoważonego życia w domu, którego realizacja jest bardzo prosta. Może warto więc powziąć takie noworoczne postanowienie i w 2016 roku zminimalizować marnotrawstwo jedzenia?

Marnotrawienie jedzenia to jeden z poważniejszych problemów XXI wieku. Jak wynika z badań, do wyrzucania niespożytej żywności w Polsce przyznaje się 60% badanych 1. Na świecie, co roku wyrzucamy 1.3 mld ton jedzenia, co stanowi 1/3 ilości produkowanej żywności nadającej się do spożycia 2. Jest to nie tylko nie ekologiczne, ale też nie ekonomiczne. A przecież wystarczy odpowiednio przechowywać żywność, by zachowała ona swoje wartości odżywcze i świeżość. IKEA Łódź, która od początku swojej działalności edukuje w zakresie zrównoważonego życia w domu, podpowiada jak za pomocą prostych nawyków można ograniczyć wyrzucanie żywności.

Gdy nie dasz rady zjeść wszystkiego?

Wczorajszy obiad może starczyć na dzisiejszy lunch. Wystarczy, że przechowasz go w pojemnikach IKEA 365+. Pojemniki można używać w zamrażarce i mikrofalówce. Będą jak znalazł, kiedy dopadnie cię głód. Ich pokrywki posiadają otwory odprowadzające parę, dzięki czemu możesz szybciej podgrzać ich zawartość w kuchence mikrofalowej, oszczędzając czas i energię.

Lunch swoje kosztuje, a w lodówce czekają resztki z wczorajszego obiadu

Może by tak zabrać je ze sobą do pracy? Tym sposobem zaoszczędzisz pieniądze, a jedzenie nie wyląduje w koszu. Pudełko na lunch FESTMÅLTID posiada osobne pojemniki na różne rodzaje żywności, a całość idealnie pasuje do torby na lunch ERFORDERLIG. Dzięki temu zabranie jedzenia ze sobą staje się dużo prostsze.

Marnuj mniej jedzenia – przechowuj je w lepszy sposób

Pojemniki FÖRTROLIG stanowią idealne rozwiązanie do przechowywania resztek z obiadu. Szczelna pokrywka na zatrzaski zatrzymuje aromat jedzenia wewnątrz, dzięki czemu dłużej pozostaje świeże. Ponadto pojemniki wykonane są z żaroodpornego szkła, więc jedzenie można podgrzać i podać na stół w jednym naczyniu.

Zachowaj świeżość i nie marnuj jedzenia

Pojemniki TILLSLUTA powstały specjalnie z myślą o przechowywaniu suchych produktów, takich jak mąka, cukier czy ryż. Szczelne zamknięcie zatrzymuje aromat wewnątrz, a wilgoć na zewnątrz, dzięki czemu żywność dłużej pozostaje świeża. Półprzezroczyste zamknięcie pozwala z łatwością sprawdzić, co jest w środku. Koniec z wyrzucaniem przeterminowanego lub zepsutego jedzenia.

Kto by pomyślał, że resztki z wczorajszego obiadu mogą być tak pyszne?

STABIL – Nasze jedzenie, naturalnie!” to pełna inspiracji książka kucharska, zawierająca 101 pysznych przepisów na zdrowe dania przygotowywane w zrównoważony sposób. Każdy przepis został uzupełniony trzema dodatkowymi przepisami, które podpowiadają, co można zrobić z resztkami jedzenia. Książka pomaga zdrowiej się odżywiać i jednocześnie trochę zaoszczędzić.

Daj resztkom z wczorajszego obiadu drugą szansę. Zabierz je jako lunch do pracy lub do szkoły. Tym sposobem zaoszczędzisz pieniądze, a jedzenie nie wyląduje w koszu.

Więcej informacji na temat pojemników i torebek do przechowywania żywności znajdziemy na stronie www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/small_storage/15937/.

Więcej informacji na temat IKEA Łódź znajdziemy na stronie www.IKEA.pl/lodz.

***

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

IKEA jest innowatorem oraz doradcą w zakresie wyposażenia wnętrz, którego celem jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2015 odwiedziły ponad 24 miliony osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Biuro Zakupów współpracuje z producentami mebli i artykułów wyposażenia wnętrz w regionie Europy Centralnej, dostarczając je do sieci IKEA na całym świecie. W 13 lokalizacjach w Polsce znajdują się tartaki i fabryki mebli oraz komponentów meblowych IKEA Industry, w których pracuje ok. 10 tys. osób.


1. Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, wrzesień 2015 r.

2. Na podstawie danych FAO, 05.2011 r.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>