Wielu z nas będzie zdziwionych, jak wiele jest sposobów na przyrządzenie jajek. Najczęściej jemy jajka na miękko, na twardo czy jajecznicę – i już ten repertuar sprawia, że ślinka cieknie. Tymczasem jest jeszcze co najmniej kilka propozycji podania jajek, które mogą stać się prawdziwym przebojem na wielkanocnym stole. Czas na inspiracje z całego świata! Poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Po florencku
Podawane są na chrupiącej grzance, która pokryta jest podsmażonym szpinakiem. Na pieczywie znajduje się kluczowy element – gorące jajko w koszulce, a dopełnienie całości stanowi sos holenderski. Jajka w koszulce mają tę wielką zaletę, że przyrządzamy je bez tłuszczu i smażenia. Jednak argumentem koronnym w tej dyskusji jest fakt, że jajka po florencku to arcysmaczny pomysł na śniadanie, nie tylko od święta!
Po szkocku
To pomysł na przekąskę – niekoniecznie śniadaniową, natomiast idealną na Wielkanocne przyjęcie. Gotowane jajko obklejamy masą powstałą z wymieszania: drobno pokrojonej cebuli, mięsa mielonego, surowego jajka, soli, pieprzu, majeranku i bułki tartej. Następnie brązowe kule smażymy na głębokim oleju i podajemy przekrojone na pół, na ciepło lub zimno – efekt wizualny i smakowy gwarantowany.
Po wiedeńsku
Nazwa ta nie tyle sygnalizuje pochodzenie przysmaku, co podkreśla wykwintność sposobu podania. Jeśli chcemy jeść jajko po wiedeńsku, musimy wbić je do szklanki lub salaterki, a następnie naczynie zanurzyć w garnku z wodą i gotować na małym ogniu, aż jajko zetnie się do pożądanej konsystencji. Dno szklanki warto posypać przyprawami.
Po hiszpańsku, czyli Jajka Flamenco
Możemy spróbować również przekąski inspirowanej gorącą kuchnią hiszpańską – oto przepis szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na Jajka Flamenco z dodatkiem fasoli, chorizo i ostrej papryki.
Przepisy na jajka po wiedeńsku, po szkocku, po florencku i po hiszpańsku przygotowane przez firmę Unilever.
Wielkanocne jajka zapiekane z szynką
Składniki:
- 8 jajek
- 200 g sera żółtego
- 200 ml śmietany 36%
- 50 ml wody
- 150 gramów gotowanej szynki
- 1 Fix Spaghetti Carbonara Knorr
- 1 łyżeczka margaryny
- 1 łyżka natki pietruszki
- 4 łyżki bułki tartej
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i skrój w plastry. Pokrój szynkę w plasterki, a ser zetrzyj. Kilka plasterków jajka i szynki odłóż do dekoracji.
2. Do szklanki wsyp Fix i dodaj do niego wodę, śmietanę, gałkę muszkatołową oraz pieprz – wszystko wymieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
3. Przygotuj żaroodporne naczynie i natrzyj je tłuszczem. Naprzemiennie układaj w nim jajka, szynkę oraz ser. Wszystkie warstwy starannie polewaj sosem.
4. Zapiekankę posyp bułką tartą i udekoruj paskami szynki i jajka.
5. Nagrzej piekarnik do 175°C i wstaw zapiekankę na około 25 minut. Najlepiej podawać ją na ciepło z natką posiekanej pietruszki.
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki margaryny
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj, a następnie osusz szpinak.
2. Na rozgrzanej patelni rozpuść margarynę i podsmaż na niej czosnek przez około 1 minutę.
3. Dodaj szpinak oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr, wszystko razem wymieszaj. Po chwili odstaw patelnię na bok.
4. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Następnie dodaj ocet i mieszaj, aż powstanie „wir”, wtedy wrzuć jajko do wody. Gotuj je przez 2-3 minuty.
5. Szpinak ułóż na talerzu i połóż na nim jajko. Potrawę można podawać także z tostami albo ze świeżo podsmażonym, chrupiącym boczkiem.
Składniki:
- 200 g wędzonego łososia
- 6 jajek
- 2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodnego
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
- 1/4 opakowania masła
- 100 g sera pikantnego
- pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Zmiksuj łososia na jednolitą konsystencję, dodaj ketchup oraz starty ser.
2. Posmaruj kokilki masłem i wbij do nich jajka. Nałóż na nie farsz.
3. Do garnka nalej wodę i delikatnie włóż do niej kokilki, uważając, aby nie dostała się do nich woda. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
4. Dodaj Sos sałatkowy Knorr do masy i dokładnie wymieszaj.
5. Gotowe kokilki ułóż na talerzu, dodaj gotowy sos i całość udekoruj natką pietruszki.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- Esencja do duszonych warzyw Knorr
- 1 mała cebula
- 6 ugotowanych szparagów (mogą być mrożone)
- puszka fasolki czerwonej (mała)
- puszka kukurydzy (mała)
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 2 plastry szynki serrano
- 150 g pikantnej kiełbasy chorizo pokrojonej w kosteczkę
- 20 ml oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć wraz kiełbasą chorizo na rozgrzaną oliwę i zrumień.
2. Wrzuć kukurydzę, fasolkę i pocięte w mniejsze kawałki szparagi. Duś chwilę na małym ogniu.
3. Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr. Duś na małym ogniu 15 minut.
4. W tym czasie przygotowuj kokilki do zapiekania: smaruj je oliwą i napełniaj przygotowaną masą pomidorową.
5. Do każdej kokilki wbij po 1 jajku, ale nie mieszaj zawartości.
6. Białko przykryj szynką, aby żółtko było odsłonięte, posyp ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.