Jajko – kariera dookoła świata

Wielu z nas będzie zdziwionych, jak wiele jest sposobów na przyrządzenie jajek. Najczęściej jemy jajka na miękko, na twardo czy jajecznicę – i już ten repertuar sprawia, że ślinka cieknie. Tymczasem jest jeszcze co najmniej kilka propozycji podania jajek, które mogą stać się prawdziwym przebojem na wielkanocnym stole. Czas na inspiracje z całego świata! Poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Po florencku

Podawane są na chrupiącej grzance, która pokryta jest podsmażonym szpinakiem. Na pieczywie znajduje się kluczowy element – gorące jajko w koszulce, a dopełnienie całości stanowi sos holenderski. Jajka w koszulce mają tę wielką zaletę, że przyrządzamy je bez tłuszczu i smażenia. Jednak argumentem koronnym w tej dyskusji jest fakt, że jajka po florencku to arcysmaczny pomysł na śniadanie, nie tylko od święta!

Po szkocku

To pomysł na przekąskę – niekoniecznie śniadaniową, natomiast idealną na Wielkanocne przyjęcie. Gotowane jajko obklejamy masą powstałą z wymieszania: drobno pokrojonej cebuli, mięsa mielonego, surowego jajka, soli, pieprzu, majeranku i bułki tartej. Następnie brązowe kule smażymy na głębokim oleju i podajemy przekrojone na pół, na ciepło lub zimno – efekt wizualny i smakowy gwarantowany.

Po wiedeńsku

Nazwa ta nie tyle sygnalizuje pochodzenie przysmaku, co podkreśla wykwintność sposobu podania. Jeśli chcemy jeść jajko po wiedeńsku, musimy wbić je do szklanki lub salaterki, a następnie naczynie zanurzyć w garnku z wodą i gotować na małym ogniu, aż jajko zetnie się do pożądanej konsystencji. Dno szklanki warto posypać przyprawami.

Po hiszpańsku, czyli Jajka Flamenco

Możemy spróbować również przekąski inspirowanej gorącą kuchnią hiszpańską – oto przepis szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na Jajka Flamenco z dodatkiem fasoli, chorizo i ostrej papryki.

Przepisy na jajka po wiedeńsku, po szkocku, po florencku i po hiszpańsku przygotowane przez firmę Unilever.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynkaWielkanocne jajka zapiekane z szynką

Składniki:

  • 8 jajek
  • 200 g sera żółtego
  • 200 ml śmietany 36%
  • 50 ml wody
  • 150 gramów gotowanej szynki
  • 1 Fix Spaghetti Carbonara Knorr
  • 1 łyżeczka margaryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i skrój w plastry. Pokrój szynkę w plasterki, a ser zetrzyj. Kilka plasterków jajka i szynki odłóż do dekoracji.

2. Do szklanki wsyp Fix i dodaj do niego wodę, śmietanę, gałkę muszkatołową oraz pieprz – wszystko wymieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

3. Przygotuj żaroodporne naczynie i natrzyj je tłuszczem. Naprzemiennie układaj w nim jajka, szynkę oraz ser. Wszystkie warstwy starannie polewaj sosem.

4. Zapiekankę posyp bułką tartą i udekoruj paskami szynki i jajka.

5. Nagrzej piekarnik do 175°C i wstaw zapiekankę na około 25 minut. Najlepiej podawać ją na ciepło z natką posiekanej pietruszki.

Jajka w koszulce na szpinakuJajka w koszulce na szpinaku

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie umyj, a następnie osusz szpinak.

2. Na rozgrzanej patelni rozpuść margarynę i podsmaż na niej czosnek przez około 1 minutę.

3. Dodaj szpinak oraz Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr, wszystko razem wymieszaj. Po chwili odstaw patelnię na bok.

4. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Następnie dodaj ocet i mieszaj, aż powstanie „wir”, wtedy wrzuć jajko do wody. Gotuj je przez 2-3 minuty.

5. Szpinak ułóż na talerzu i połóż na nim jajko. Potrawę można podawać także z tostami albo ze świeżo podsmażonym, chrupiącym boczkiem.

Jajka zapiekane w kokilkachJajka zapiekane w kokilkach

Składniki:

  •  200 g wędzonego łososia
  • 6 jajek
  • 2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodnego
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
  • 1/4 opakowania masła
  • 100 g sera pikantnego
  • pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Zmiksuj łososia na jednolitą konsystencję, dodaj ketchup oraz starty ser.

2. Posmaruj kokilki masłem i wbij do nich jajka. Nałóż na nie farsz.

3. Do garnka nalej wodę i delikatnie włóż do niej kokilki, uważając, aby nie dostała się do nich woda. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.

4. Dodaj Sos sałatkowy Knorr do masy i dokładnie wymieszaj.

5. Gotowe kokilki ułóż na talerzu, dodaj gotowy sos i całość udekoruj natką pietruszki.

Jajka flamencoJajka Flamenco

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • Esencja do duszonych warzyw Knorr
  • 1 mała cebula
  • 6 ugotowanych szparagów (mogą być mrożone)
  • puszka fasolki czerwonej (mała)
  • puszka kukurydzy (mała)
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 plastry szynki serrano
  • 150 g pikantnej kiełbasy chorizo pokrojonej w kosteczkę
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć wraz kiełbasą chorizo na rozgrzaną oliwę i zrumień.

2. Wrzuć kukurydzę, fasolkę i pocięte w mniejsze kawałki szparagi. Duś chwilę na małym ogniu.

3. Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr. Duś na małym ogniu 15 minut.

4. W tym czasie przygotowuj kokilki do zapiekania: smaruj je oliwą i napełniaj przygotowaną masą pomidorową.

5. Do każdej kokilki wbij po 1 jajku, ale nie mieszaj zawartości.

6. Białko przykryj szynką, aby żółtko było odsłonięte, posyp ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *