Pomysłowe i smaczne – tak będzie wielkanocne menu, jeśli pokusimy się o przygotowanie farszu do jajek z dodatkiem warzyw. Gości zachwyci nadzienie ze szpinaku, którego smak podkreśli gałka muszkatołowa i słodka papryka, na wierzchu posypane kiełkami.
Składniki:
- 12 jajek
- bulion na włoszczyźnie Knorr
- 200 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki startego sera żółtego
- łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 20 g masła
- łyżka kiełków
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, przetnij wzdłuż, po czym wydrąż żółtka. Szpinak umyj, oczyść i podsmaż na maśle. Dodaj do szpinaku kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, dla nadania smaku i duś przez 3-4 minut, aż wszystko się połączy. Odlej nadmiar wody i odstaw resztę do ostygnięcia. Szpinak i żółtka posiekaj. Dodaj starty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Farsz nakładaj na wydrążone jajka i podawaj z kiełkami.
Rada:
Jako warzywne składniki jajecznego farszu sprawdzą się także rzeżucha, natka pietruszki i szczypior.