Jaja faszerowane… szpinakiem

Pomysłowe i smaczne – tak będzie wielkanocne menu, jeśli pokusimy się o przygotowanie farszu do jajek z dodatkiem warzyw. Gości zachwyci nadzienie ze szpinaku, którego smak podkreśli gałka muszkatołowa i słodka papryka, na wierzchu posypane kiełkami.

Składniki:

  • 12 jajek
  • bulion na włoszczyźnie Knorr
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 20 g masła
  • łyżka kiełków

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, przetnij wzdłuż, po czym wydrąż żółtka. Szpinak umyj, oczyść i podsmaż na maśle. Dodaj do szpinaku kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, dla nadania smaku i duś przez 3-4 minut, aż wszystko się połączy. Odlej nadmiar wody i odstaw resztę do ostygnięcia. Szpinak i żółtka posiekaj. Dodaj starty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Farsz nakładaj na wydrążone jajka i podawaj z kiełkami.

Rada:

Jako warzywne składniki jajecznego farszu sprawdzą się także rzeżucha, natka pietruszki i szczypior.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *