Mięso z indyka można przyrządzić na wiele sposobów – dodając do niego warzywa i odrobinę nerkowców zyskujemy nie tylko nietuzinkowe, ale również zdrowe danie.
Medaliony z indyka w orzechowej panierce z sałatką z groszku, pomidorem i grillowanymi warzywami
- 2 medaliony indycze (po ok. 150 g każdy)
- 100 g orzechów nerkowca Kresto
- olej Rapso
- 1 jajko
- 1 średnia cukinia
- 1 pomidor
- 1/2 średniej papryki
- 300 g groszku cukrowego
- 1 mała cytryna
- 1 ząbek czosnku
- szparagi
- sól, pieprz
Wykonanie:
Indyka umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Orzechy zmiksuj pulsacyjnie, aby za mocno ich nie rozdrobnić – mają pozostać niewielkie kawałki. Roztrzep jajko, obtocz mięso w jajku, a następnie w orzechach. Cukinię i paprykę pokrój według własnych preferencji. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj 1 łyżkę oleju Rapso i wymieszaj. Groszek cukrowy połącz z pokrojonym w kostkę czosnkiem oraz z 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny. Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz oraz 2 łyżki oleju Rapso. Całość wymieszaj. Na patelnię wlej 4 łyżki oleju i lekko rozgrzej. Smaż mięso na małym ogniu do uzyskania lekko rumianego koloru z obu stron, w ten sposób mięso się upiecze, a orzechy się nie przypalą. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją olejem i grilluj warzywa z obu stron (cukinię, paprykę oraz szparagi). Mięso podawaj z sałatką z groszku, pomidorem oraz grillowanymi warzywami.
Importerem i dystrybutorem bakalii Kresto oraz oleju Rapso jest firma VOG Polska.
Więcej informacji na stronie: www.vog.pl