Nasi przodkowie przypisywali mu magiczne właściwości i pili regularnie w zimowych miesiącach. Mowa o kompocie z suszu, po który warto sięgać nie tylko przy okazji wigilii.
Napój ten swoją moc czerpie z suszonych owoców. To właśnie im zawdzięcza niezapomniany aromat, wyjątkowy smak i cenne walory zdrowotne.
Cudowne właściwości
Przy relatywnie wysokiej wartości energetycznej suszone owoce stanowią bogate źródło antyoksydantów, witamin i składników mineralnych. Posiadają też właściwości alkalizujące. Według specjalistów z Zakładu Żywienia Człowieka WUM na szczególną uwagę zasługują suszone morele oraz śliwki. Te pierwsze zawierają duże ilości witaminy A, C i β-karoten. Drugie, oprócz witamin A, E, B6, potasu i miedzi mają też w składzie dużo błonnika.
Zdrowa alternatywa
Przyrządzany na bazie suszonych owoców kompot nie tylko dostarczy cennych dla zdrowia składników, ale też ureguluje pracę przewodu pokarmowego, przez co przyspieszy trawienie. W czasach królowania przetworzonej żywności powinniśmy szczególnie docenić jego naturalne, dobroczynne właściwości i pić go nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy, ale również na co dzień. Zamiast kupować napoje gazowane, często słodzone i zawierające jedynie puste kalorie możemy serwować rodzinie domowy kompot z suszu.
Jakie owoce wybrać?
W stanowiącym część wigilijne tradycji napoju obowiązkowo powinny znaleźć się mięsiste pozbawione pestek suszone owoce takie, jak: śliwki, gruszki, jabłka, morele czy daktyle. Można je kupić osobno, albo wybrać prostsze rozwiązanie. Wszystkie wymienione wcześniej suszone owoce zawiera gotowa mieszanka kompotowa skomponowana przez firmę Helio – producenta bakalii z 25-letnim doświadczeniem w tej branży.
Czym przyprawić?
Smak kompotu można urozmaicić wieloma dodatkami – wszystko zależy od upodobań i składników, jakie mamy do dyspozycji. Bazową wersję, do której przygotowania wystarczą suszone owoce i woda, doskonale wzbogacają aromatyczne przyprawy np. cynamon, goździki, laska wanilii, imbir, kardamon czy gałka muszkatołową. Do tego napoju świetnie pasuje również miód, sok z cytryny oraz plastry pomarańczy.
Kompot z suszu krok po kroku
Przygotowanie kompotu z gotowej mieszanki Helio jest dziennie łatwe i zamyka się w czterech krokach:
1. Suszone owoce z mieszanki Helio zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2-4 godziny, by wchłonęły wodę.
2. Do napęczniałych owoców dolewamy jeszcze wody i gotujemy przez ok. 20 minut.
3. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.
4. Doprawiamy kompot cukrem lub miodem i np. cynamonem (w zależności od gustu).
Wideo-przepis na kompot z suszonych owoców Helio znajdziecie pod tym linkiem:
https://www.youtube.com/watch?v=qbefdnoI0wg